«Raseprofilering, diskriminering og mobbing»

FN-eksperter bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav i Norge

En uavhengig, FN-utnevnt ekspertgruppe oppfordrer regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten at de blir møtt med fordommer. (Foto: Arkiv.)
En uavhengig, FN-utnevnt ekspertgruppe oppfordrer regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten at de blir møtt med fordommer. (Foto: Arkiv.)
En FN-utnevnt ekspertgruppe er dypt bekymret for diskriminering. Nå ber de regjeringen ta grep.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En FN-utnevnt ekspertgruppe er dypt bekymret for diskriminering av mennesker av afrikansk opphav i Norge.

FN-ekspertene har oppfordret regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten at de blir møtt med fordommer, skriver de i en pressemelding.

Det skjer etter at en arbeidsgruppe med eksperter på mennesker av afrikansk opphav besøkte Norge i desember. Gruppen ble opprettet i 2002 og er en del av FNs menneskerettighetsråd, men de er ikke FN-ansatte.

På besøket merket gruppen seg at Norge blant annet har et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme og gode tiltak for å møte hatkriminalitet.

– Likevel møter folk av afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet, sier ekspertene.

Annonse

Les også: KI fjernet etter beskyldninger om rasisme – mot hvite

Diskriminering i arbeidslivet

Ekspertgruppen skal presentere den ferdige rapporten fra sitt besøk i Norge for Menneskerettighetsrådet i september 2024.

I en foreløpig uttalelse forklarer gruppen at de blant annet snakket med politikere, ordførere, departementer og direktorater, Statistisk sentralbyrå, politiet, skoler og sivile i løpet av det ni dager lange besøket.

– Ifølge informasjon fra mennesker av afrikansk opphav blir barnevernet oppfattet som kontrollerende for deres kultur, ved å forutsette at de er skyldige i omsorgssvikt av barna sine. Følgelig har det angivelig hatt en negativ innvirkning på familielivet deres, sier ekspertene.

Gruppen har også merket seg at mennesker av afrikansk opphav blir diskriminert i norsk arbeidsliv.

– Uavhengig av deres juridiske status, opplever de daglig diskriminering på grunn av navn og rase eller etnisk bakgrunn.

Regjeringen skal undersøke

Kultur- og likestillingsdepartementet skriver til NTB de skal sette seg grundig inn i det som foreløpig er rapportert.

– Hudfarge og opprinnelse skal ikke være avgjørende for om du når fram i rettsapparatet, hvordan du behandles av læreren din, eller i hvilken grad du opplever at du er inkludert i samfunnet. Kamp mot rasisme og diskriminering er en kamp vi alltid må ta, skriver statssekretær Even Aleksander Hagen (AP).

Barne- og familiedepartementet viser til kommentaren fra kultur- og likestillingsdepartementet.

Les også: De former ordskiftet om kjønn, klima og rasisme. Så mye tjente aktivistene

– Stereotypisk merkelapp

I den foreløpige uttalelsen konkluderer ekspertgruppen blant annet med at integreringen av personer med afrikansk opphav nedprioriteres til fordel for andre etniske grupper.

– Det er et uttalt hierarki og en splittelse mellom nordmenn og innvandrere i det norske samfunnet, dets oppbygning, filosofi og diskurs, skriver de.

Ekspertene legger også vekt på hvordan mennesker med afrikanske røtter omtales i det norske samfunnet.

– Mennesker av afrikansk opphav blir hver for seg og i fellesskap omtalt som innvandrer – en tydelig stereotypisk merkelapp som i praksis visker ut utsiktene for å høre til i Norge, skriver ekspertene i uttalelsen.

Positiv til besøk

Regjeringen skal bidra med tilbakemeldinger i det gjenværende rapportarbeidet.

– Vi er positive til besøk av FNs spesialrapportører og arbeidsgrupper. Vi ønsker å forbedre oss og vil selvfølgelig være åpne om menneskerettighetssituasjonen i eget land, slik vi forventer av andre, skriver statssekretær Hagen (AP).

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar