«Exitskatten» vil få alvorlige konsekvenser

Det er jo viktig at alle stiller opp for den fattige staten vår i denne vanskelige tiden. Dersom ikke staten inndrar så mye som mulig fra de som skaper noe, kan det bli urettferdig, skriver Eirik Furuseth. På bildet legger finansminister Trygve S. Vedum frem «Exitskatten». (Foto: Beate Oma Dahle.)
Det er jo viktig at alle stiller opp for den fattige staten vår i denne vanskelige tiden. Dersom ikke staten inndrar så mye som mulig fra de som skaper noe, kan det bli urettferdig, skriver Eirik Furuseth. På bildet legger finansminister Trygve S. Vedum frem «Exitskatten». (Foto: Beate Oma Dahle.)
Regjeringen gir en klokkeklar beskjed til alle som eier verdifulle bedrifter, og ikke minst alle gründere og mulige gründere: Kom dere ut av landet nå!
Om skribenten
Eirik Furuseth er gründer av Finansco, et selskap som tilbyr formuesforvaltning.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Regjeringen innfører «Exitskatt».

Etter å ha hevet satsen for utbytteskatt fra i overkant av 31 prosent til tett opp mot 38, og deretter redusert verdsettelsesrabatten for formuesskatten parallelt med å øke satsen, kom regjeringen for et par år siden med en dramatisk «midlertidig» økning av arbeidsgiveravgiften. Dette for å ramme høykompetansebedrifter med høye lønninger.

Stryk «midlertidig», og vi står tilbake med en klar melding til private selskaper med ansatte med høy kompetanse og høy produktivitet: etabler selskapene et annet sted.

I dag kom «Exitskatten». Denne skatten gir et klokkeklart budskap til alle som eier verdifulle bedrifter (ikke flytt til Norge), og ikke minst til alle gründere og mulige gründere: Dere må ikke finne på å etablere bedrifter med høyt potensial i Norge. Gjør det heller i stort sett hvilket som helst annet land i Europa, der man kan flytte dit man vil, og det er ikke staten som bestemmer hvor du og bedriften din skal bo.

Har du en bedrift som er i ferd med å gjøre sitt gjennombrudd er det bare å komme seg ut, før bedriften er blitt for verdifull.

Annonse

Les også: Er banksystemet i ferd med å kollapse?

Den fattige staten

Det er jo viktig at alle stiller opp for den fattige staten vår i denne vanskelige tiden. Dersom ikke staten inndrar så mye som mulig fra de som skaper noe, kan det bli urettferdig. Og for å unngå at det blir urettferdig, bør alle være klienter av staten. Det gjelder også bedrifter.

Ønsker du å etablere en bedrift som er avhengig av statlige tilskudd for å gå rundt, er Norge helt fantastisk bra. Det finnes en rekke konsulenter som har svart belte i å få offentlige tilskudd, så det er bare å outsource søknadsprosessen, så har vi laget en helt fantastisk næringskjede.

Men altså – tenker du å bygge noe stort, eller har du en forretningsidé med globalt potensial, så kom deg til helvete ut av dette landet – det er beskjeden fra myndighetene. Som må administrere denne fattige staten i så dramatiske finansielle problemer at man må ty til «midlertidige» avgifter som ikke er utredet – for å få det til å gå opp.

Norge bruker like mye penger på å administrere staten som svenskene gjør – men de er dobbelt så mange innbyggere som oss. Vi prioriterer å lage lensmannskontorer der ingen skulle tro at nokon kunne bu, vi øker antall fylkeskommuner, subsidierer næringer hvor vi overhodet ikke har noe konkurransefortrinn, og budsjettsprekker på titalls milliarder i offentlig regi får ingen konsekvenser.

Men ikke en tanke om å isteden prioritere å ha et skattenivå som gjør at vi kan tiltrekke oss, og ikke å jage ut, gründere og bedriftseiere. Det kan jo bli urettferdig.

Les også: Det haster å stoppe rikingenes flukt fra Norge

Tre klare råd

Som forvalter av formuer gir jeg for tiden følgende klare råd:

1) Foreta generasjonsskifte nå – det neste som kommer, er arveavgift/dødsskatt.
2) Ikke etabler bedrifter i Norge. Det er komplett uforutsigbare rammevilkår, og det største regjeringspartiets generalsponsor har som uttalt målsetting at de som sitter på verdier, skal både tas og flås. Den uttalte målsettingen følges effektivt opp i praksis.
3) Dersom du eier en bedrift som står foran et gjennombrudd, er det viktig å reagere så raskt som mulig, og forlate landet før det er for sent.

Konsekvensene av å gi de som eier bedrifter og barna deres en så klar marsjordre om å forlate landet, blir alvorlige for fremtidige generasjoner. Men det blir jo i det minste ikke urettferdig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar