Jeg er lei av den ensidige fremstillingen av menn som rovdyr og kvinner som ofre

Gutter og menn er ikke alene om å ha fantasier. Heller ikke det å leve ut grenseløshet og vulgaritet, skriver Hanne-Karine Sperre i relasjon til debatten om russebussen «Pøbben» fra Bryne.
Gutter og menn er ikke alene om å ha fantasier. Heller ikke det å leve ut grenseløshet og vulgaritet, skriver Hanne-Karine Sperre i relasjon til debatten om russebussen «Pøbben» fra Bryne.
Det ser ikke ut som vi ønsker en nyanserte samtale om sex og flørting. Vi vil ikke risikere å fremstille en kvinne som en som har lyst på sex, skriver Hanne-Karine Sperre.
Om skribenten
Hanne-Karine Sperre jobber som frilans journalist.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er En grovmalt russebuss har skapt kontrovers landet på tvers.

Jeg husker tilbake til kveldene i kjelleren, og på loftet. Tiden da spenningen fikk lov til å leve. Ingenting var skamfullt. Vi var betatt. Forelsket. Undrende. Søkende. Vi var mange. Vi var ungdom.

Jeg husker hender som tok for seg. Som klådde på hverandre. Det var litt skummelt og veldig spennende.

Jeg husker tilbake til de kleine opplevelsene. De gangene jeg var betatt av en eller annen kjekk fyr. Ble med han hjem. Men angret dagen etter. Jeg burde heller dratt hjem. Så enkelt, men så vanskelig.

Jeg husker flørtingen etter for mye alkohol. Dagen etter tenkte jeg at jeg burde ha droppet det siste glasset. Jeg burde sikkert også vært litt mindre ivrig.

Annonse

Jeg husker jobbsammenkomster. Kollegaer som tafset. Pinlige opplevelser med en full leder. Snøvling. Mer tafsing. Kommentarer. En hånd på låret. Jeg visste at det var lov å si nei. Men maktbalansen var krevende.

Men jeg husker også de gangene jeg selv la opp til stemningen. Kanskje var jeg grenseløs. Kanskje han syns det var krevende?

Jeg husker de jeg var forelsket i. De fleste hadde jeg ingenting til felles med. Drømmemannen skulle først komme mange år senere. Nå er vi gift. Vi kan snakke om preferansene vi en gang hadde. På hver vår kant. Vi begge har spilt med, hatt det gøy, flørtet. Vi hadde ikke peiling på den kjærligheten vi egentlig ønsket oss.

Men sånn skal det jo være. Livet former oss. Dårlige forhold og one-night stands gjør også det. Det er menneskelig adferd. Men dagens samtaler om sex og kropp synes å være ødelagt.

Det virker som om all seksuell fomling er grenseoverskridende. At gutter som fantaserer, er grenseoverskridende. Som om de er feilvare. Men guttene fra Stavanger fant ikke opp dette. Det kommer fra noe.

Les også: Du kan ikke forby guttastemning. Men det er mange som prøver seg

Jeg er ikke et offer

Det hjelper ikke samtalen at vi kvinner blir fremstilt som ofre. Jeg er i alle fall ikke et offer for dette.

Det ser ikke ut som vi vil bringe til bords den nyanserte samtalen. En som risikerer å fremstille en kvinne som en som har lyst på sex. Kanskje også grenseoverskridende sex. Vi vil i alle fall ikke snakke høyt om at en kvinne kan være en part som ikke alltid snakker sant. Det er som om vi ikke våger å si høyt at kvinner nødvendigvis ikke er til å stole på. Som om vi ikke vil høre at kvinner også gjerne gjør om på historien. For at vi skal passe inn. Vi forteller den historien som passer bedre inn. I historien. Det er ikke 20 gutter fra Bryne som er årsak til dette.

Jeg er lei av å lese den ensidige fremstillingen om gutter (og menn) som rovdyr. Der de tar seg til rette og legger ned det de kommer over. Der de tråkker over grenser og tar for seg. Eller som Rødt-politiker Mímir Kristjánsson skriver på sin Facebook-vegg i dag: «Folk må få ha sine runkefantasier som de vil. Men jeg kan ikke gå med på at mine døtre skal vokse opp i et samfunn der gutters runkefantasier skal være opp i trynet deres. Hele tiden. Overalt.»

Gutter og menn er ikke alene om å ha fantasier. Heller ikke det å leve ut grenseløshet og vulgaritet.

Jeg er lei av å bli fremstilt som et offer bare fordi jeg er kvinne. Jeg er lei av å lese at jenter og kvinner fremstilles som objekt, som ikke har valg. Jeg er lei av å lese den ensidige fremstillingen av menn. Som om menn bare er rovdyr som vil benytte enhver anledning til å tråkke over andres, og særlig kvinners, grenser.

Slutt med det tullet der.

Og nei, jeg skriver ikke at jeg syns Bryne-bussen var pent dekorert, da leser du ikke hva jeg skriver.

Les også: Regnbuefargede fotgjengerfelt er en dårlig idé

Vi må stå for valgene våre

Jeg ønsker for kvinner (og menn) å kunne stå i dårlige valg, uten å peke på andre, at vi skal forstå at det å angre på noe ikke betyr at det er andres feil.

Først da lærer vi barna våre at de både kan ta valg, og stå for dem. Også når de er dårlige.

Jeg ønsker at mitt barn skal ta ansvar når han har tatt valg som ikke var så lure. Jeg ønsker at han skal være trygg på at troverdighet og sannhet ikke har noe med kjønn å gjøre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar