Kryptogründer Sam Bankman-Fried dømmes til 25 år i fengsel

FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried er dømt til 25 års fengsel. 32-åringen er kjent skyldig i storstilt bedrageri. (Foto: Mary Altaffer/AP/NTB.)
FTX-grunnlegger Sam Bankman-Fried er dømt til 25 års fengsel. 32-åringen er kjent skyldig i storstilt bedrageri. (Foto: Mary Altaffer/AP/NTB.)
Grunnlegger Sam Bankman-Fried av kryptobørsen FTX dømmes til 25 års fengsel for storstilt svindel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sam Bankman-Fried bygget opp kryptobørsen FTX til en milliardbusiness, men nå er både hans og kundenes penger tapt. Etter å ha blitt funnet skyldig i rettssaken risikerte han over hundre år i fengsel.

32-åringen ble i november i fjor kjent skyldig i å ha stjålet 8 milliarder dollar fra kunder og investorer i FTX.

Påtalemyndigheten har omtalt saken som en av de største bedragerisakene i amerikansk historie. Myndighetene mener pengene ble brukt til å gjennomføre risikable investeringer, kjøpe luksusbolig, delta i en stjernespekket PR-kampanje og foreta store donasjoner til politiske og veldedige formål via hedgefondet Alameda Research. Fondet etablerte han i 2017, to år før han lanserte kryptobørsen FTX.

– Han visste at det var galt. Han visste at det var kriminelt. Han angrer på at han gjorde et svært dårlig veddemål om sjansen for å bli tatt. Men han kommer ikke til å innrømme noe som helst, og det har han rett til, sa dommer Lewis Kaplan før han leste opp straffen.

Bankman-Fried ble tiltalt etter at kryptobørsen FTX kollapset i november 2022. I november i fjor ble han kjent skyldig i til sammen sju tilfeller av bedrageri.

Annonse

Aktoratet la ned påstand om fengselsstraff på mellom 40 og 50 år, mens forsvaret la ned påstand om en dom på mellom fem år og tre måneder og seks og et halvt års fengsel.

Bankman-Fried har sagt at han vil anke dommen..

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar