Har vi egentlig ytringsfrihet i Norge?

Politiet forsvarer ytringsfriheten. Bildet er tatt under en Sian-demonstrasjon på Mortensrud i Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.)
Politiet forsvarer ytringsfriheten. Bildet er tatt under en Sian-demonstrasjon på Mortensrud i Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.)
Det er fremdeles ingen som tør å tegne profeten Muhammed, skriver Lars Barstad Løvold (FRP).
Om skribenten
Lars Barstad Løvold er 1. nestlederkandidat i FPU.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.

Mange hevder at Norge er et av landene hvor ytringsfriheten står sterkest til. Det kan stemme, juridisk, men jeg skal innrømme at jeg hadde aldri turt å tegne Profeten Muhammed. Lærere tør heller ikke vise bilder av ham i klasserommene. Har vi da egentlig ytringsfrihet i Norge?

Frykten etter angrepet på Charlie Hebdo og Samuel Paty henger fortsatt i luften. En av tre lærere tør ikke vise frem karikaturen av Muhammed, og halvparten er redd for å støte noen i klasserommet. Man kan si ytringsfriheten i Norge står sterkt på papiret, men det er ingen tegnere som tør å tegne Muhammed.

Det er forståelig at mange lærere kvier seg for å vise enkelte bilder i klasserommet, men det er viktig at alle elever får den samme undervisningen. Ytringsfriheten må stå sterkt i klasserommet. Kritisk tenking er en viktig del av pensum, bør det da ikke gå an å kritisere religion?

Det er helt tydelig at lærere trenger et mye sterkere vern fra staten når de ønsker å trekke frem slike problemstillinger.

Annonse

På nettsiden Muhammed.no kan vi lese at Charlie Hebdo, og de som døde der, ikke fortjener noen sympati, ettersom de hånet Muhammed. Nettsiden sammenligner det å tegne Profeten Muhammed med å voldta en kvinne. Denne nettsiden er knyttet til den norske islamske organisasjonen Islam Net.

I det som vi liker å tenke på som verdens rikeste, beste og frieste land, er det fortsatt mennesker som ikke tør å tegne en religiøs profet grunnet konsekvensene det kan innebære. Når noe så fundamentalt som friheten til å kritisere religion ikke engang kan håndheves i Norge, har vi da ytringsfrihet?

De siste ukene så vi terroristen Zaniar Matapour stille i retten etter han drepte to og skadet 21 mennesker i sitt terrorangrep. Vi vet gjennom meldinger fra politiet at Matapour var en radikal islamist som ville drepe så mange vantro som mulig. Frykten for radikal islamistisk vold i Norge er nærere folk enn noen gang før, og PST vurderer ekstrem islamisme som en av de største truslene mot Norge.

Så lenge tegnere ikke tør å tegne profeten Muhammed, og lærere ikke tørr å vise bildene, så har vi ikke reell ytringsfrihet i Norge. Det er et grunnleggende fundament i et liberalt demokrati at en kan kritisere og fremstille religion på forskjellig vis.

Ingen er fri før alle er fri.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar