KI og konspi hånd i hånd

Elleville konspirasjoner når millioner på Tiktok

Det er ikke bare koselige kattevideoer som gir oppslutning på Tiktok. Elleville konspirasjonsteorier og eventyrlige løgnhistorier når mange millioner seere. Mange av disse videoene er laget med gratis programmer for kunstig intelligens. (Foto: Michael Dwyer/AP/NTB.)
Det er ikke bare koselige kattevideoer som gir oppslutning på Tiktok. Elleville konspirasjonsteorier og eventyrlige løgnhistorier når mange millioner seere. Mange av disse videoene er laget med gratis programmer for kunstig intelligens. (Foto: Michael Dwyer/AP/NTB.)
Månelanding, Illuminati og overvåking fra asteroider. KI-teknologi setter fart på konspirasjonsteoriene på Tiktok, men forskere advarer mot forbud.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er KI og konspi når Tiktok-brukerne.

Tilgangen på gratis eller billige hjelpemidler med kunstig intelligens (KI) gjør det lett å nå store seerskarer på den populære tjenesten Tiktok.

Ifølge den frivillige organisasjonen Media Matters tjener skapere penger å lage virale videoer med høyst udokumenterte påstander.

Som at amerikanske myndigheter i en dypt hemmelig operasjon har fanget og oppbevarer mytiske monstre som King Kong.

Asteroider er skjulte romskip

Andre kilder har identifisert en rekke oppsiktsvekkende påstander på Tiktok: Som at månelandingen var en bløff iscenesatt av Nasa. At det er Illuminati som kontrollerer verdensøkonomien og politikken i hemmelighet.

Annonse

Eller at asteroider egentlig er romskip fra en annen sivilisasjon som overvåker jorden.

Videoene, som kan samle flere millioner seere, benytter ofte KI-genererte stemmer med skummel musikk i bakgrunnen. Noen ganger er det de kunstige stemmene til kjendiser som leser kommentarene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi kommer alle til å dø

I en viral video er det podkaststjernen Joe Rogan som «sier»:

– Vi kommer alle til å dø snart. En asteroide er på kollisjonskurs med jorda.

Stemmen som hevder at dette er en lekkasje fra en offentlig tjenestemann som kom over en mappe merket «Må holdes hemmelig for offentligheten».

Minst én konto som delte denne videoen, har tatt den ned etter at AFP tok kontakt med Tiktok for en kommentar.

Lønnsomt å lage tull

– Videoer med konspirasjonsteorier blir ofte lastet opp på anonyme kontoer. Ofte bærer de preg av å være laget med kunstig intelligens med kjennetegn som ekstra fingre eller forstyrrelser i bildet, sier desinformasjonsforsker Abbie Richards.

Hun legger til at det å spre slike teorier kan være innbringende med Tiktoks kreativitetsprogram som betaler skaperne for innhold på plattformen.

Det har skapt en egen industri av videoer med konspirasjonsteorier som er produsert med KI-redskaper som tekst-til-tale.

Disse redskapene er lett tilgjengelige og gratis på nettet.

– Luker unna 95 prosent

En talskvinne for Tiktok avviser at brukere kan tjene store penger på å produsere konspirasjonsteoretiske videoer.

– Skadelig desinformasjon er forbudt. Våre sikkerhetssystemer stanser 95 prosent av dette før det blir publisert, sier hun til AFP.

Men på Youtube ligger opplæringsvideoer for hvordan å tjene penger på Tiktoks kreativitetsprogram.

I en av videoene oppfordres brukerne til å lage opprørende historier. Et eksempel er å fortelle at forskere har fanget og gjemt en sabeltanntiger.

Bare nasjonal sikkerhet

EU vedtok nylig regelverket Digital Services Act (DSA) for å presse selskaper som Tiktok fra å bruke falske video- og lydopptak i såkalte deepfakes i forbindelse med valg.

I den amerikanske debatten om å forby Tiktok hvis ikke selskapet selges fra de kinesiske eierne, er ikke desinformasjon en del av diskusjonen. Den handler kun om amerikansk nasjonal sikkerhet.

– Desinformasjon burde være en del av debatten om Tiktok, sier medieprofessor Aynne Kokas.

Galt å bare gå etter Tiktok

Både unge brukere og andre medieforskere mener det blir galt å forby Tiktok på grunn av innholdet.

– Det er mye desinformasjon på Tiktok, akkurat som på mange andre medieplattformer. Noe av denne desinformasjonen er farlig, sier Jameel Jaffer som leder Knight First Amendment Institute ved Columbia University, og fortsetter:

– Men det er ikke fornuftig å forby Tiktok.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar