Mange nordmenn ser ut til å glemme at Israel har samme rett til selvforsvar som andre land

Influneser Rawdah Mohamed er blant dem som har gått ut mot en norsk kvinne som avtjener verneplikt i Israels forsvar, blant annet med ordene på bildet. (Foto: Christophe Simon/AFP/NTB.)
Influneser Rawdah Mohamed er blant dem som har gått ut mot en norsk kvinne som avtjener verneplikt i Israels forsvar, blant annet med ordene på bildet. (Foto: Christophe Simon/AFP/NTB.)
Få nordmenn har uttrykt støtte til Israels kamp mot Hamas. Hat mot israelere er derimot dagligdags, skriver Henrik Beckheim.
Om skribenten
Henrik Beckheim (39) er podkaster og samfunnsdebattant. I «Henrik Beckheim Podcast» diskuterer han ukentlig samfunnsaktuelle temaer med ulike gjester.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Israel-Palestina-konflikten.

«Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere». Vi ble så stolte over statsminister Jonas Gahr Støre da han ytret disse ordene den 7. oktober 2023, rett etter terrorangrepet mot Israel. Støre sa disse ordene i en direktesendt tale til folket, i et forsøk på å forene oss alle i kampen mot ekstremisme, som en kondolanse og støtte til staten Israel, og som en påminnelse om å ta vare på den jødiske minoriteten her i Norge.

«Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere», sa Kong Harald i et kondolansebrev til Israel i etterkant av massakren. Hans Majestet Kongen ville uttrykke støtte til et land som hadde opplevd det verste angrepet på jøder siden Holocaust og 2. verdenskrig. Kongen valgte selvsagt å trosse Utenriksdepartementets instruks om å ikke uttrykke støtte til Israel.

«Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere», skrev stortingspresident Masud Gharahkhani (AP) i en lang kronikk, etter pogromet 7. oktober. Han ba det norske folket huske vår egen skammelige historie med hvordan vi i Norge behandlet jødene, og hvordan den norske stat og det norske politiet samarbeidet med nazistene og deporterte norske jøder til gasskamrene i Auschwitz. Han oppfordret det norske folk om å slå ring rundt vår jødiske minoritet, og til å kjempe mot antisemittiske tendenser i landet vårt. Han takket samtidig ja til Israels invitasjon om å besøke landet, og se områdene der massakren fant sted.

Nå satt du kanskje kaffen i vrangstrupen? Selvsagt er alt dette bare oppspinn og dagdrømmer. Tenk om dette skulle vært ekte. Det skulle tatt seg ut, eller hva?

Annonse

Les også: Det er helt greit å ikke ta stilling i Israel-Palestina-konflikten

Hatet

Nei. I virkeligheten var det i stedet slik:

«Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere», sa en norsk-israelsk kvinne i det israelske forsvaret (IDF), i desember 2023. Den kvinnelige soldaten avtjener en helt ordinær obligatorisk verneplikt i IDF, etter at hun valgte å flytte til Israel i 2019. Hun sa det på en video som IDF delte på Instagram, i kontekst av kampen mot Hamas. En organisasjon som for øvrig både EU og USA har på sin offisielle liste over terrororganisasjoner. Men som Norge nekter å føre opp på sin terrorliste – i godt selskap med stater som Egypt, Iran, Syria, Russland og Kina.

De aller fleste vil være enige i et forsøk på å skape samhold mot slik terror, på den måten som den norsk-israelske kvinnen gjør i videoen. La oss huske at Hamas brutalt og bestialsk slaktet ned 1.200 sivile jøder og israelere, på verst tenkelige måte. Det var ingen frihetskamp, som enkelte norske individer og organisasjoner har hevdet i etterkant.

Organisasjonen minner om ISIS. Sistnevnte er en organisasjon som et samlet Vest-Europa, USA og et globalt verdenssamfunn med 87 land ble enige om å bekjempe og utrydde, i «The Global Coalition against Daesh» i 2014. Til og med vennlige Norge signerte på dette.

Men i stedet for å bli møtt med støtte, ros og varme fra den norske befolkningen, blir hun møtt med at hun bør «brenne i helvete», og ord som: «håper at hun kommer hjem i en likpose». De to sistnevnte sitatene skrev modell og influenser Rawdah Mohamed offentlig på sosiale medier, med sine 254.000 følgere på Instagram. Mohamed har vært redaktør i motemagasinet Vogue Skandinavia, og NRK laget en TV-serie om henne i 2020.

«Hva med å finne hennes familie? Si hei til dem fra en del her ute. Greit å få kartlagt hvor disse menneskene befinner seg. Avskum av et folk!» skriver en annen som kommentar under posten til Mohamed.

«For en patetisk drittfamilie», fortsetter Mohamed offentlig. Rettet mot moren i familien skriver Mohamed videre: « … Jeg håper dagen kommer da du må identifisere dine IDF-barn …»

«Familien har blitt terrorisert», sier styrelederen for Det mosaiske trossamfunn (DMT) i Oslo, Ronen Bahar, til Dagbladet i desember 2023. «Som menighet ser vi på det med stor bekymring at det foregår demonisering og forfølgelse av en hel norsk-israelsk familie». Han sier at familien har tatt kontakt med både PST og Hatkrim-gruppen i politiet. De har klare forventninger til etterforskningen. «Vi forventer at de tar saken på høyeste alvor og finner dem som står bak truslene. Dette er et spørsmål om hvor vi setter grensen. Vi må vise at vi ikke aksepterer dette», sier Ronen.

«Jeg sover ikke om natten. Det er mye ensomhet rundt dette», sier moren i familien til Vårt Land i mars 2024.

«Saken etterforskes som hensynsløs adferd per nå, men det vurderes fortløpende om andre straffebestemmelser gjør seg gjeldende», sier politiadvokat Nora Beck til Nettavisen i januar 2024. Politiet tar saken på alvor, forsikrer politiadvokaten.

Politiet henlegger saken to måneder senere, i mars 2024. De henlegger saken fordi: «intet straffbart forhold anses bevist». Undertegnede har sett henleggelsesbrevet.

Les også: Er Norge dobbeltmoralsk overfor Russland og Israel? Etikkprofessoren svarer

«Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere»

La oss minnes ordene fra influenser Mohamed: «Det beviser at de ikke hører hjemme i Palestina, og er jævla kolonistfitter. Brenn i helvete», skriver Mohamed til familien offentlig. «Norge fengslet og straffeforfulgte alle som deltok i ISIS, men vil la dette eseltrynet av en massemorder komme tilbake. Jeg håper hun og resten av folkemorderne blir eliminert».

Dette er bare toppen av isfjellet av hva den norsk-israelske familien har gjennomgått. Du kan legge til alle kommentarfeltene, og alle de private, stygge, truende og hatefulle meldingene de har mottatt, med implisitte trusler om vold. I tillegg er det spredt personopplysninger og bilder av familiemedlemmene rundt omkring i sosiale medier. Informasjon om morens arbeidsplass er også delt.

Ikke nok med hat fra privatpersoner, familien blir også møtt med politiske forslag fra utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Stine Westrum. Hun ønsker at nordmenn som deltar i strid på vegne av Israel, skal etterforskes av norske myndigheter.

La oss huske at Israel er et land som har rett til selvforsvar, på lik linje som alle andre land. Det ser ut til å være lett å glemme her i Norge.

I etterkant av 22. juli 2011 sendte Israel kondolanser til Norge. President Shimon Peres skrev et brev til Kong Harald, to dager etterpå, hvor det blant annet sto: «På vegne av Israels folk ønsker jeg å uttrykke vår dypeste kondolanse og sympati for det norske folk og de etterlatte familiene som har tapt sine aller kjæreste. Våre tanker er med dem i denne vanskelige tid og vi ber for en rask helbred av de skadede.»

Daværende statsminister Jens Stoltenberg (AP) oppfordret oss til å stå sammen med slagordene: «Mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.»

Kanskje får vi en oppleve en dag der ordene «Sammen skal vi vinne. Sammen er vi sterkere» får klangbunn i den norske befolkningen, i form av samhold – som også inkluderer den jødiske minoriteten i Norge.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar