«Min kropp, mitt valg» må også gjelde for sexarbeidere

Lovlig sexsalg kan hjelpe sexarbeideres trygghet og økonomi, skriver Espen Oseid Danielsen. (Foto: Robert Schlesinger/NTB.)
Lovlig sexsalg kan hjelpe sexarbeideres trygghet og økonomi, skriver Espen Oseid Danielsen. (Foto: Robert Schlesinger/NTB.)
Merkelig nok mener mange av de samme som aktivt fremmer dette slagordet, at det ikke gjelder sexarbeidere. Det er vel deres valg, med deres kropp?
Om skribenten
Espen Oseid Danielsen er jurist.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Kjøp av sex er straffbart, men ikke salg. Det burde endres, mener innleggsforfatteren.

Vi snakker til stadighet om frihet. Om å være fri, selvstendig og autonom. Ingen skal diktere hva andre skal gjøre i sitt familieliv, levevis og seksuelle preferanser.

Slagordet «min kropp, mitt valg» er bare ett eksempel på hvordan vi, naturligvis, støtter opp under rettigheten til å ta sine egne selvstendige valg. Merkelig nok er det mange av de samme som aktivt fremmer dette, som sier at det ikke skal være lov til å være sexarbeider. Det er vel deres valg, med deres kropp?

Les også: I dette landet nekter kvinner å få barn. Hvordan unngår vi samme utvikling i Norge?

Ikke alle er ofre

I Norge er det faktisk lov til å selge sex, men det er forbudt å kjøpe. Dette er regulert i straffeloven § 316. Forvirret? Det er forståelig.

Annonse

Hvorfor skal det være lov å tilby noe som ikke er lovlig å kjøpe? Mye av tanken og argumentasjonen bak er å beskytte den svake part. Vi ønsker å beskytte sårbare mennesker, særlig utenlandske kvinner, fra å bli presset til å utøve prostitusjon.

Dette finnes det allerede et forbud mot i straffelovens § 315, som blant annet fastslår at man straffes for å fremme andres prostitusjon, eller leie ut lokaler som skal brukes til prostitusjon.

Jeg mener det ikke er rasjonelt å skjære alle over én kam. Det er ikke slik at alle som ønsker å selge seksuelle tjenester, er et offer for et nettverk av menneskesmuglere og utpressing. Det kan også hende at valget om å tilby seksuelle tjenester er et gjennomtenkt og rasjonelt valg for å kunne tjene ekstra penger. Ved å ha et forbud mot å kjøpe tjenestene, hjelper vi ikke disse menneskene.

Les også: Feministiske tiktokere forstår ikke eget bidrag til den digitale dystopien

Begge eller ingen

Det kan faktisk hjelpe sexarbeidere, ikke bare økonomisk, men også hva angår trygghet, dersom man åpner for at seksuelle tjenester lovlig kan kjøpes. Sexarbeidere og deres virksomhet kan bli organisert og gis rettigheter, og på den måten begrense de illegale og kyniske bakmennene (for det er ofte menn).

Ellers i Europa er det en rekke land som ikke har forbud mot å kjøpe seksuelle tjenester. Blant disse er Tyskland, Hellas, Nederland, Latvia og Danmark. Hos sistnevnte er det lov å kjøpe fra noen som tilbyr seksuelle tjenester, men det er ulovlig med bordeller og kjøp dersom det er et ledd i en organisert virksomhet, typisk hallikvirksomhet.

Når myndige mennesker ønsker å tilby seksuelle tjenester, er det heller ikke fornuftig eller rettferdig at det kun er kjøper som skal straffes. Enten må både salg og kjøp være tillatt, eller så må begge ytelser være forbudt. Flere potensielle kjøpere kan også bli lurt og presset.

«Min kropp, mitt valg» må også gjelder for mennesker som ønsker å selge seksuelle tjenester, og de som ønsker å benytte seg av dette.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar