Sensasjonelle arkeologiske funn i Stavanger domkirke

Arkeologer har funnet det de tror er relikvieskrinet til Stavangers skytshelgen i Stavanger domkirke. Fram til nå har man trodd at dette gikk tapt under reformasjonen. (Foto: Anette Øvrelid/UIS/NTB.)
Arkeologer har funnet det de tror er relikvieskrinet til Stavangers skytshelgen i Stavanger domkirke. Fram til nå har man trodd at dette gikk tapt under reformasjonen. (Foto: Anette Øvrelid/UIS/NTB.)
Relikvieskrinet til Stavangers skytshelgen er funnet, til tross for at man i 500 år trodde det var blitt smeltet om under reformasjonen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er St. Svithun av Winchesters relikvieskrin har dukket opp i Stavanger.

Arkeologer fra Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger fant nylig restene av relikvieskrinet med armbeinet til byens skytshelgen, St. Svithun av Winchester.

Restene ble funnet gjemt i krypten under det nordre tårnet i Stavanger domkirke, skriver Universitetet i Stavanger i en pressemelding.

Dette til tross for at man i nesten 500 år trodde at relikvieskrinet ble sendt til Danmark og smeltet om under reformasjonen.

Funnet består av en forgylt kobberplate på fem ganger ti centimeter. Kobberplaten har små hull langs kantene som tyder på at den har vært festet til en større gjenstand, for eksempel en treplate. Dette ser arkeologene i sammenheng med en forgylt sølvmedaljong med dyremotiv, og flere dekorative edelsteiner av glass.

Annonse

– Vi ble svært overrasket da vi gjennomførte en røntgenundersøkelse av kobberplaten. Bildet avdekker tydelig en kirkebygning med tårn og tak, søyler og vinduer, forteller konservator Bettina Ebert.

Alle disse funnene kan kobles opp imot relikvieskrinet til St. Svithun.

– For kirken og byen er dette funnet en sensasjon, sier utgravningsleder Sean Denham.

Utgravingen ble gjennomført av et forskerteam fra Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar