OL i Paris:

DJ-en fra omstridt OL-innslag utsatt for hets og hat – nå anmelder hun

Dragartister opptrådte under åpningsshowet til Paris-OL, der også DJ-en Barbara Butch deltok. Nå går hun til anmeldelser etter nettruslene. (Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/NTB.)
Dragartister opptrådte under åpningsshowet til Paris-OL, der også DJ-en Barbara Butch deltok. Nå går hun til anmeldelser etter nettruslene. (Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/NTB.)
DJ-en som var med på OLs omdiskuterte åpningsseremoni, anmelder det hun beskriver som en flom av netthets og trusler.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er DJ-en Barbara Butch utsatt for hets etter opptreden på åpningsseremonien ved OL i Paris. Nå går hun til anmeldelser etter truslene.

Barbara Butch var sentral i tablået som minnet om Leonardo da Vincis «Nattverden» under OL-åpningen fredag, omgitt av dragartister og dansere. Det skapte reaksjoner – og fikk alt fra katolske kirkeoverhoder til Andrew Tate, Elon Musk og Donald Trump til å rykke ut med kritikk.

Opprinnelig hadde DJ-en og aktivisten tenkt å tie og «la haterne kjøle seg ned», skriver hun på Instagram tirsdag. Men nå har Butch, beskrevet som et LHBTQ-ikon, likevel bestemt seg for å ta til motmæle.

Les også: Britisk stuper finansierer OL-drømmen på Onlyfans

-Vil ikke tie

– Meldingene jeg får, er stadig mer ekstreme. Alt fordi jeg hadde æren av å representere mitt lands mangfold gjennom kunst og musikk sammen med andre artister jeg beundrer. I hele mitt liv har jeg nektet å være et offer: Jeg vil ikke tie stille, skriver hun i posten.

Annonse

Ifølge AP oppfattet kritikerne scenen med Butch, på samme plass som Jesus, som en hån av kristne verdier og det berømte maleriet av Jesus og disiplenes siste måltid.

Det har ført til at hun er blitt truet med død, tortur og voldtekt, så vel som å bli «målskive for tallrike antisemittiske, homofobiske, sexistiske og fettfobiske fornærmelser». Det skriver DJ-ens advokat i et brev som Butch også deler.

Les også: Operaen inngår samarbeid med Polestar

Søndag demonstrerte nettkjendisen Andrew Tate mot OL-tablået som Barbara Butch var del av. Tate er anklaget for menneskehandel og voldtekt og ikke får forlate Romania. (Foto: Andreea Alexandru/AP/NTB.)

Beklaget

Arrangørene av Paris-OL har i etterkant rykket ut og beklaget, og sagt de aldri mente å vise manglende respekt for noen religiøs gruppe. Bordet der Barbara Butch – iført en hodeplagg som kunne minne om en glorie – snurret plater, var ifølge OL-seremoniens kunstneriske leder Thomas Jolly ment » å hylle fest og fransk gastronomi».

Nå har advokat Audrey Msellati levert flere anmeldelser, som franske rettsmyndigheter skal vurdere før det eventuelt igangsettes politietterforskning. Msellati skriver at Butch har vært utsatt for «en ekstremt voldelig kampanje med netthat og ærekrenkelser».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar