Gled deg til Oslo Pix fra 26. august til 1. september

Fem anbefalte filmer på Oslo Pix Filmfestival

Demi Moore gjør comeback i årets store Cannes-snakkis, «The Substance». Norsk premiere er 20. september, men hvorfor vente når du kan se den på Oslo Pix Filmfestival? (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)
Demi Moore gjør comeback i årets store Cannes-snakkis, «The Substance». Norsk premiere er 20. september, men hvorfor vente når du kan se den på Oslo Pix Filmfestival? (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)
Oslo Pix Filmfestival er tilbake i sin syvende utgave fra 26. august til 1. september. Her er fem spesielt anbefalte filmer fra årets program:
Saken er Oslo Pix Filmfestival er hovedstadens internasjonale filmfestival og arrangeres for syvende gang fra 26. august til 1. september 2024. Her er fem filmer fra årets program, spesielt anbefalt for Subjekts lesere.

Oslo Pix Filmfestival er hovedstadens viktigste filmbegivenhet, der fengslende fortellinger er hovedattraksjonen – uansett om de kommer fra et studio i Hollywood eller en leilighet i Hellas. Årets festival arrangeres fra mandag 26. august til og med søndag 1. september.

Årets program er spennende og variert med hele tretten Cannes-filmer, rykende ferske norske og internasjonale filmer og begivenhetsrike arrangementer både innenfor og utenfor kinosalen.

Her er fem filmer som Oslo Pix og Subjekt anbefaler at du får med deg:

1 «Sasquatch Sunset»

USA, 2024. Regi: David Zellner, Nathan Zellner. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Sasquatch, også kjent som bigfoot, er en mytisk, mektig skapning, som ifølge ryktene finnes dypt inne i nordamerikanske skoger. I «Sasquatch Sunset» får vi endelig et innblikk i disse elegante vesenenes liv og væremåte. Filmen følger en familie på fire gjennom et helt år mens de forsøker å finne sin plass i en verden full av farer, uventede hendelser og kroppsvæsker.

Annonse

Ettersom filmskaperne ikke hadde tilgang på ekte sasquatcher spilles familien av skuespillere Jesse Eisenberg, Riley Keough, Christophe Zajac-Denek og Nathan Zellner. Det er i hvertfall det de vil du skal tro…

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Sasquatch Sunset» her.

2 «Dìdi»

USA, 2024. Regi: Sean Wang. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Dìdi er en 13 år gammel taiwansk-amerikansk gutt som snart skal begynne på ungdomsskolen. Før det må han mestre essensielle livsferdigheter som skating, flørting og det å elske moren sin.

«Dìdi» hadde premiere på Sundance-festivalen tidligere i år, hvor den vant publikumsprisen, og har fortsatt å sjarmere publikum verden over. Full av nostalgiske referanser tar denne sjarmerende coming of age-filmen oss tilbake til den lange sommeren i 2008. Likte du filmer som «Eight Grade» (2018) er dette uten tvil en film du må få med deg på årets festival.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Dìdi» her.

3 «The Substance»

Frankrike, 2024. Regi: Coralie Fargeat. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Demi Moore er tilbake i sitt livs rolle som Elisabeth Sparkle, i det som av mange omtales som årets villeste, og mest motbydelige, film. Filmen sjokkerte publikum da den hadde premiere i hovedkonkurransen i Cannes tidligere i år, hvor den høyst fortjent vant prisen for beste manus.

Dette er andrefilmen til den franske filmskaperen Coralie Fargeat, som har hentet inspirasjon fra noen av de beste filmene innen body horror-sjangeren. Resultatet er en helt unik film som sparker hardt fra seg mot filmindustriens behandling av kvinner.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «The Substance» her.

4 «Mina og røverne»

Norge, 2024. Regi: Kari Anne Moe. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Denne hjerteskjærende og dramatiske dokumentaren følger Mina Hadjian som starter en radiostasjon for og med fengselsinnsatte. Mina var lenge en av de mest populære radiovertene på NRK, men etter å ha blitt sagt opp startet hun Røverradioen. Målet med satsningen var å gi innsatte en stemme – en ny sjanse, og en mulighet for dem å gjøre noe annet enn å kun sitte i fengsel.

På Røverradioen blir lyttere kjent med et vidt spekter av stemmer: En tidligere rusavhengig som nå har konvertert til islam, en tidligere mannlig innsatt som nå identifiserer seg som kvinne. Og ikke minst Rune, en rastløs sjel som ønsker å slå ned på all urettferdigheten i verden. Minas idealisme og engasjement gjør at skillet mellom jobben og privatlivet blir vanskelig, særlig i møtet med en uventet tragedie.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Mina og røverne» her.

5 «Civil War»

USA, Storbritannia, 2024. Regi: Alex Garland. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

«Civil War» er en episk, dystopisk actionfilm om et USA i borgerkrig, sett fra en gruppe journalisters perspektiv. Filmen er skrevet og regissert av Alex Garland, kjent for filmer som «Ex Machina» (2014).

«Civil War» hadde ordinær premiere i april i år, og fikk strålende kritikker, inkludert terningkast seks fra Subjekts anmelder. Denne intense og skremmende realistiske filmopplevelsen nytes best i kinosalen, så hvis du ikke fikk ut fingeren tidligere i år har du en siste sjanse nå!

Men vær rask med å kjøpe billetter! Filmen vises kun én gang under festivalen og innledes med en samtale om USAs fremtid, og hvordan landet kan se ut etter presidentvalget 5. november 2024. Paneldeltakere:

  • Kristoffer Rønneberg, journalist, forfatter og tidligere utenrikskorrespondent i USA
  • Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator i Vårt land
  • Samtalen ledes av Stig Arild Pettersen, journalist og politisk kommentator

Filmen er en del av festivalens seksjon «What is this place?» som handler om USA, og er støttet av stiftelsen Fritt ord.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Civil War» her.

Om Oslo Pix Filmfestival

Oslo Pix Filmfestival gir deg norgespremierene, de viktigste filmene fra årets Cannes-program, møter med stjernene på begge sider av kamera og et gjevt konkurranseprogram for nordisk fiksjon og dokumentar. Utenfor kinomørket byr festivalen på alt fra pub crawl-er og kulinariske filmlunsjer, til utevisninger, debatter og etterfester.

Oslo Pix Filmfestival opplever du fra 26. august til og med 01. september 2024.

oslopix.no finner du alt du trenger: filmomtaler, visningstider, gjester og arrangementer, samt billetter til alle visningene.

Stiftelsen Festivalkontoret står bak Oslo Pix Filmfestival, samt filmfestivalene Arabiske filmdager og Film fra Sør.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar