Kaster rundt seg med anklager fremfor å debattere saken

Ulike tolkninger av islam kan by på utfordringer i møte med moderne, sekulære samfunn. Hvorfor ikke debatter dette, Osamah Rajpoot? Hold deg til saken, skriver Almir Martin. (Foto: Reuters.)
Ulike tolkninger av islam kan by på utfordringer i møte med moderne, sekulære samfunn. Hvorfor ikke debatter dette, Osamah Rajpoot? Hold deg til saken, skriver Almir Martin. (Foto: Reuters.)
Olav Elgvins forskning reiser noen viktige spørsmål om islam i Norge. Disse er ikke religionsviter Osamah Rajpoot særlig interessert i å diskutere, skriver Almir Martin.
Om skribenten
Almir Martin er fagspesialist innen integrering, mangfold og inkludering.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Koranen endres i oversettelser til norsk. Hvorfor, spurte Almir Martin og fikk svar fra Osamah Rajpoot. Her svarer han tilbake.

«På flere kontroversielle punkter blir islam skrevet om på norsk», skrev jeg i Subjekt 21. august. Det har kommet motsvar fra Osamah Rajpoot, som skriver: «Muslimer har en naturlig plass i Europa. Nå må mistenkeliggjøringen ta slutt». En konstruktiv debatt ønskes alltid velkommen.

Dessverre virker Rajapoot mer opptatt av å kommentere meg som person enn forskningen jeg refererer til. For alle de moderate muslimene i Europa tror jeg det er mer hensiktsmessig å diskutere selve problemet fremfor å late som problemet ikke finnes.

Les også: Politiet brøt seg inn i bilen til kunstner Morten Viskum

Ikke skyt budbringeren

Ifølge Rajapoot er jeg, Almir Martin, angivelig hjernen bak en hemmelig kampanje mot muslimer i Europa. Hvem skulle trodd at jeg hadde så mye innflytelse? Ikke jeg, i alle fall! Hold dere fast – jeg skal angivelig ha erklært at muslimer ikke har noen plass i Europa. Utrolig, jeg må ha sovet da den kunngjøringen ble gjort!

Annonse

Man skulle nesten tro at jeg har vært med på å bidra i forskningen jeg baserer min tekst på, gitt all oppmerksomheten jeg får. Men sannheten er at jeg har like mye å gjøre med Olav Elgvins forskning som en pingvin har med ørkenøkologi.

Det er ene og alene Elgvin som står bak forskningsarbeidet. Rajapot, la meg oppklare noen ting for deg: Min eneste «forseelse» her er å ha videreformidlet Elgvins forskning. Og ja, muslimer har selvsagt en plass i Europa.

Jeg regner med Rajpoot har hørt om uttrykket «ikke skyt budbringeren». Det virker som at han har siktet på feil person her. Hvis han virkelig vil sende en harmdirrende klage, burde han kanskje vurdere å sende den til Elgvin i stedet? Han er tross alt mannen bak forskningen. Jeg er bare fyren som formidler informasjonen – tenk på meg som et slags akademisk postbud, om du vil. Minus den kule uniformen, dessverre.

Les også: Forstår nordmenn hvor alvorlig arrestasjonen av Telegram-sjefen er?

Mangfold til besvær

Men fra spøk til alvor: forskningen til Elgvin er faktisk ganske interessant, og reiser noen viktige spørsmål. Saken er at ulike tolkninger av islam kan by på utfordringer i møte med moderne, sekulære samfunn.

Rajpoot spør hvem som skal bestemme hva det innebærer å være muslim, og det er et betimelig spørsmål. Faktum er at islam, i motsetning til for eksempel den katolske kirken, ikke har én sentral autoritet som kan gi entydige svar på hvordan religionen skal praktiseres i moderne kontekster. Dette kan føre til et mangfold av tolkninger, fra svært konservative til mer liberale, som alle hevder å representere «sann» islam.

Dette mangfoldet av tolkninger er ikke nødvendigvis negativt i seg selv, men det kan skape utfordringer når det gjelder å finne felles forståelse og praksis, spesielt i møte med sekulære samfunnsstrukturer og verdier. Det er en kompleks situasjon som krever nyansert diskusjon og gjensidig forståelse fra alle involverte parter.

I frykt for å gjenta meg selv, vil jeg understreke at det Rajapoot virkelig burde reflektere over, er de faktiske funnene som Elgvin har kommet frem til i sin forskning. Det er disse funnene som er kjernen i saken, og som fortjener grundig ettertanke og diskusjon.

I stedet for å kaste rundt seg med anklager og konspirasjonsteorier, ville det være langt mer produktivt å engasjere seg i en saklig debatt om hva denne forskningen faktisk forteller oss, og hvilke implikasjoner den kan ha for vårt samfunn.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar