Vernissageguiden
Oslo

Dette er utstillingene du må se i Oslo i september

Silje Figenschou Thoresen åpner stor separatutstilling ved Astrup Fearnley. (Foto: Presse.)

Objekter i balanse

Denne uken åpner utstillingen «Et stille og beskyttet farvand, de overliggende lag gik uforstyrret hen over den» ved Astrup Fearnley.

Kunstner Silje Figenschou Thoresen bygger på samiske design- og håndverkstradisjoner, som blant annet vektlegger improvisasjon og gjenbruk av materialer. Hun setter ofte objekter i en ny kontekst, der de for eksempel er stablet oppå hverandre eller svever formålsløst i luften. På denne måten utfordrer hun publikums opplevelse av gjenstandene og verket, og hvordan det henger sammen med verden rundt oss.

Nå får hun boltre seg i Astrup Fearnleys store saler. Resultatet skal være en kunstopplevelse  av de sjeldne, som bruker de store rommene på nye måter.

Utstillingen har åpning onsdag 4. september kl. 18.00.

Kunstner August Sandberg utforsker nattens tanker i ny utstilling. (Foto: August Sandberg.)

Hva holder August våken?

August Sandberg er en av de unge, norske kunstnerne du bør følge med på i 2024, ifølge kunsteksperter Subjekt har snakket med.

I utstillingen «Noe holder meg våken» reflekterer den unge kunstneren rundt følelsen av uro som ofte går hånd i hånd med kreativitet. Ikke bare holder arbeidene han oppe, de skal også beskrive et urolig følelsesliv.

Kanskje får vi svar på hva som holder August våken.

Utstillingen har åpning torsdag 5. september kl. 18.00.

Kim Andreas R. Berger og Tyler J. Metzger stiller ut ved galleri Duer. (Foto: Presse.)

Moderne Munch

Å tolke Edvard Munch er en klisje i Kunst-Norge.

Men å sette Munch side ved side med Chief Keef er mer overraskende. Hadde Munch levd idag så hadde han kanskje sagt det samme som Lil Uzi «All these n***** stealin ́ my style, Can I get my flow back».

I utstillingen «Munch Type Beat» ser kunstnerne Kim Andreas R. Berger og Tyler J. Metzger på Munch med nye øyne. «Type beat» er et fenomen hvor produsenter lager nye rytmer med en kjent, lignende lydform. På samme vis sampler disse kunstnerne Munchs gjenkjennelige rytmer. Resultatet er en malerisk dialog mellom Munch og samtidige stilarter.

«Munch Type Beat» har vernissage fredag 6. september kl. 18.00.

Da er det igjen duket før Høstutstillingen. Her fra Høstutstillingen 2023. (Foto: Jannik Abel.)

Høstutstillingen

Et sikkert tegn på at kunsthøsten er i gang, er når Kunstnernes hus åpner dørene til Høstutstillingen.

Den statlige utstillingen har i 137 år vist bredden i det som rører seg i Kunst-Norge. Med ambisjon om å pirre publikums nysgjerrighet, glede, irritasjon og begeistring, har de valgt ut nesten 100 verk som skal vises på Kunstnernes hus.

Utstillingen er elsket, hatet, erklært død og relevant om hverandre. Det er en snakkis som må oppleves hvert år.

Høstutstillingen 2024 er åpen for publikum fra 7. september.

 

Utsnitt fra verk du kan se i Nikolai Torgersens kommende utstilling ved Fineart. (Foto: Presse.)

Nytt fra Torgersen

Forrige gang Nikolai Torgersen stilte ut ved Fineart stod folk i kø i timevis for å sikre seg skatter fra kunstnerkometen. Siden den gang har Torgersen gjort alt annet enn å ligge på latsiden og han har hatt flere utstillinger landet rundt. Nå er han altså tilbake på fineart. Torgersen lover denne gangen å ta oss med inn i hans dypeste sinnsstemninger. Kanskje enda mer spennende er det å se utviklingene i Torgersens kunstnerskap siden separatutstillingen i 2022.

Utstillingen «Echo Stress Traum» skal vise både maleri, tegning, skulptur og grafikk. Vi får også oppleve tre frittstående installasjoner som skal representere de tre ordene i utstillingstittelen.

Utstillingen «Echo Stress Traum» har vernissage torsdag 19. september kl. 18.00.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar