Martin Ellingsen hevder vi er «i utakt med Kristen-Norge». Den påstanden må nyanseres

Mangeårig ungdomsarbeider Martin Ellingsen (bildet) kritiserte nylig NKS for å dele ut kondomer på kristenfestivaler og for å være «i utakt» på Kristen-Norge. Nå svarer forbundet på anklagene. (Foto: Privat.)
Mangeårig ungdomsarbeider Martin Ellingsen (bildet) kritiserte nylig NKS for å dele ut kondomer på kristenfestivaler og for å være «i utakt» på Kristen-Norge. Nå svarer forbundet på anklagene. (Foto: Privat.)
Vi ønsker å utfordre og bli utfordret, og vi håper at også våre konservative kristne brødre og søstre vil møte oss med samme åpenhet, skriver Eline Lorentzen, generalsekretær i Norges kristelige studentforbund.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Norges kristelige studentforbund svarer på et kritisk debattinnlegg fra Martin Ellingsen.

I et leserinnlegg i Subjekt 17. september hevder Martin Ellingsen at Norges kristelige studentforbund (NKS) er «helt i utakt med Kristen-Norge», og at vi representerer verdier som står i kontrast til kristendommen. Dette er påstander vi ønsker å nyansere.

Forbundet har i over 125 år vært et åpent fellesskap for studenter som ønsker å utforske sin kristne tro i møte med samtidens utfordringer. Vår misjon er ikke å representere én spesifikk tolkning av kristendom, men å tilby rom for mangfold, refleksjon og dialog. For oss handler kristen tro om nestekjærlighet, rettferdighet og solidaritet, verdier som også har dyp bibelsk forankring.

Vi forstår at ikke alle deler våre synspunkter på saker som pride, feminisme og Palestina. Samtidig mener vi at det er vår kristne plikt å stå sammen med de marginaliserte, de undertrykte og dem som kjemper for like rettigheter. Det er nettopp dette Jesus lærte oss: å elske vår neste som oss selv, uten forbehold.

Les også: Nav og Skatteetaten kan ikke fortsette å finansiere organisert kriminalitet

Annonse

Gammeldagse holdninger

Når det gjelder utdeling av kondomer, har dette blitt trukket frem som svært upassende. Det vitner om gammeldagse holdninger at man tenker at prevensjon oppfordrer til sex. Ingen tenker at «nå skal jeg gå og ha sex» fordi man får utdelt et kondom.

Vi ønsker å fremme ansvarlig seksuell adferd. Vi erkjenner at seksualitet er en del av livet for mange unge mennesker, og som kristne mener vi at ansvarlighet og respekt er avgjørende i alle aspekter av livet – også når det gjelder sex.

Vi har også fått kritikk for vår holdning til alkohol og festing. Forbundet driver ikke med drikke- og alkoholpress, men vi har arrangementer hvor studenter kan komme sammen i kristent fellesskap over et glass vin eller en øl. Eksempler på dette er våre populære arrangementer Bibel & bobler og Bibel, sang og vin, der deltagerne samles for å diskutere troen sin, lese Bibelen og synge sammen, alt i en uformell setting med litt vin, øl, cider eller alkoholfritt.

Slike sammenkomster er svært populære blant progressiv kristen ungdom, og viser at tro og fellesskap kan gå hånd i hånd med ansvarlighet. Å møte folk der de er i livet, heller enn å fordømme, er måten vi velger å leve ut vår kristne tro på.

Les også: Aftenposten sprer desinformasjon om Trump med viten og vilje

Ikke frykt dialog og mangfold

Kristendommen ikke er monolittisk. Kristen-Norge består av mange uttrykk og teologiske nyanser, fra de mest konservative til de mest liberale. NKS sin rolle er å være en del av dette spekteret, der vi gir rom for spørsmål som berører både tro og samfunn.

Vi oppfordrer til dialog fremfor polarisering. Å være uenig betyr ikke at vi ikke kan jobbe sammen for et felles mål – å styrke Kristen-Norge. Vi ønsker å utfordre og bli utfordret, og vi håper at også våre konservative kristne brødre og søstre vil møte oss med den samme åpenheten.

Kristen tro er sterkere når den ikke frykter dialog eller mangfold. Vi mener det er slik vi best kan leve ut Jesu budskap i vår tid.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar