Vernissageguiden
Oslo

Dette er utstillingene du må få med deg i Oslo i oktober

Utsnitt av «Split dream» av Hennie Ann Isdahl hos Buer galleri. (Foto: Presse.)

Geometri utenom det vanlige

Kunstner Hennie Ann Isdahl er klar med sin andre separatutstilling hos Buer galleri.

Denne gangen har kunstneren utvidet sin utforskning av maleriet. Utstillingen «Aktiv» viser en serie nye arbeider for gulv og vegg. Isdahl er drevet av problemstillinger knyttet til et konkret geometrisk, ikke-figurativt formspråk. Dette utforsker hun også i «Aktiv», men her tar hun formene ut i rommet.

De sirkulære objektene har også integrert speilmønster i overflaten. Det kan gi publikum rom for refleksjon, bokstavelig talt.

«Aktiv» har vernissage torsdag 3. oktober kl. 18.00.

Du ser verk som dette av Ingrid Lønningdal, side ved side med Eigil Forberg hos Køsk. (Foto: Lønningdal.)

Mykt og hardt

Denne måneden viser Køsk duoutstillingen «Det rimer» med kunstnerne Eigil Forberg og Ingrid Lønningdal.

Forberg jobber med abstrakt maleri, hovedsakelig på treplater. Maleriene står ofte sammen i konstellasjoner, som kan skape større verker. Denne gangen ser vi Forbergs arbeid side ved side med Lønningdals fargerike tekstilarbeider. Kontrasten mellom treverkets røffe overflate og tekstilenes myke motiv gir utstillingen et materielt aspekt der mykt og hardt møtes.

«Det rimer» har vernissage fredag 4. oktober kl. 17.00.

«Prestekrave» er blant verkene av Else Hagen du nå kan se på hos Nasjonalmuseet. (Foto: Nasjonalmuseet.)

Mellom mennesker

Vi anbefalte Else Hagen-utstillingen «Mellom mennesker» da den hang i Trondheim. Nå er det Oslo-borgerne som er så heldige å få se utstillingen.

I oktober inntar Hagens arbeider Nasjonalmuseet. Hagen er blant kunstnerne som debuterte i Norge i årene før andre verdenskrig, som har etterlatt spor i norsk kunsthistorie.

I våre dager omtales hun gjerne som den første kvinnelige kunstneren i Norge som arbeidet med store, offentlige utsmykninger. Utstillingen «Mellom mennesker» viser motiver som er gjennomgående i Hagens kunstnerskap: nære relasjoner, utfordringer i kjernefamilien og kvinnelige erfaringer.

Utstillingen åpner torsdag 1o. oktober kl. 18.00.

Stortinget tilbyr også kunstomvisninger i Else Hagens store mosaikkarbeid «Samfunn» i Stortingets trappehall.

Fotofestivalen Oslo negativ foregår på Adamstuen i oktober. (Foto: Oslo negativ.)

Foto i fokus

Fra 12. til 27. oktober arrangeres fotokunstfestivalen Oslo negativ.

Da blir gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen fylt med arbeider fra både norske og internasjonale fotografer.

Dette er den fjerde utgaven av kunstfestivalen dedikert til fotografi. I løpet av festivalen får vi oppleve analogt og digitalt foto, samtaler, workshops og arrangementer. Festivalen byr på alt fra refleksjon til humor, fra estetikk til manipulasjon, analoge og digitale fotografier og muligheten for å henge med etablerte og mindre kjente fotografer. Et perfekt sted å utforske fotografiets mange fasetter.

Oslo negativ er åpent lørdag og søndag 11.00 til 18.00.

Constance Tenvik. (Foto: Ove Kvavik/Munchmuseet.)

Fargerikt på Munch

Har du høstferie i hovedstaden, men skulle ønske du skulle et annet sted?

Da kan en billig løsning være å ta en tur til Munchmuseet for å se Constance Tenviks utstilling.  I utstillingen «Tio-tio-tinx» tar Tenvik for seg den antikke komedien «Fuglene» (414 fvt.) av Aristofanes.

Her får du en reise inn i en annen verden. Tenviks verden er leken og frisk, men reflekterer også historien og mennesket i dag.

Utstillingen fikk strålende kritikk i Subjekt som kan leses her.

Det blir ekspressivt og fargesterkt når Dag Leversby, Bertil Greging og Terje Uhrn stiller ut på Duer. (Foto: Christian Zervos.)

De gamle er eldst

Unge, offensive Galleri Duer pleier å fronte unge, fremadstormende kunstnere, men denne gangen stiller de med tungvekterne Dag Leversby, Bertil Greging og Terje Uhrn, alle født på 1950-tallet.

Leversby er kjent for sine ekspressive og abstrakte malerier, med kraftfulle farger og penselføring som spruter av energi. Fra det maleriske går vi over i det geometriske og linjerte, med Gregings kollasjer og malerier. Terje Uhrn er også utpreget geometrisk, men mer malerisk enn Greging. Der Leversbys uttrykk er eksplosivt, er Uhrn nøyaktig og balansert. Men nestorene hviler likevel ikke på sine laurbær, og lover å utfordre sine egne uttrykk i den nye utstillingen.

Gruppeutstillingen «Tre av oss» samler tre kunstnere som har satt hvert sitt preg på norsk samtidskunst. Til felles har de ekspressiv fargebruk, kreativ abstraksjon og gjennomarbeidede komposisjoner.

Utstilling har vernissage torsdag 10. oktober klokken 17.00.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar