Ti gode grunner til å kjøpe kunst

Hva med en Bjarne Melgaard over sofaen? (Foto: Fineart.)
Hva med en Bjarne Melgaard over sofaen? (Foto: Fineart.)
Trenger du en god grunn til å kjøpe kunst? Her får du ti!
Om skribenten
Fineart er Norges største galleri med hele 2.000 kvadratmeter fordelt på fire utstillingsrom. På fineart.no finner du et stort utvalg av kunst i alle størrelser og prisklasser. Utvalget består av over 8.000 ulike kunstverk fra over 500 unike kunstnere fra inn- og utland.
Saken er Redaktør i magasinet KUNST, Lillian Reif, gir deg ti gode grunner til å kjøpe kunst.

Er du nysgjerrig på å kjøpe kunst?

Begynner du å bli lei av de store, tomme veggene hjemme?

Eller er du kanskje godt i gang med kunstsamlingen og trenger gode argumenter for å forsvare hobbyen for din bedre halvdel?

Da er det bare å lese videre. Fineart og Lillian Reif, redaktør i magasinet KUNST, gir deg her ti gode grunner til å kjøpe kunst!

Annonse

Er du Subjekt Pluss-abonnent får du også en ellevte grunn, som du kan lese mer om lenger ned i artikkelen.

1 Bli forelsket

Psykologer og hjerneforskere har lenge vært interessert i hvorfor mennesker er så fascinert av kunst. Vi har skapt bilder i 40.000 år, og er fortsatt like opptatt av å omforme tanker og ideer til former og bilder.

Det forskerne har funnet ut, er at ved å koble folk som ser på kunst til hjerneskannere, ser man sterk aktivitet i den delen av hjernen som har med glede å gjøre. Den samme delen som aktiveres når vi er forelsket. Og det er derfor gleden av å eie et kunstverk føles sterkere enn det å eie en sofa. Kunsten blir en del av vårt emosjonelle register, og vi føler oss knyttet til det, på samme måte man gjør til en man er forelsket i.

2 Få ny kunnskap

Det er få ting som kan være så berikende som å dykke ned i et nytt kunstnerskap. Det er som å bli presentert for et nytt univers, der noen inviterer deg inn i deres komplekse og intrikate verden. Et originalt kunstverk kan fort gi deg lysten til å forske videre, lese mer og rett og slett få litt greie på kunst. Det er en investering man sjelden angrer på.

3 Mat en kunstner

Tro det eller ei, men kunstnere har også materielle behov utover dårlig rødvin og nye malerpensler. Ved å kjøpe kunst er du med på å støtte en økonomisk sårbar yrkesgruppe. Kunstnere er den gruppen i Norge som nærmest konsekvent faller nederst på statistikker over lønnsinntekter i landet, og er den yrkesgruppen som har størst usikkerhet med tanke på fremtidige inntekter.

Hvis vi vil ha et rikt kulturliv, er vi nødt til å betale dem som skaper kulturen. Når du kjøper original kunst, i motsetning til en plakat fra Ikea, er du med på å holde vår kultur og kulturarv ved like. Uten penger stopper faktisk kunsten opp.

Odd Nerdrum er en av Norges fremste kunstnere. (Foto: Fineart.)

Klikk her for å se utvalget av Odd Nerdrum hos Fineart.

4 Imponer

La oss være ærlige: kunst er blitt den nye kulturelle kapitalen. Det har aldri vært så mange folk på galleriåpninger eller solgt så mye kunst i Norge som nå. Og det er mer imponerende med et maleri enn en plakat. Det er mer schwung over en skulptur enn en vase fra Skeidar.

Det er noe helt spesielt å komme til et hjem der kunst, og ikke nips, dominerer interiøret. Det vekker nysgjerrighet, og man tillegger ofte kunstkjøpere, fortjent eller ikke, en viss dybde. Dessuten kan det åpne opp for mange spennende samtaler.

5 Vis hvem du er

Kunst er veldig personlig. Og den kunsten du velger, sier mye om den du er, bevisst eller ubevisst. Det du velger å ha på veggen hjemme, er nesten som et lite vindu inn til sjelen din. Nå kan det jo hende at du ikke vil at folk skal kikke inn i ditt innerste, men det er uansett en utmerket måte å vise hvem man er og hva man liker, gjennom de kunstverkene man velger. Velg din kunst med omhu, og stå for det!

6 Utvid horisonten

Det som er så spennende med kunst, er at den er med på å utvikle deg som menneske.

Undersøkelser publisert av den amerikanske psykologforeningen viser at folk som har hatt kunst som de i utgangspunktet ikke likte, hjemme hos seg i tre uker, kom tilbake med ny innsikt og kunnskap både om seg selv og den kunsten de hadde fått med seg. De hadde rett og slett fått utvidet sin toleranse for «vanskelig» kunst, og hadde begynt å like kunst som før hadde vært helt uinteressant for dem. Ved neste undersøkelse der de ble bedt om å velge det kunstverket de likte best, valgte de ofte det verket som før var rangert som minst attraktivt. De hadde rett og slett fått en mer sofistikert smak.

Terry O’Neill er kjent for sine legendariske portrettfotografier på 1960- og 70-tallet.(Foto: Fineart.)

Klikk her for å se utvalget av Terry O’Neill hos Fineart.

7 Få det pent hjemme

Vi nordmenn er fryktelig opptatt av å ha det pent hjemme, men kunst skal ikke behandles som dekorasjon. Vi bruker summer som bare kan sammenlignes med det amerikanske forsvarsbudsjettet på oppussing hvert år, så hvorfor ikke legge noen av disse pengene i noe som virkelig gjør ditt hjem flott?

Kunst er med på å sette preg på hjemmene våre på en personlig måte, og ingenting fyller opp en hvit vegg så bra som et maleri. Man føler seg rett og slett litt som en dronning i eget hjem når veggene er fylt med kunst.

8 Spennende samtaler

Det første folk gjør når de kommer hjem til meg, er å gå bort til et bilde jeg har av Bjarne Melgaard, som nok kan oppfattes som ganske provoserende. Umiddelbart vil de vite hvorfor i all verden jeg har kjøpt et sånt bilde, og så er samtalen i gang. Om kunst, moral, etikk, alt som jeg synes er spennende.

Kunst, enten den er provoserende eller ikke, er en fin måte å bli kjent med hverandre på. Enten det er nye eller gamle bekjentskaper. Spør en god venn hva hun synes om et bilde du har, og kanskje vil du oppdage helt nye sider ved denne personen. Og hun ved deg.

9 En investering

Det er ikke helt lov ennå, i Norge, å tenke på kunst som et kommersielt produkt – på godt og vondt. Men slik er det ikke i resten av verden, hvor kunst ofte blir brukt som en finansiell investering. Det er en grunn til at oligarkene, sjeikene og business-damene setter sine formuer i kunst. En Monet, Manet eller en Modigliani går for millioner på auksjon, og regnes som trygge investeringer fordi det alltid vil finnes kjøpere, enten museer eller pengesterke samlere.

For oss som har et litt mer nøysomt budsjett, kan prosessen med å finne kunst til overkommelige priser være en spennende oppgave. Det å kjøpe et bilde av en kunstner som er i begynnelsen av sin karriere, for så å oppdage fem år senere at bildet går for det tredobbelte på kunstmarkedet, er en god følelse, enten man har tenkt å selge videre eller ikke. Men man skal vite hva man gjør, og ikke all kunst blir mer verdifull.

Det som er helt sikkert, er at kunsten du kjøper, kommer til å bli verdifull for deg. Det er noe du kan glede deg over daglig og som ikke kommer til å være umoderne om noen få år. Det vil være noe du kan gi videre til dine barn og barnebarn, og som flere generasjoner kan ha glede av. Og det må jo være en god investering.

Med et kunstverk av Pushwagner på veggen stiller du deg kritisk til din egen livsstil, med et lekent byks inn i samtidens kritiske tenkning. (Foto: Fineart.)

Klikk her for å se utvalget av Pushwagner hos Fineart.

10 Gjør det fordi du ikke klarer å la være

Det finnes nesten ikke noe bedre i verden enn å falle for et kunstverk. Det er nesten som å falle for et menneske. Selv har jeg kjøpt kunst jeg på ingen måte har hatt råd til, men som jeg simpelthen ikke klarte å forlate. Som om livet plutselig virket tomt og meningsløst uten akkurat dette bildet.

Det har ikke alltid vært like lett å komme hjem til samboeren med nok et maleri eller fotografi og fortelle at de pengene vi skulle på ferie for… de er nå brukt til noe annet! Men som med alt annet her i livet handler det om prioriteringer. For meg er kunst som kjærlighetsforhold; det er ikke alltid lett, men det er alltid verdt det.

Fineart Fordel: For deg som vil handle, oppleve og lære mer om kunst

Velkommen til en kunstverden gjort enklere og mer fordelaktig! Å være medlem av Fineart Fordelsprogram lønner seg, enten du så vidt dypper tåa i kunstbassenget eller kaster deg ut i det med klærne på.

Subjekt Pluss-abonnenter får nå et gratis eksemplar av magasinet KUNST ved innmelding i Fineart Fordelsprogram. Klikk her for å lese mer om tilbudet!

Gleden av å eie et kunstverk føles sterkere enn det å eie en sofa, har forskere funnet ut. (Foto: Fineart.)

Klikk her for å se enda mer kunst til salgs hos Fineart.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar