Film fra Sør er verden som kommer til Oslo. Årets festival har et rikholdig program med 90 filmer fra 31 land, spennende regissørmøter, debatter og arrangementer.
Den iranske regimekritikeren Mohammad Rasoulof og den uredde indiske Nishta Jain presenteres i årets regiportretter og vil sette sitt preg på festivalen med flere filmer og samtaler. Storslåtte kinesiske blockbustere, eksperimentelle skildringer av plyndrede kunstgjenstanders hjemvendelse og varme menneskeskildringer fra Nepal og Bhutan er noe av det som står på programmet når Oslos eldste filmfestival inntar byen.
Her er fem utvalgte filmer vi anbefaler at du får med deg:
1 «All We Imagine As Light»
Årets åpningsfilm tar oss med til metropolen Mumbai, hvor livene til tre hardtarbeidende sykepleiere skildres med ømhet, humor og livsglede. Filmen ble årets Grand Prix-vinner i Cannes, den nest mest prestisjefylte prisen etter Gullpalmen.
Den stoiske Prabha og den yngre, og mer vimsete, Anu er romkamerater og sykepleiere. Begge har en lengsel etter kjærlighet og nærhet. Mannen Prabha ble giftet bort til som ung flyttet til Tyskland kort tid etter bryllupet, og hun har nesten ikke hørt fra ham siden. Anu, derimot, er forelsket i en muslimsk gutt og er ikke begeistret for foreldrenes intensjon om å gifte henne bort til en annen.
Filmen har en nærmest hypnotisk kvalitet, med sitt lavmælte uttrykk trekker den deg helt inn i Mumbais natteliv og inderlige samtaler mellom kjærester, venner og kollegaer.
Les mer, se trailer og kjøp billetter til «All We Imagine As Light» her.
2 «Dahomey»
November 2021, Benin. 26 kulturgjenstander returneres fra et fransk museum, og setter i gang en debatt om hva denne handlingen innebærer. Er det en begynnelse, symbolpolitikk eller en fornærmelse?
I dagens Benin lå det i over 250 år et kongerike med navn «Dahomey». Riket var sentralt i den transatlantiske slavehandelen, og kongen hadde en egen kvinnehær, som blant annet inspirerte actionfilmen The Woman King. Flere av de flotteste kunstgjenstandene fra riket ble plyndret, og 26 av dem havnet på Musée du Quai Branly i Paris. Den prisvinnende regissøren Mati Diop følger gjenstandenes ferd tilbake til Benin på en suggererende og nærmest hypnotisk måte. Med sin særegne og visuelt imponerende filmskapning er det nærmest som om gjenstandene vekkes til live og forteller historien om hundrevis av år med kolonialisme og undertrykkelse.
Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Dahomey» her.
3 «Black Dog»
Etter å ha sluppet ut fra fengsel returnerer Lang til hjembyen. OL i Beijing er rundt hjørnet og byen skal renses. Han plasseres i gruppen som skal fjerne løshunder, men får en uventet venn.
Når Lang kommer tilbake til hjembyen i utkanten av Gobi-ørkenen, er det ingen der for å møte ham. Moren gikk bort for flere år siden, og den alkoholiserte faren har flyttet. På jobb i hundepatruljen kommer han over en svart hund som han fort knytter et bånd til, og de to fortapte sjelene legger ut på en reise sammen. Regissør Guan Hu forteller en nydelig fotografert, poetisk roadmovie om to «outsidere» som finner sammen.
Årets hundefilm!
Filmen hadde premiere i sideseksjonen Un Certain Regard i Cannes i 2024, hvor den vant hovedprisen.
Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Black Dog» her.
4 «Black Box Diaries»
Journalist Shiori Itō har regi på fortellingen om sin egen voldtekt og den påfølgende rettsstriden, som gjorde henne til MeToo-bevegelsens ansikt i Japan.
I 2015 tar den høytstående journalisten Noriyuki Yamaguchi med seg en beruset Shiori Itō inn på hotellrommet sitt. To år senere anklager hun ham for voldtekt, og setter med det i gang den lange prosessen for å få ham dømt. På det tidspunktet hadde det japanske lovverket rundt voldtekt stått uendret i et århundre. Få anmelder voldtekt, og de som gjør det risikerer hets og trakassering.
«Black Box Diaries» er både en intim fortelling om å leve videre etter et overgrep og et rasende opprør mot japanske holdninger og lovgivning knyttet til seksuell vold.
Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Black Box Diaries» her.
5 «Pepe»
En stemme som hevder å være en flodhest forteller denne surrealistiske fortellingen om «Pepe», den første og den siste flodhesten som ble drept i Latin-Amerika.
Denne innovative fabelen forteller løst den tragiske historien til en etterkommer av Pablo Escobars «kokainflodhester» – flodhester han importerte ulovlig inn i Colombia til sin private dyrehage. Dette er et merkelig og formmessig helt unikt prosjekt fra en av Latin-Amerikas mest originale regissører.
Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Pepe» her.
Om Film fra Sør
Den 34. utgaven av Film fra Sør arrangeres fra 9. – 17. november, 2024.
Festivalens visningssteder er Vega Scene, Vika Kino, Cinemateket, Cosmopolite og Klingenberg.
Film fra Sør er verden som kommer til Oslo. En verden av snåle, gripende, rystende og lattervekkende historier som treffer en i magen og åpner hjerter. Med det nyeste og beste fra Afrika, Asia og Latin-Amerika, bringer hovedstadens eldste filmfestival oss nærmere kulturer noen har sterke bånd til og andre vet lite om. I samspill med de mektige fortellingene gjør internasjonale gjester og spennende samtaler Film fra Sør til en av byens viktigste kulturarenaer.
På filmfrasor.no finner du alt du trenger: filmomtaler, informasjon om visningstider, gjester og arrangementer, samt billetter til alle visninger. Du kan også sette opp ditt personlige filmprogram, med full oversikt over alt du ønsker å få med deg.