Kjære «Trump-velger», mann 18–29 år. Jeg vil gjøre mitt beste for å forstå dine meninger

Det er ikke så relevant om du hadde stemt på Trump eller Harris. Du bor i Norge, så jeg snakker heller med deg om hva du skal stemme neste år, skriver Signe Bakke Sølberg. (Foto: Saul Loeb/AFP.)
Det er ikke så relevant om du hadde stemt på Trump eller Harris. Du bor i Norge, så jeg snakker heller med deg om hva du skal stemme neste år, skriver Signe Bakke Sølberg. (Foto: Saul Loeb/AFP.)
Jeg vil gjerne lytte til deg, om du også vil lytte til meg i fremtiden. Vi kan ikke sitte i hvert vårt internettrom og bli mer uenige for hver dag, skriver Signe Bakke Sølberg.
Om skribenten
Signe Bakke Sølberg har en master i geopolitikk, og er veldig for likestilling.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Mange unge menn ville stemt på Trump. Dette er et forsøk på dialog med dem.

Jeg vet det er jævlig nørd å starte en tekst med «kjære _____», men jeg tenker at det i hvert fall danner bedre grunnlag for å snakke enn å kjefte på dere.

Dere har prøvd å fortelle det en stund – at «menn» er den eneste gruppen det fortsatt er «lov» til å mobbe i den offentlige debatten. Jeg har ikke oversikt over alle som mobbes. Men i kjølvannet av Ipsos sin undersøkelse, der det kom frem at 47 prosent av unge menn ville stemt på Trump, har jeg sett flere kalle dere verdiløse.

Det er jo ikke greit.

Særlig ensomme menn som savner et sexliv og gamer, får høre det. Det påstås at de politiske meningene til incels er et produkt av seksuell frustrasjon. Det er like seriøst som å si at jeg er opptatt av klimaendringer fordi jeg har mensen.

Annonse

I utgangspunktet er det ikke så relevant om du hadde stemt på Trump eller Harris. Du bor i Norge, så jeg snakker heller med deg om hva du skal stemme neste år.

Men jeg er redd algoritmedrevet polarisering og ulike virkelighetsbilder skal føre til alvorlig konflikt. Eller bare en ulykkelig generasjon som ikke greier å snakke om politikk på tvers av kjønn. Det lover ikke godt for fødselstallene.

Så jeg vil bare si unnskyld for at jeg har vært med på å bidra til en aggressiv tone i debatten. Jeg vil gjerne lytte til deg, om du også vil lytte til meg i fremtiden. Vi kan ikke sitte i hvert vårt internettrom og bli mer uenige for hver dag.

Det er mulig å si noe lurt på en dum måte

Aller først må vi være enige om at det er svært positivt at det vokser frem en bevegelse som ivaretar mannetypiske behov i politikken. Det er klart både menn og kvinner må ha sine interesseorganisasjoner, for representasjon er en essensiell del av politikken.

Den har kanskje et litt umodent uttrykk akkurat nå, hvis Trump kan regnes som dens frontfigur. Men litt av appellen er kanskje at selve kommunikasjonsmetoden er en protest mot en feminin flinkiskultur?

Det kan ikke være sånn at man må ta master og pugge NRKs begrepsliste for å bli tatt på alvor i debatten. Man kan ha rett selv om man formulerer seg ukorrekt.

I seg selv er dette en betent sak, ettersom flere kvinner enn menn nå tar høyere utdanning. De har karakterene til å søke seg inn, og får dermed tilgang til alle jobbene som uten grunn krever en mastergrad.

Jeg tror Maga-bevegelsen prøver å minne oss på at det har en verdi å være gatesmart. En meme kan formidle mer enn 1.000 ord. Det er ikke det samme som at man bør ignorere hele partiprogrammet når man stemmer, begge deler er viktig.

Les også: Hun er Rødt-medlem, feminist og ville stemt Donald Trump

Manneproblemer er ekte problemer

Det er ikke lett å være mann, for det er ikke lett å være noe menneske.

Dere står for tiden i krysspresset mellom gamle og nye kjønnsroller, der det er uvisst om spandering av øl er obligatorisk, koselig eller en stor fornærmelse. Dere skal ta pappaperm, men fortsatt kjøpe diamantringen og fri. Ha gigantiske muskler og være lite nevrotiske, men elske å snakke om følelser. Dere skal alltid ha ståpikk, men ikke se på kvinnen som et objekt. Jeg hadde blitt forvirret sjæl, jeg.

Det er klart det er befriende når det kommer en mann som tilsynelatende gir F i det meste – til og med loven. Kvinner er også trukket mot rollemodeller som dyrker eget kjønn fremfor menns forventninger, vi liker jo sinna girlpower-feminister. Jeg synes alt med Trump er frastøtende, for det er dere han peacocker for. Det er lov til å ha en mancrush.

I det siste har det vært mye snakk om datingmarkedet. Om hvor ujevnt fordelt gode opplevelser er på datingapper er, fordi kun et lite utvalg menn lykkes i å møte kvinners forventninger. Vinnerne på bolig- og arbeidsmarkedet er gjerne de samme som på datingmarkedet. Selv om ikke alle med lav utdannelse tjener lite, gir det lavere status og konkurranseutsatte arbeidsforhold (tidvis med livsfare).

Det må være tøft å høre at menn er så privilegerte og tjener så mye hvis man er fattig, syk eller begge deler. Kanskje du er ulykkelig fordi du ikke har råd til å skille deg fra en dame som er psykisk voldelig. Kanskje du har tatt forbrukslån for å finansiere et økende alkoholproblem, som en av altfor mange menn som drikker seg i hjel.

Noen av dere selger dop for å hacke systemet, andre prøver å lykkes raskt med aksjer, krypto eller boligflipping. Dere er kanskje bedre enn oss damer til å ta risiko, fordi dere kjenner mer på forsørgerpresset. Så ugleses dere for å ønske lavere formuesskatt for å kunne lykkes i privat næringsliv. Kryptoteknologi latterliggjøres, selv om sentralstyrt pengetrykking er minst like latterlig. Vi ser at du jobber hardt.

En egoistisk stemme er en legitim stemme

Når Trump nå har vunnet valget i USA, har mange stemt ut av egoistiske geopolitiske og økonomiske motiver på individ- eller nasjonalstatsnivå (vi lar det ligge om tollpolitikken vil øke prisnivået eller ikke akkurat nå). Noen vil si det er negativt (jeg), men det er også helt legitimt for velgere å si «America first» (irriterende nok).

En venn sa jeg er heldig som kan stemme basert på «myke verdier», siden det er «menn som tar ansvar for å tenke realpolitisk». Han har også omsorg, selv om han trekker linjen for sitt moralske fellesskap ved nasjonalstaten. Det gjør ham ikke automatisk til en rasist.

Å være globalist er et politisk valg, ikke obligatorisk. Og jeg har sikkert godt av å høre det når jeg bedriver «white saviourism» eller er en moralsk posør.

Les også: Dette valget var tradisjonelle medier vs. X og podkaster

Heller woke enn å miste rettigheter

Å være realpolitisk er også å studere historien for å se hvordan vi har fucket over sårbare grupper tidligere. Det er helt greit for meg at du ikke er opptatt av kvinners eller flyktningers rettigheter, men vi kan ikke bare forsvare de menneskerettighetene vi har størst innsikt i selv. Skal jeg da si at «jeg vet ikke hvordan det er å sitte i rullestol eller være gammel, så vi kan sikkert fjerne alle heiser i alle bygg»?

Jeg er hverken innvandrer, rullestolbruker eller transperson, så jeg kan bare snakke for meg selv og kvinner. Men selv opplever jeg det som ganske skummelt når lederen for «den frie verden» sier at hemmelige valg ikke skal gjelde for oss. For ifølge Trump har gifte kvinner rapporteringsplikt til mannen sin, som tydeligvis eier og bør kontrollere hennes tanker og demokratiske rettigheter.

Som er grunnen til at vi ikke har hatt en mannebevegelse før nå, forresten. Dere eide alt før, inkludert kvinner og slaver. Hele politikken var menns interesseorganisasjon, for det var bare menn der, stort sett rike og hvite. Jeg vet det ikke er din skyld, men det er et relevant bakteppe.

Les også: Er Trump fascist? I så fall gir ikke begrepet lenger mening

Jeg synes ikke ting er så lættis nå

Så tror jeg ikke egentlig at dere norske menn ønsker å innskrenke norske kvinners abortrettigheter. Mine private undersøkelser tilsier at dere setter pris på at vi er seksuelt frigjorte og ikke er gira på familie med det første. Men jeg blir ikke akkurat kåt av at tilrettelegging for abortforbud ikke er nok til å ta avstand fra Trump. Hvordan ville du reagert om staten tok kontroll over den viktigste avgjørelsen i livet ditt, og jeg var helt likegyldig?

Og det er sikkert godt ment når du vil beskytte meg «enten jeg vil det eller ikke», men jeg er ikke redd for en fiktiv muslimsk voldtektsmann jeg liksom skal møte i parken.

Jeg er redd for menn som selger min rett til å bestemme over egen kropp for økte bitcoinpriser.

Jeg er redd for Wolfang Wee når han snakker om at kvinner med kjæreste bør ha lukket Instagram-konto.

Jeg er redd for semiautoritære politikere som sprer løgner om folk med annen hudfarge enn dem selv. Som gasligther, hundefløyter og normaliserer hatytringer.

Jeg er redd for min sikkerhet om USA ikke lenger er tilsluttet artikkel fem i Nato-pakten. Jeg er redd for folk som tar demokratiet for gitt.

Så kjære «Trumpvelger» – jeg vil gjøre mitt beste for å forstå dine politiske meninger. Være med på at politikken kan bli mer gatesmart, lol og realpolitisk. Jeg lover at jeg ikke skal stemme for å sende deg i døden i en meningsløs utenriksoperasjon, så det er fint om du ikke sender kvinnekampen tilbake 100 år i tid.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar