Ny rapport:

Trusler og hets mot kunstnere vanlig i Norden

Mange kunstnere og forfattere i Norden har opplevd trusler, vold og trakassering. Her fra Anna Daniells utstilling «Folk som elsker kunst» på Oslo Kunstforening tidligere i år. (Foto: Henrik Folleso Egeland/Oslo Kunstforening.)
Mange kunstnere og forfattere i Norden har opplevd trusler, vold og trakassering. Her fra Anna Daniells utstilling «Folk som elsker kunst» på Oslo Kunstforening tidligere i år. (Foto: Henrik Folleso Egeland/Oslo Kunstforening.)
Mange kunstnere og forfattere i Norden har opplevd trusler, vold og trakassering, og flere har derfor sagt fra seg oppdrag eller endret fokus.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Mange kunstnere og forfattere i Norden har opplevd trusler, vold og trakassering, ifølge Kulturanalys Norden.

Det viser en ny rapport fra Kulturanalys Norden, et nordisk kunnskapssenter for kulturpolitikk etablert på initiativ fra Nordisk Ministerråd.

I undersøkelsen inngår åtte organisasjoner som samler kunstnere eller forfattere i Danmark, Island, Norge og Sverige. I alt 3184 svar kom inn ved hjelp av enquete-undersøkelser. Fra Norge deltok 543 medlemmer av Creo og Den norske Forfatterforening.

Les også: Melgaard tapte søksmålet. Må betale millioner kroner i erstatning

Opplevd trusler

Totalt svarte mellom 36 og 61 prosent av de spurte at de hadde opplevd trusler, vold eller trakassering i forbindelse med jobben, og mellom 10 og 25 prosent hadde blitt utsatt for dette i løpet av de siste tolv månedene.

Annonse

45 prosent av de norske kunstnerne som svarte, hadde opplevd trusler, vold og trakassering, 10 prosent det siste året. Mens tallene for forfatterne var henholdsvis 47 og 16 prosent.

– De negative konsekvensene som rapporten peker på, er særlig alvorlige, ikke bare for de utsatte kunstnerne, men for samfunnet som helhet, hvis kunstnere og skribenter unngår visse temaer eller trekker seg tilbake som følge av eksponering eller angst, sier Malin Weijmer, direktør for Kulturanalys Norden, ifølge en pressemelding.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar