Facebook skroter faktasjekk av innlegg

Meta-eier og toppsjef Mark Zuckerberg innrømmer at Donald Trumps valgseier har påvirket beslutning om å slutte med at uavhengige eksperter faktasjekker innholdet på Facebook og Instagram. (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg.)
Meta-eier og toppsjef Mark Zuckerberg innrømmer at Donald Trumps valgseier har påvirket beslutning om å slutte med at uavhengige eksperter faktasjekker innholdet på Facebook og Instagram. (Foto: Andrew Harrer/Bloomberg.)
Meta, som eier Facebook og Instagram, dropper uavhengig faktasjekk av innlegg. De innfører nytt system.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Facebook skroter faktasjekk av innlegg.

Meta, som eier Facebook og Instagram, dropper uavhengig faktasjekk av innlegg og innfører i stedet et system der andre brukere kan merke innlegg som villedende.

Dermed innfører Meta det samme systemet som X har hatt en stund.

Selskapet opplyser tirsdag at det slutter med faktasjekk gjort av utenforstående fordi det mener at slike eksperter også er partiske, og at systemet førte til at for mye innhold ble faktasjekket.

– Vi har sett at denne metoden fungerer på X, der de gir nettsamfunnet makt til å bestemme om innlegg potensielt er villedende og trenger mer kontekst, skriver Metas sjef for globale saker, Joel Kaplan, i et blogginnlegg.

Annonse

Meta har også planer om å tillate flere ytringer ved å fjerne restriksjoner på enkelte temaer som er del av samfunnsdebatten. I stedet vil det rette mer oppmerksomhet mot det som er langt mer alvorlige overtramp, knyttet til terrorisme, overgrep mot barn og narkotika.

Les også: Noen velger aktivt å stå utenfor samfunnet. Dem bør vi følge nøye med på

For komplisert for Facebook

Selskapet mener at systemet de har hatt til nå, er blitt så komplekst at det har gått altfor langt, gjort for mange feil og sensurert for mye innhold.

Metas toppsjef Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene.

– Det siste valget føles også som et kulturelt vendepunkt der man igjen prioriterer ytringsfrihet, sier han i en video som er publisert på nettet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar