NRK-suksessen «Familien Nerdrum» har blitt sett av nærmere én million nordmenn.
I stort har serien mottatt hyllester fra norsk presse. Også Subjekts anmelder kalte Nerdrum-familien for noen «elskverdige raringer», og trillet terningkast 5.
Aldri før har Nerdrum-familien vært så populær. Det rapporteres om «Nerdrum-feber» på alle fronter.
Å møte denne hyllesten med kritiske innvendinger, blir desto mer viktig. Kanskje kan vi få perspektivene våre utfordret og utviklet?
Modig som tør
Samfunnsdebattant, lærer og tidligere Morgenbladet-spaltist Mohamed Abdi er en av få som svinger pisken over serien.
I et innlegg på Facebook skriver han at han ikke er like imponert som nordmenn flest. Han kritiserer serien blant annet for å være kjedelig.
«Jeg så på noen par episoder av Nerdrum-serien til NRK, og gjespet nesten hele tiden», skriver han.
Men han har også en iøyenfallende observasjon, og som mange – kanskje forståelig nok – reagerer på:
«Hvis Nerdrum-familien het Ali eller Patel eller Nguyen eller noe annet, så ville ikke det skapt like stor fascinasjon.»
Du trenger ikke å være enig. Men kan du ikke prøve å uttrykke uenigheten på en ordentlig måte, da?
Abdi er en trent samfunnsdebattant og har flere interessante analyser. Blant annet fant jeg det interessant hvordan Abdi påpekte det paradoksale i at norske tv-seere fant Nerdrums tradisjonelle og anti-moderne holdning som «forfriskende».
Les også: Finnes det noe slikt som inspirerende kose-tv?
De beklagelige kommentarfeltrasistene
Saken har – ikke overraskende – vekket stort engasjement. Det er tross alt en av Norges mest kjente antirasister som svinger pisken over en av Norges mest sette serier – om en av Norges høyest både elskede og hatede kunstnere.
Derfor fulgte jeg nøye med på Subjekts kommentarfelter på sosiale medier i går, for å slette usaklighetene som eventuelt skulle komme. Det finnes alltid noen troll i de kommentarfeltene som engasjerer mest.
Som vanlig måtte vi slette et par kommentarer som gikk helt utenpå sivilisert debatt.
Mot slutten av arbeidsdagen stengte jeg også Facebook-kommentarfeltet, men beklageligvis var dette en funksjon som hadde sluttet å fungere da vi parallelt hadde sponset Facebook-innlegget. (Tidligere var det mulig å «booste» innlegg med stengt kommentarfelt også.)
Da vi våknet i morges, var det til 300 nye kommentarer på innlegget. De aller fleste holdt seg innenfor kategoriene saklig debatt og frustrerte utblåsninger, men beklageligvis finnes det noen idioter som ødelegger for alle andre.
De tyr til kommentarfeltene i Norges største aviser, men også Subjekt, og legger igjen de samme, stinkende, rasistiske kommentarene.
Både de og Subjekts lesere skal vite at slike kommentarer ikke har noe å gjøre i vårt kommentarfelt.
Les også: Samfunnsdebattant Mohamed Abdi med nådeløs dom over Nerdrum-familien
De beklagelige kommentarfeltrasistene
Subjekt er en relativt liten redaksjon, og med begrenset kapasitet. Men vi vil etter beste evne gjøre mer i tiden fremover for å rydde kommentarfeltene for slikt søppel. Ikke at vi ikke har pleid å gjøre det til nå, men Subjekts spredning har vokst enormt på kort tid, og vi har ikke klart å fange opp alle kommentarer til enhver tid. Våre lesere må vite at kommentarer på våre innlegg i sosiale medier ikke går gjennom samme kvalitetskontroll som de redaksjonelt behandlede og publiserte.
Det er jo i utgangspunktet ønskelig. I Subjekt skal vi ha stor takhøyde og lav terskel for debatt i kommentarfeltene. Men vi forsøker også å holde et visst sivilisert nivå av debatt.
Det krever også noe av de mange brukerne vi når ut til på sosiale medier, som tross alt er juridisk ansvarlig for sine egne kommentarer, selv om vi også har et medansvar for å redusere skade når noen går over streken.
Disse usaklige kommentarfeltrasistene ødelegger for alle andre, fordi det fører til at stadig flere vil stenge sine kommentarfelt. Alternativet, som vi nå skal bli enda strengere på, er også uheldig, da vi må bruke mer ressurser på å rydde opp.
Til slutt, og heldigvis, vil jeg minne om at de beklagelige kommentarfeltrasistene bare utgjør en liten brøkdel av våre 200.000 månedlige lesere – kanskje en promille av dem. De skal ikke få ødelegge for alle andre. Derfor kommer vi til å blokkere brukere fra å følge oss på sosiale medier.
Vi vil heller blokkere kommentarfeltrasister over en lav sko fra å delta i våre sosiale medier-kanaler, enn å måtte stenge stadig flere av kommentarfeltene våre. For de kan ikke få definere debatten.