Fredsprisvinner Maria Ressa sier at verden går inn i en «svært farlig tid», etter at Meta besluttet å kutte uavhengig faktasjekk på Facebook og Instagram.
– Mark Zuckerberg sier at det handler om ytringsfrihet. Det er helt galt. Bare hvis du er drevet av profitt, kan du påstå det. Bare hvis du ønsker deg makt og penger, kan du påstå det, sier den filippinske journalisten i et intervju med nyhetsbyrået AFP onsdag.
Hun mener tiden som kommer blir svært farlig, både for journalistikken, demokratiet og brukere av sosiale medier.
Zuckerberg, Metas toppsjef og grunnlegger, kunngjorde tirsdag at selskapet dropper uavhengig faktasjekk av innlegg. I stedet skal det innføre et system der andre brukere kan merke innlegg som villedende – slik X har.
Han begrunnet avgjørelsen med at også eksperter er partiske, og at for mye innhold er blitt faktasjekket og sensurert.
Les også: Facebook skroter faktasjekk av innlegg
Vil blidgjøre Trump?
Avgjørelsen blir imidlertid tolket som et forsøk på å blidgjøre Donald Trump før han overtar som president.
Trump har lenge hatt et horn i siden til Meta og Zuckerberg, og han har truet med å ta affære når han igjen flytter inn i Det hvite hus.
Zuckerberg erkjenner at Trumps valgseier er en av årsakene til endringene, men han forsvarer seg med at dette er et «kulturelt vendepunkt» og at ytringsfriheten nå blir prioritert.
Ressa, som både er filippinsk og amerikansk statsborger, avviser Zuckerbergs påstand om at faktasjekkerne er blitt for politisk partiske.
Ressa: – Infisert av løgn
– Journalister har regler og etikk. Det Facebook vil gjøre, er å kvitte seg med det, og så la løgner, sinne, frykt og hat infisere hver eneste person på plattformen, sier Ressa.
Hun mener også at avgjørelsen vil føre til «en verden uten fakta» – «en verden som passer for en diktator».
– Mark Zuckerberg har absolutt makt, og han velger feil når han prioriterer overskudd, Facebooks årlige overskudd, mer enn sikkerheten til menneskene på plattformene, sier hun.
– Splittet virkelighet
Ressa ble tildelt Nobels fredspris sammen med russiske Dmitrij Muratov i 2021. Hun driver sin egen nettavis på Filippinene, er gravejournalist og en iherdig forsvarer av pressefrihet og ytringsfrihet. Hun har lenge vært kritisk til hvordan sosiale medier brukes til å spre falsk informasjon.
– I begynnelsen var sosiale medier en faktor som kunne demokratisere makten, men etter hvert ble plattformene grådigere og skapte personifiserte nyhetsfeeder. De tjente mer penger og beholdt brukerne, men de splittet opp virkeligheten vår, sa Ressa til NTB i forbindelse med fredsprisutdelingen.