«Legg ned Likestillingsdepartementet», skriver sentralstyremedlem i KRFU, Torkel Bjuland, i et leserinnlegg i Subjekt 9. januar.
Han mener departementet er utdatert, ensidig og ikke tar menns utfordringer på alvor. Det er et populistisk utspill som hverken løser de utfordringene han peker på eller tar likestilling på alvor.
Les også: Det er ti år siden angrepet på Charlie Hebdo. Har vi lært noe?
Helt feil
Det sjokkerer meg ikke at KRFU har et annet syn på likestilling enn det jeg har. Men at anti-woke-ideologien har fått så stort gjennomslag i partiet at de nå vil legge ned hele Likestillingsdepartementet, overrasker meg.
Menns utfordringer er reelle. Flere gutter faller ut av skolen og vi menn topper selvmordsstatistikken. Dette og alle andre utfordringer menn møter, må tas på alvor. Men løsningen er ikke å legge ned hele Likestillingsdepartementet – tvert imot.
Bjuland fremstiller det som om departementet kun arbeider for kvinner, på bekostning av menn. Det er helt feil. Likestillingsdepartementet jobber for mangfoldet av menn – enten de er skeive, har funksjonsnedsettelser eller tilhører en annen minoritet. De jobber med vold i nære relasjoner, seksuell trakassering og diskriminering i arbeidslivet – problemer som også rammer menn.
Les også: Vet norske journalister hva en dokumentar er for noe?
Kraftig forenkling
Bjuland trekker frem anonym retting av prøver som et tiltak for økt rettferdighet i skolen. Det høres fornuftig ut. Men det er ingen sammenheng mellom anonym retting og arbeidet til Likestillingsdepartementet.
Selv om departementet ble lagt ned i morgen, ville eksamener fortsatt bli rettet på samme måte som i dag. Det er altså fullt mulig å innføre anonym retting uten å rive ned hele likestillingspolitikken.
Det er betimelig å spørre Bjuland om han virkelig tror at menns utfordringer løses best ved å legge ned et departement som faktisk jobber for likestilling. Eller handler dette egentlig mer om ideologi enn om reelle løsninger?
Bjuland hevder at vi er «stort sett i mål» med likestilling. Det er en kraftig forenkling. Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn, tar mesteparten av det ulønnede omsorgsarbeidet og møter høyere terskler i arbeidslivet.
Samtidig har vi menn våre utfordringer. Nettopp derfor trenger vi en likestillingspolitikk som evner å løfte alle kjønn – ikke en nedleggelse av departementet som skal sørge for nettopp det.