– Det er med dyp sorg og stor respekt at Galleri Brandstrup kunngjør at Håkon Bleken har gått bort, en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere, skriver galleriet.
Han er en av våre mest etablerte samtidskunstnere etter 1945, og var aktiv til siste slutt.
– Bleken etterlater seg en enestående arv som har preget norsk kunst i over et halvt århundre, skriver de.
Bleken ble 96 år gammel.
Les også: Etter 70 år som kunstner skulle man kanskje tro at Bleken var ferdig med å overraske
Malte til siste slutt
– Vi sender våre dypeste kondolanser til familien og hans nærmeste. Håkon Blekens stemme har kanskje stilnet, men hans visjon vil leve videre som et ledende lys i samtidskunstens landskap, skriver galleriet videre.
Så sent som i midten av november viste Bleken fram «rykende ferske malerier».
– Jeg maler jo litt innimellom, sa Håkon Bleken til Adressa.
I 2024 feiret han sitt jubileum, i forbindelse med at han fylte 95 år 9. januar, med hele ti utstillinger, en av dem i Nasjonalmuseet i Oslo.
– For meg er det helt nødvendig, som en kraft i dagen, fortalte han NRK da.
Eget museum
Bleken ble syk og innlagt på sykehus dagen før han skulle deltatt på åpningen av utstillingen «Håkon Bleken – På vei» 28. november i fjor, som markerte at Trondheim kunstmuseums avdeling Gråmølna ble Håkon Bleken-museum.
Bleken var født 9. januar 1929 i Trondheim og var i nesten hele etterkrigstiden en av de mest markante skikkelsene innen norsk kunstliv.
Han er regnet som en av våre aller fremste samtidskunstnere og vekslet mellom medier som maleri, kollasj, litografi og kulltegning.
Unge Bleken studerte ved Kunstskolen i Trondheim i 1948 til 1949 og var elev av Chrix Dahl ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og av Jean Heiberg ved Kunstakademiet 1950 til 1953.
Gjennombruddet kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt «Fragmenter fra et diktatur», ifølge Store norske leksikon.
Sterke meninger
I det offentlige rom var Bleken kjent for sine sterke meninger i debatter og som skribent. Han hadde et sterkt politisk engasjement – noe som kunne leses i mange av verkene hans.
Bleken portretterte Kong Olav i 1967. I Stiftsgården i Trondheim henger hans maleri av signingen av kong Harald V og dronning Sonjas i Nidarosdomen 23. juni i 1991.
Han har også portrettert komponistvennen Arne Nordheim og skuespillerne Wenche Foss og Liv Ullmann – sistnevnte ti ganger.
– Han har sett saker som jeg nesten trodde var hemmelig, sa Liv Ullmann til NTB da åtte av disse portrettene ble avduket på Nationaltheatret i Oslo i 2012.
Store utsmykninger
Bleken sto for betydelige utsmykningsoppgaver, blant annet i den nå revede St. Olavs kirke og Olavshallen, begge i Trondheim, så vel som i Oslo Konserthus, Vålerenga kirke, Eidsvoll kirke og på Sentralstasjonen i Oslo.
Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Samtidsmuseet, Universitetet i Oslo og Trondheim, Kistefos-Museet, samt flere museer i utlandet, blant annet nasjonalbiblioteket i Paris og Kiel kunsthall.
Bleken mottok en rekke priser, blant annet Morgenbladets pris, Trondhjem Bys Kulturpris og Anders Jahres pris, og ble i 2009 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.