Presentert av
Vernissageguiden
Oslo

Dette er ukens beste utstillingsåpninger

Uke 7
I ‘Fragmenter av fortid, skygger av fremtid’ vises verk av Sverre Gullesen, Gerd Tinglum og Alina Vergnano. (Foto: Presse.)

Generasjonsmøte i byens kuleste kube

Oslo-galleriet QB har orkestrert et sjeldent samarbeid mellom tre kunstnere fra hver sin generasjon: Gerd Tinglum, Sverre Gullesen og Alina Vergnano.

Tinglum er kjent for sin lek med farger, systemer og strukturer. Som en pionér innen norsk konseptkunst, har hun gjennom flere tiår arbeidet tverrfaglig med maleri, tekstil, fotografi og video.

Gullesen, på sin side, jobber med det tunge og monumentale, som kan sees i hans utsmykning av det nye Tøyenbadet med fire betongsøyler. Nå bidrar han med beslektede skulpturelle veggarbeider i en balanse mellom poetisk brutalitet og skjør materialitet.

Som den yngste i treenigheten, har Vergnano mye å vise til, men poengterer en håndverksmessig pondus i sine dynamiske strøk med pastell og pigmenter i høyreiste naturlignende abstraksjoner på lerret.

Gruppeutstillingen «Fragmenter av fortid, skygger av fremtid» samler tre kunstnere som utfyller hverandre med sine respektive felt og erfaringer. Kan bli ordentlig bra.

Liv Dessen debuterte på LNM i 1980. Nå er hun tilbake. (Foto: Presse.)

Gamle strøk, gamle trakter, nye innsikter

Landsforeningen for norske malere (LNM) er så mye mer enn bare enn forening for norske malere. Det er også et utstillingsrom som virkelig konkurrerer med de største museene om å presentere skikkelige gode utstillinger for alminnelige publikummere.

Selvfølgelig skulle en slik forening være godt egnet til å velge seg ut dyktige malere, for de har nok best oversikt.

For oss betyr det at vi får norsk malerkunst av ypperste kvalitet presentert på LNM, ofte.

Denne gangen er det Liv Dessen (f. 1935) sin tur. Hun debuterte faktisk i 1980 på nettopp LNM med sin første separatutstilling. Nå, over fire tiår senere, vender hun tilbake med et modent kunstnerskap, hvor hun fortsatt utforsker farge, form og bevegelse med den samme friheten.

Med en lang karriere og et stort repertoar av tidligere arbeider, kan man se at hun er tydelig komfortabel i sin intuitive arbeidsprosess. Verkene vitner om en leken dialog mellom farge og form – der et fåtall detaljer tar til orde på dempede lerreter. De svarte linjene fungerer som en trofast følgesvenn, og leder deg gjennom større duse felt og sprikende farger.

La deg geleide gjennom mange års maleriske erfaringer og møt et kunstnerskap i stadig utvikling!

Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm lykkes i å tilby spennende aktiviteter, interessant arrangementer, og flotte utstillinger som lokker både lokale og de litt mindre reiselystne Oslo-boerne. Bygget er tegnet av Haugen/Zohar arkitekter. (Foto: Istvan Virag.)

Ikke så romantisk, men viktig

På valentinsdagen inviterer Nitja til en fotoutstilling av internasjonalt kaliber med italienske Giulia Mangione og rumenske Toma Hurduc.

For ja, er det én ting vi trenger mer av om dagen, er det kanskje europeiske perspektiver.

Det spørs sikkert på hvem du spør. Men i utstillingen «Doom Mood» møtes Mangione og Hurduc i en fotografisk utforskning av nettopp fremmedgjøring og paranoia i en verden som oppleves å gå i oppløsning.

I verket «The Fall» tar Mangione oss med på en biltur mot apokalypsen. Gjennom kameraet fanger hun samfunn i konstant beredskap, hvor ukjente individer befinner seg i en limbo, ventende og alene betatt av en kollektiv frykt.

Hurduc, derimot, skildrer et annet narrativ. I verket «Two Suns» er det ikke apokalypsen, men det urbane Balkan-landskapet som er tema, der samfunnet er mettet av visuelle uttrykk, og hvor ensomhet forsterkes i mengden.

Utstillingen er et samarbeid mellom Nitja og fotografiinstitusjonen CDRF i Bucuresti, kuratert av Angelica Maria og Matilda Ardeleanu.

Åpning på Nitja 14. februar. Utstillingen står til 23. februar.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar