Hvis du vil få terningkast seks av Mona Pahle Bjerke, snu bildene dine opp ned

Hvis kunstkritikk reduseres til «jeg har aldri sett dette opp ned før, derfor er det fantastisk», er vi ikke akkurat på et intellektuelt toppnivå, skriver Eirik Botten Nicolaysen. (Foto: Ove Kvavik/Munch.)
Hvis kunstkritikk reduseres til «jeg har aldri sett dette opp ned før, derfor er det fantastisk», er vi ikke akkurat på et intellektuelt toppnivå, skriver Eirik Botten Nicolaysen. (Foto: Ove Kvavik/Munch.)
Donald Duck ble hyllet av Andebys kunstelite da bildene hans ved et uhell havnet opp ned. Nå hyller NRKs kunstanmelder det samme grepet i Munchmuseets nye utstilling, skriver Eirik Botten Nicolaysen.
Om skribenten
Eirik Botten Nicolaysen er kunstner og produsent.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Kritikk av kunstkritikk i NRK.

NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerkes euforiske anmeldelse av Georg Baselitz på Munchmuseet kan kort oppsummeres slik: En kunstner har snudd bildene sine opp ned. Det er rått. Det er eruptivt. Det er fullstendig overveldende.

Og det får meg til å tenke: Har ikke jeg sett dette før?

Jo, det har jeg. I Donald Duck.

Det må være i en av de klassiske Carl Barks-historiene at Donald snubler inn i kunstverdenen og klarer å skape en sensasjon – ved en ren tabbe. Kanskje han mister et maleri, det havner opp ned, og plutselig hyller alle hans revolusjonerende grep.

Annonse

Er det ikke akkurat det som skjer her?

Les også: Trondheims nye kunstdestinasjon innfrir på skyhøye forventninger

Det absurde må påpekes

I flere tidligere anmeldelser har Bjerke slaktet kunstverk som manglende i energi, uengasjerte eller formsvake – selv når kunstnerne beviselig har jobbet med avanserte konseptuelle og materielle strategier.

Men her er vi vitne til et fullstendig tankeskifte.

For når en 87 år gammel tysker snur bildene sine opp ned, er det plutselig kunsthistorisk storhet.

Hvordan kan det ha seg?

Baselitz har selvsagt gjort mer enn å snu bildene opp ned – men det er akkurat dette grepet Bjerke trekker frem som en kunstsensasjon.

Betyr det at vi burde gå tilbake til alle kunstverk vi har sett før og vurdere dem på nytt – bare opp ned?

Betyr det at Ugo Rondinones «Our Magic Hour» på Pomo hadde vært genialt hvis det hadde vært montert opp ned?

Betyr det at Sandra Mujingas installasjoner plutselig hadde blitt «energiske» hvis vi bare hadde sett dem fra motsatt vinkel?

Det absurde i dette må påpekes. For hvis kunstkritikk reduseres til «jeg har aldri sett dette opp ned før, derfor er det fantastisk», er vi ikke akkurat på et intellektuelt toppnivå.

Men det er kanskje også dette som gjør Mona Pahle Bjerkes metode så komisk: Når hun ikke liker et kunstverk, er det «slapt», «mangler intensitet» og er «formsvakt».
Når hun liker det, er det «rått», «sterkt» og «eruptivt».

Men den eneste forskjellen er at hun liker Baselitz. Og kanskje enda viktigere: Hun liker å være i Oslo, på Munchmuseet, omgitt av riktig publikum.

Les også: Publikum raser over at NRKs kunstkritiker bytter etternavn

Snu bildene dine opp ned

Det er fascinerende hvor lett den kunstfaglige analysen forsvinner når rammene rundt føles riktige.

Så hva har vi lært?

Hvis du vil få terningkast seks av Mona Pahle Bjerke, snu bildene dine opp ned.

Gjerne send henne en invitasjon til neste Donald Duck-utstilling. Det kan hende hun får en ny eruptiv kunstopplevelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar