
Forfriskende comeback
For tredje gang returnerer kunstkjendis og Post Malone-kjenner Mathias «Masarati» Hagen til Galleri Fine Art på Tjuvholmen. Fra utsolgte separatutstillinger og portrettintervju i Aftenposten, kan man trygt si at navnet hans er rimelig etablert i Oslos kunst- og kulturscene.
Som en slags jam-session av popkulturelle referanser og graffitiinspirasjon, maler Hagen intuitive uttrykk fra sitt eget univers. Tidligere har han sagt at det sjelden er nødvendig å vie mer enn to dager til ett lerret. På sitt mest effektive, til soloutstillingen på Grieghallen i 2019, presterte han å produsere rundt førti malerier på ti dager.
En slik eksplosiv produktivitet kan være upålitelig. I beste fall tilrettelegger det for et ærligere, mer direkte uttrykk, men i verste fall resulterer det i uferdige prosjekter som vingler usikkert på det eneste beinet kunstneren rakk å sette i bakken.
Det eneste vi vet denne gangen er at arbeidene er splitter nye. Vi skimter en mer selvsikker utforming og erfaring enn tidligere. Det ser også ut til å være flere lag i maleriene, som kan tyde på at det har blitt brukt mer tid på hvert arbeid. Det lover godt.
Uavhengig av antall arbeidstimer Masarati har brukt eller hvor mange røde prikker som dukker opp på galleriveggene, blir det gøy å se kunstneren returnere etter et par år i dvale.
Utstillingen åpner torsdag 27. februar 18.00.

Fremmede fjes under samme paraply
Er du lei den skandinaviske kunsten og fysen på å se hva resten av verden har å tilby? Da bør du sette nesen mot Solli plass denne torsdagen.
Galleri Golsa er kjent som et av få visningsrom i Oslo som satser tungt på internasjonale kunstnere. De gjør suksess ved å løfte frem både mer og mindre etablerte, internasjonale navn. Nå er det kunstnere fra New Jersey, Sveits, Storbritannia og Nebraska som pryder veggene i lokalet. Motsetninger ser ut til å være den overordnede tematikken, som overflate og dybde, tilstedeværelse og forgjengelighet.
Diane Meyer fanger essensen av dette grensespillet i presise broderinger på fotografier av amerikanske barneskoleklasser, der ansikter uhyggelig utraderes av søm og etterlater kropp og rom uberørt.
Matt Belk tilbyr hakket mer lettbeinte motiver inspirert av en oppvekst med jakt og friluftsliv. Likevel finner vi særegne perspektivforandringer i de ellers kitschete bildene, som drar deg inn i en oppdagelsesreise av detaljer.
Marius Steiger trosser lerretets ortodokse firkantede format og former det etter hva han maler. Epler, bøker og ruglete sneiper males på lerreter formet etter motivene.
For å balansere en alvorstung talerstol, bidrar kunstnerduoen MSR FCJ med krasse impulser på lerret i selvsikre komposisjoner, gjenkjennelig fra deres tidligere soloutstilling på Golsa.
Vi år altså en mangfoldig gavepakke av estetiske sjangre og konseptuelle undringer. Vi gleder oss!
La deg lokke av ikke-skandinaviske uttrykk torsdag den 27. februar 17.00 til 20.00, på Galleri Golsa.

Et uventet samarbeid
Basert på deres tidligere arbeider, anbefaler vi sterkt å ta turen innom Skog Art Space. Nå forenes en tungvekter av en malermester med en lovende nyutdannet kunstner – under samme tak.
Den ene av de to er den finske tilflytteren Irma Salo Jæger (f. 1928). Som gjenganger på høstutstillingen, tidligere professor på Kunstakademiet og sjelevenn av fargeteorien, er det mange som kjenner til hennes etablerte stil. Nærmest spiselige fargekombinasjoner, innradert i møysommelige linjer, vekker assosiasjoner til sesongbestemte minner og naturens mange former.
Utstillingstittelen «Narrative Disrupts Abstraction» hinter til en fortellende kraft som kjemper med med Jægers abstraksjoner. Det er trolig nederlandske Madelon Verbeek som er ansvarlig for dette. Vi har fulgt hennes utvikling siden fresco-utstillingen på Muralverkstedet (der Jæger holder til) og masteravgangsutstillingen på Khio i overlyshallen på Kunstnernes hus, der hun bidro med et massivt tekstilarbeid. Siden har hun hatt atelier i sistnevnte bygg og dyrket sine fargesterke hukommelsesvandringer i form av maleri, stoff og tegninger, der hun sammenfletter personlige erfaringer og kulturelle forskjeller.
Vi har troen på dem begge, og sammen vil de nok levere en solid utstilling.
Vernissage fredag 28. februar 18.00.