Presentert av
Vernissageguiden
Oslo

Dette er ukens viktigste utstillingsåpninger

Uke 10
Vi møter dramatiske motiver på Atelier nord. (Foto: Presse).

Frost fra nord

Syntes du vårvarmen kom litt for tidlig? Vinteren lever fortsatt i beste velgående på Atelier nord.

Med kunst-vitenskapelig linse undersøker Taylor Alaina Liebenstein Smiths permafrostens kvaliteter, lagdelingen av tid og menneskekroppens reaksjon på kulde. For hva skjer egentlig når underjordiske lag med is og jord begynner å smelte? Gjennom projeksjoner, permafrostprøver og feltopptak fra Finland – skapt i samarbeid med forskere fra UIO – belyser Smith permafrostens evne til å både konservere og gi slipp på urgamle organismer, gasser og historier. Passende nok vil projeksjonene i utstillingen sakte endre seg over tid, likt permafrostprøvene tiner og fryser igjen.

Ta turen til Smiths eksamensutstilling før isen smelter. Dørene åpner torsdag 6. mars 18.00.

Strenge strøk i Troels Wörsels malerier. (Foto: Presse).

Smakebit fra funkens era

For den avdøde danske maleren Troels Wörsel var lerretet en sandkasse der han sto fritt til å operere akkurat slik han selv ville: ofte med nysgjerrighet, humor og et presist blikk for verkets komposisjon. Med denne metodikken bemerket han seg som en sentral skikkelse på den europeiske kunstscenen.

Han var kjent for høy produksjonshastighet og viste stadig frem nye rampete serier med malerier. Verkenes motiver og uttrykk spriker i ulike retninger, men særlige gjengangere er  strenge linjer, hverdagslige landskap eller dyr, og abstraheringer av dem.

Nå kan du få et innblikk i hans kunstnerskap på Galleri Riis, som viser et utvalg malerier fra 1980 og 90-tallet.

Enkelte malerier har aldri vært vist i Norge før, så her har du en sjelden mulighet! Utstillingen åpner 8. mars 12.00.

Bendik Bendiks, «Hei! Jeg har endelig fått innvilget 100 uføretrygd …». (Foto: Presse).

Alt fra A til Å

I 45 år har Nitja senter for samtidskunst og Østlandsutstillingen samlet frekstinger, særpinger, askerbøringer, osloensere, notoddinger og alt imellom, for å vise hva østlandets kunstnere har å by på. Lenge har den vært Norges største landsdelsutstilling, og et ettertraktet springbrett for debutanter.

I likhet med Høstutstillingen er det sjeldent en overordnet tematikk, men heller et mangfoldig utvalg arbeider. I år fikk de inn hele 766 søknader, men kun 25 slapp gjennom nåløyet. Blant dem er det 15 debutanter, fra 24 til 85 år. Vi forventer en rikholdig samling av installasjoner, maleri og fotografi, uavhengig av juryens og kuratorenes ambisjoner. Spørsmålet er om en gjennomgående rød tråd vil titte frem fra mengden, noe som ofte skiller en overstimulerende fra en som er tilfredsstillende.

Dette bør passe for store og små, så vi kan trygt anbefale å ta den knappe togturen til Nitja i Lillestrøm. Utstillingen åpner 8. mars 14.00.

Nydelige blåtoner og menneskeskikkelser på Grafikk Oslo (Foto: Presse).

Et visningsrom som harr kommet for å bli

Høythengende grafisk frukt er å finne førstkommende søndag på åpningen av Grafikk Oslo. Bak stiftelsen av det nye visningsrommet står Sverre Bjertnæs med et lidenskapelig ønske om å gi et fornyet fokus på grafikken som både håndverkstradisjon og samtidskunst. Målet er å sammenflette nordiske og internasjonale grafikere, i håp om å løfte den ærverdige kunstformen opp og frem.

Galleriets fødsel får en pangstart, med et samarbeid mellom to gode venner. Kameratene Sverre Bjærtnes og Håkon Bleken står fjellstøtt i norsk kunsthistorie, som malere av ypperste kaliber. Sistnevnte kan trygt sies å være hele Norges malerhelt, men den 21. januar forlot han dessverre oss og lerretet. Frem til det var Bleken og Bjærtnes i tett dialog om å vise sine trykk og samarbeidsprosjekter, både nye og gamle. Nå får vi endelig se dem.

Det er vanskelig å formulere vår begeistring for det Bleken og Bjertnæs tidligere har manet frem i løpet av sine respektive karrierer, men vi kan si det slik: Dersom du overhodet er interessert i form og farge, er dette en utstilling du må få med deg. Og frykt ikke, utstillingen er ikke et endelig farvel med Blekens kunstnerskap, men vitner om en fortsettelse.

«Håkon Bleken/Sverre Bjertnæs» åpner 9. mars 13.00.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar