Presentert av
Vernissageguiden
Oslo

Dette er ukens viktigste utstillingsåpninger

Uke 12
Det er ikke tvil om at Shields mestrer kameraets tekniske aspekter. (Foto: Presse).

Golden Boy

Hollywood-filantropenes gullgutt, Tyler Shields, stiller ut på galleri Fineart. Med nær en halv million følgere på Instagram, kommersiell braksuksess av en karriere og et navn som ringer en bjelle hos mange, er det akseptabelt å forvente arbeider som reflekterer disse fortjenestene.

Derimot får vi inntrykk av en slags fotografiens Banksy. Hans kjernepraksis består av overdramatiske iscenesettelser. Til dels objektiviserte lettkledde kvinner akkompagneres av Birkin-bags, brennende sportsbiler som eksploderer og noir-menn som skuler på andre noir-menn, er blant motivene i hans tidligere arbeider. Hvorfor gjør han det så bra, med så tilsynelatende klisjéfylte tematikker?

Kanskje er det fordi fotografiene skildrer en livsstil lik den kjøperne hans lever, eller at mangelen på en ektefølt politisk slagside er rett og slett forfriskende for noen.

Flere avskriver provokasjonskongedømmets frontmann som en som kun har ett formål: å provosere. Enten det, eller så er hans kunstnerskap ismurt så mange lag ironi, at det går oss hus forbi.

Skulle du la deg provosere kan du tross alt lufte frustrasjonene dine overfor Shields, som vil være til stede under utstillingsåpningen på Fineart den 20. mars. En opplevelse blir det nok uansett!

Det er vanskelig å bli klok på hva Heske vil stille ut. (Foto: Presse).

Venn av tidens tann

Der står det absolutt ingenting om Marianne Heskes tredje utstilling på QB Gallery. Utenom åpningstidene, vet vi lite om hva som vises. Derfor har vi peilet nesen mot hennes anselige kunstnerskap og tidligere bragder før vi besluttet å anbefale utstillingen. 

Som en bauta innen norsk konseptkunst, har Heske stilt ut på museer og gallerier verden over. Hun har beskjeftiget seg med mangt og mye, både materielt, men òg konseptuelt. Særlig verket «Prosjekt Gjerdeløa», en hønngammal låve som ble fraktet fra Tafjord til Centre Pompidou i 1980, stadfestet seg som et sentralt verk i norsk samtidskunst og har siden blitt en del av permanentutstillingen til Kunstsiloen. 

Siden den tid har det blant annet gått i oppfinnelsen av malerisk videoteknologi, dukkehoder av porselen, kroppslige installasjoner og akvarell. Nå ser det ut til å være storformatsfotografier fra en forbigått tid, gjort monokrome og deretter tillagt listeføringer og vitenskapelige illustrasjoner. En rekonteksualisering av noe slag, vanskelig å sette fingeren på, ut ifra bildet.

Heske har er nærmest et kvalitetssikret stempel, uansett hva hun tar for seg. Dette blir bra! 

Utstillingen åpner 20. mars.

Pastell farget mystikk i Chens malerier. (Foto: Presse).

Mimrende gjensyn

Vårt første møte med JinBin Chen var på visningen av  Oslo kommunes nyinnkjøpte kunstverk på gamle Munch i fjor. Der hang blant annet «Figure Under A Tree» (2023). En enslig skikkelse liggende på et stykke gress fyller hele bildet, utført med en myk og lett palett.

Ved første øyekast vekket maleriet av en merkelig grunn en ukategoriserbar emosjonell trigger, samt visuell estetisk lyst. Utenom figurens lilla og turkise føtter er det nesten ingen symbolikk, ei heller noe utpreget fargespill. Det var kun en veldig ro i vakuum under dette treet. Dette vekket interesse og dermed ble verket tatt godt vare på i minnebanken.

Så lenge vi har fulgt med på Jinbin Chen, har det vært et ønske om å få se flere arbeider med egne øyne. Bønnen er blitt hørt og Chen stiller nå ut på Landsforeningen norske malere. Uavhengig av utstillingens overordnende innhold, blir det nok et gledelig gjensyn med hans maleriske strøk. Vi tror du og vil ha glede av det.

Utstillingen åpner 20. mars

Landskap-liknende strukturer formerer seg i smeltet plast. (Foto: Presse).

Dieseldrevne lyster

Marvin Sereba gjør debut på Galleri K4, med et utgangspunkt fra barndommens trakter.

Som barn er flere skyldige i en forholdsvis enkel lek, det å gjette merket på forbipasserende biler. Dette mener Marvin Sereba er kapitalismens giftige tann som først hugger i, og sår materialistiske frø i en tidlig alder. Særlig hvordan disse frøene slår følge livet gjennom og etablerer seg i våre materialistiske prioriteringer, står sentralt.

Utstillingen er kritisk til en svært tidsaktuell problematikk. Spesiellt nå som digitale omgivelser serverer merkevareimpulser på sølvfat, til den yngre generasjonen.

Uten å avsløre for mye, kan du blant annet forvente stilren maltraktering av biler for barn og et showroom lignende de til Polestar. Vi gleder oss!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar