Riksantikvaren omfavner klassisk utvidelse av Nationaltheatret

Slik ser forslagsstillerne for seg hvordan Nationaltheatret kan utvides og rehabiliteres. (Foto: LPO Arkitekter/Handout/NTB.)
Slik ser forslagsstillerne for seg hvordan Nationaltheatret kan utvides og rehabiliteres. (Foto: LPO Arkitekter/Handout/NTB.)
Riksantikvaren er positiv til forslaget om et nytt, klassisk påbygg ved Nationaltheatret. – Det vil gi et flott byrom, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Riksantikvaren er positiv til forslaget om et nytt påbygg i klassisk stil ved Nationaltheatret.

Nationaltheatret åpnet i 1899 og ble tegnet av arkitekt Henrik Bull i nybarokk stil. Nå ønsker en gruppe ildsjeler å utvide teateret med et tilbygg på 2500 kvadratmeter, noe Geiran stiller seg svært positiv til, skriver Klassekampen.

– Det har vært en alvorlig situasjon for dette viktige kulturminnet lenge. Det nyeste forslaget for rehabiliteringen av Nationaltheatret er interessant og spenstig, sier hun.

– Det de foreslår, er å fullføre Henrik Bulls teaterplaner, samtidig som man tilfører noe nytt som fullfører arkitekturen. Det er ganske stilig.

Forslaget innebærer å bygge vestover mot Johanne Dybwads plass, i retning T-banestasjonen. Planene, utviklet av en gruppe med blant andre Ellen Horn og Erik Rudeng, har allerede høstet mye ros. I helgen uttalte politikere fra både Høyre, Venstre, Sp, SV og Frp at de håper regjeringen vurderer dette forslaget på linje med Tullinløkka-alternativet.

Annonse

Den private arbeidsgruppen samarbeider med LPO Arkitekter. Sivilarkitekt Erik Collett, som også deltar i prosjektet, har tidligere uttalt at påbygget vil fungere som en «byreparasjon» for Oslos historiske sentrum.

Les også: «Alle» roser Nationaltheateret-forslag. Kulturministeren er avholdende

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar