En fullsatt domkirke tok avskjed med Dag Solstad. Røpet tittelen på avskjedsboken

Tirsdag formiddag ble forfatteren Dag Solstad bisatt i Oslo domkirke tirsdag. Han døde 14. mars, 83 år gammel. (Foto: Ole Berg-Rusten/POOL/NTB.)
Tirsdag formiddag ble forfatteren Dag Solstad bisatt i Oslo domkirke tirsdag. Han døde 14. mars, 83 år gammel. (Foto: Ole Berg-Rusten/POOL/NTB.)
I 60 år pekte Dag Solstad ut retningen. Nå er det kun bøkene hans som står igjen. Tirsdag ble forfatteren bisatt fra Oslo domkirke.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Dag Solstad bisatt i Oslo domkirke tirsdag formiddag. Forfatteren døde 14. mars og ble 83 år gammel.

Dag Solstad døde fredag 14. mars av hjertestans, 83 år gammel. Han anses som en av Nordens aller mest betydningsfulle forfattere gjennom tidene, vant en lang rekke priser gjennom sitt lange forfatterskap og hadde lesere i mange land.

Han var, ifølge dødsannonsen , også en elsket ektemann og en kjær pappa, svigerfar og morfar.

Fullsatt domkirke

Oslo domkirke var fullsatt – og med en rekke litterære og andre kjendiser på kirkebenkene. Her var blant andre Linn Ullmann, Knut Nærum, Espen Haavardsholm, Tove Nilsen, Niels Fredrik Dahl og Erlend Loe. Litteraturglade kronprinsesse Mette-Marit hadde sendt egen krans, og det samme hadde regjeringen.

Statsminister Jonas Gahr Støre sto på talerlisten sammen med forfatterne Karl Ove Knausgård, Jan Erik Vold og Edvard Hoem, samt Solstads forlagssjef i Oktober, Ingeri Engelstad.

Annonse

Truls Mørk spilte, Gisken Armand leste et utdrag fra Solstads 2012-roman «16.07.41», mens salmene som fulgte Solstad på hans siste reise var «Herre Gud, ditt dyre navn og ære», Henning Sommerro og Edvard Hoems «Kveldssalme» og «O bli hos meg». Som postludium var det selveste «Internasjonalen» som lød.

Det var ledende domkirkeprest Valborg Orset Stene som forrettet.

– Deler sorgen

I sin tale sa Jonas Gahr Støre at Solstad kanskje ville verdsatt, men også undret seg over at Norges statsminister talte i bisettelsen.

– Det er en varm ironi i dette: At jeg, som en representant for det systemet Solstad så ofte stilte spørsmål ved, taler i hans bisettelsen sa Støre, som påpekte hvordan «Solstads skrivende hånd strakte seg langt utover alle skillelinjer».

Som statsminister hyllet han Solstad for et enestående forfatterskap, som både har formet og speilet en samtid i bevegelse, fra midten av 1960-tallet like til i dag. Men Jonas Gahr Støre sto der også som leser:

– Vi er mange i landet, som har hatt bøkene som livsreisefølger, og som husker Solstad-øyeblikk i våre lesende liv. Solstad-øyeblikk – det er øyeblikk da noe ble forbløffende klart, fortvilende tydelig eller hylende morsomt.

Statsministeren snakket også direkte til de pårørende i sin tale:

– Vi deler sorgen med deg, Therese Bjørneboe, som var ham nær gjennom så mange år, og alle de nærmeste i familien.

Fra forfatter Dag Solstads bisettelse i Oslo domkirke tirsdag. Han døde 14. mars, 83 år gammel. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Fra forfatter Dag Solstads bisettelse i Oslo domkirke tirsdag. Han døde 14. mars, 83 år gammel. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)

Røpet tittel på siste bok

I sin tale i bisettelsen røpet forlagssjef Ingeri Engelstad tittelen på det som blir Dag Solstads aller siste bok, og som avslutter den siste delen av hans forfatterskap med å ta for seg hukommelse og minnearbeid:

«Endelig! Lykken. Og mitt forsøk, i 2022, på å utholde smerten ved tidens herjinger».

– Lykken i denne romanen er å ha en livsledsager som heter Therese Bjørneboe, sa forlagssjefen og fortalte at Solstad opprinnelig hadde tenkt at den skulle utkomme etter hans død.

– Siden ombestemte han seg og ville at den skulle komme nå i høst. Nå gjør den begge deler, sa Engelstad, som takket sin verdenskjente forfatter for alt han var – og for bøkene.

– Vi vil lese dem, igjen og igjen og igjen.

Takker på minneside

På begravelsesbyråets minneside har både kjente og ukjente navn skrevet sine siste hilsener. Mange takker for bøkene, og det de har betydd for dem som lesere. Andre minnet om gleden til Solstad når en av bongene hans gikk inn på travbanen. Også en som engang eide en travhest sammen med forfatteren, delte en siste hilsen.

Flere har gitt en minnegave til NORWAC – Kriseteam til Gaza, slik Solstad og familien ønsket.

– Vi har fått mange fine henvendelser fra folk som var glad i Dag. Det er så mange historier som dukker opp, alle har gjerne sine Solstad-historie. Det er rørende, og man ser hvilken effekt han har hatt på mange, sa kommunikasjonssjef Marte Nøklegård Dahl i Forlaget Oktober til NTB.

I slutten av februar ble Dag Solstad feiret på Nasjonalbiblioteket, i forbindelse med det som ble hans neste siste bok – viet travsporten og Travselskapets 150 årsjubileum, kalt «En sann svir!».

– Da fikk han Alm Svartens ærespris, som han ble veldig glad for, sier Dahl.

Les også: – Hvis det er dritdårlig litteratur, kan jeg bare si at det er kunst

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar