Presentert av
Vernissageguiden
Oslo

Dette er ukens viktigste utstillingsåpninger

Uke 14
Nye vendinger i Karobuis arbeider. (Foto: Presse).

Stemningsgaranti

Subjekt kåret ham til årets kunstner i 2023 og siden den tid har Julius Karobui jobbet på spreng med en glovarm kulturtelefon i baklomma. Nå har Galleri Golsa skutt ham en SMS, og huser dermed hans første separatutstilling hos dem i visningsrommet ved Solli plass.

Det er gode grunner til at kunstneren stadig vekker oppsikt. Arbeidene hans lider av en ustoppelig kunstnerisk selvsikkerhet som med bred appell tar for seg både arkitektoniske sakskomplekser og byutviklingens historie. Å kunne tilby en reflekterende karamell å sutte på i form av en rikholdig lek med form og farge, er kanskje hans største bragd.

Dette kommende gjensynet med Karobui ser ut til å inneholde nye formmessige vendinger, pigmentgraderinger og en nese som peker mot nye interesser. Et hakket mer organisk formspråk preger mosaikken i utstillingsbrosjyren og vi gleder oss til å se de øvrige bildene.

Skulle ikke dette være overbevisende nok, tiltrekker åpninger med Karobuis navn en god kvart av Oslos kunstnere og interesserte, som alltid resulterer i god stemning.

Et hav av detaljer i Voigts fotografier. (Foto: Presse).

Detaljrikets triumf

Christian Voigt returnerer til Fineart og viser atter en gang sin foto-tekniske ekstravaganse. Med kameraer fra den øverste teknologisk avanserte hylleseksjonen, tar han bilder av biblioteker, ballrom, romfartsdrakter og dinosaurskjeletter. Motivenes unektelige banalitet får oss til å mistenke at det er bevisst.

Om det er et aktivt grep som legger en massiv tillit i hendene til tilskueren, eller en lekenhet som metter seg på fotografienes detaljrike kropp, er vanskelig å avgjøre på forhånd. Derfor motiverer vi deg som leser til å ta turen til Tjuvholmen så du kan gjøre opp din egen mening. Dessuten sies bildene å ha en fortryllende høy oppløsning, som mobilskjermen ikke makter å gjengi.

Utstillingen åpner torsdag 3. april.

Mon tro hva slags lydspor som akkompagnerer skulpturene? (Foto: Presse).

Livsnødige assosiasjoner

Et verk som tidligere ble vist på festivalen Borealis i Bergen inntar nå Atelier Nord. Strenge konstruksjoner av trebjelker, lik de som holder båter oppe på kaia, akkompagneres av lydspor og videoverk. Amber Abletts installasjon tar for seg hvordan kolonihistorien og den vestlige verdens briller farget hennes forhold til sin egen far, som emigrerte til Storbritannia fra den tidligere britiske kolonien Trinidad.

Ved å ta utgangspunkt i en introspektiv utforskelse av ens egen mellommenneskelige relasjon, ligger det mye ansvar på verkets evne til å videreformidle alvoret en selv har opplevd. Det er ikke alltid fascinasjonen lar seg oversette og enkelte assosiasjoner forblir utilgjengelig. Klarer Ablett å belyse mer enn sitt personlige forhold til sin foreldres reise – og samtidig gi et anstendig inntrykk av immigrasjonshistoriens skurk og dets etterdønninger? Vi har troen.

Dørene åpner 3. april.

Nydelige farger i frie former som trosser materialets begrensninger. (Foto: Presse).

Tross materialets kvaliteter

Ragnhild Monsen har vevd seg gjennom fem tiår som en av tekstilkunstens tungvektere. I 2023 mottok hun Tigerprisen, som vitner både om hennes merkverdige pågangsmot og en kunstform som ikke lar seg glemme.

Fra det vi tidligere har sett, virker det som arbeidene hennes opererer i sitt eget tempo, med sin egen logikk. De bjuder ikke på, men må møtes der de er. Det er nok derfor tekstilhåndverket i hennes hender fremstår like aktuelt og insisterende som for 100 år siden.

Hennes tre nye verk, som nå pryder Soft galleri, bruker arketypiske former som spiraler og sirkler. Fordelen med slike figurer er at de bærer en allmenn resonans, uten å måtte forklares. I samspill med hennes etablerte fargefrodige uttrykk, kan vi nesten garanti en god kunstopplevelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar