Fengslingen av Mahmoud Khalil er en test for ytringsfriheten i USA

Mahmoud Khalil straffes for å ha kritisert Israels folkemord, som utføres med amerikanske våpen, skriver Gerald Folkvord. (Foto: USA Today.)
Mahmoud Khalil straffes for å ha kritisert Israels folkemord, som utføres med amerikanske våpen, skriver Gerald Folkvord. (Foto: USA Today.)
USA har definert Khalil som en trussel for landets interesser kun fordi han brukte ytringsfriheten sin for å kreve rettferdighet for palestinerne, skriver Gerald Folkvord.
Om skribenten
Gerald Folkvord er politisk rådgiver i Amnesty Norge.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Studenten Mahmoud Khalil er arrestert i USA og trues med utkastelse av landet for angivelig å støtte Hamas.

For rundt en måned siden ble palestineren Mahmoud Khalil, nylig uteksaminert fra Columbia-universitetet i New York, arrestert av amerikanske utlendingsmyndigheter. Samtidig ble Khalil informert om at hans permanente oppholdstillatelse («Green Card») i USA var blitt trukket tilbake, og at han skulle deporteres.

Khalil er ikke anklaget for å ha begått noen straffbar handling. Begrunnelsen for at han er fengslet i påvente av å bli kastet ut av USA, er at han i fjor var med på å organisere fredelige studentdemonstrasjoner i solidaritet med palestinerne og i protest mot USAs bidrag til Israels folkemord i Gaza.

For at noen skal kunne fratas sin permanente oppholdstillatelse i USA, må vedkommende i utgangspunktet ha begått en alvorlig straffbar handling. Mahmoud Khalil har aldri blitt straffedømt og ble heller aldri arrestert under de propalestinske demonstrasjonene ved Columbia-universitetet i 2024 der han agerte som talsperson og demonstrantenes kontaktperson overfor universitetsledelsen. F

or å kunne kaste ham ut av landet påberoper amerikanske myndigheter seg en sjeldent brukt lovhjemmel som gir utenriksministeren fullmakt til å utvise en person som ikke er amerikansk statsborger når personens «tilstedeværelse eller aktiviteter … kan ha alvorlige negative utenrikspolitiske konsekvenser».

Annonse

Straffes for å skremme andre

Khalil ble pågrepet 8. mars da han var på vei hjem til sin leilighet på universitetsområdet, sammen med sin gravide kone som er amerikansk statsborger.

De sivilkledde betjente som anholdt ham, truet også med å arrestere kona hans. Han ble først satt i arrest i New Jersey, men mens advokaten hans fremmed et krav om at han måtte løslates, ble han i all hemmelighet fraktet til et interneringssenter for migranter i delstaten Louisiana, mer enn 2.000 kilometer fra hans hjem. I 24 timer visste hverken advokaten eller kona hans hvor det var blitt av ham.

Amerikanske myndigheter har definert Mahmoud Khalil som en alvorlig trussel for USAs interesser utelukkende fordi han brukte ytringsfriheten sin for å kreve rettferdighet for palestinerne. Han skal straffes for å ha kritisert Israels folkemord, som blir i stor grad utført med amerikanske våpen, men enda viktigere, for å skremme andre som våger å heve sin stemme for palestinernes rettigheter til taushet.

Les også: Vant Oscar for beste dokumentar. Nå anklages Israel for å hevne seg med tortur

Retten til å beskyttes mot rasisme gjelder alle

Amerikanske myndigheter påstår at demonstrasjonene for palestinernes rettigheter på amerikanske universiteter har vært preget av antisemittiske undertoner.

Det er ikke tvil om at universitetene og myndighetene har et ansvar for å beskytte studentene mot rasisme. Det finnes ingen unnskyldning for at jødiske studenter utsettes for hets for hvem de er, eller gjøres medansvarlige for forbrytelsene begått av israelske myndigheter. I lyset av Israels folkemord på Gaza har vi imidlertid sett at myndighetene både i USA og i flere europeiske land, spesielt land som gjennom våpenleveringer og politikk er blitt medhjelpere til folkemordet, har misbrukt antisemittisme-begrepet for å forhindre alle slags markeringer i solidaritet med palestinerne.

De som likestiller enhver kritikk av staten Israel med jødehat, bidrar selv til en rasistisk og absurd fremstilling av alle verdens jøder som medansvarlige for israelske myndigheters forbrytelser.

Retten til å bli beskyttet mot rasisme gjelder alle. Studenter med palestinsk eller muslimsk bakgrunn på amerikanske universiteter og i USAs gater har også krav på å bli beskyttet mot hat og mot å bli mistenkeliggjort utelukkende på grunn av sin etnisitet.

President Trumps rop om å bekjempe rasisme mot jøder høres hult ut når det kommer fra en leder som samtidig tvinger offentlige institusjoner til å avvikle tiltak for likestilling og mot rasisme, og som feilaktig påstår at ytringsfrihet gir rett til å spre hat og løgn mot minoriteter og kvinner.

Les også: Norge skal ha ytringsfrihet, sier Grunnloven. Det driter regjeringen i

En viktig test

Saken mot Mahmoud Khalil har blitt en viktig sak for å teste om menneskerettighetene fortsatt gjelder i Donald Trumps USA.

Vil landets domstoler tillate at noen straffes for fredelige meningsytringer når ytringene går imot USAs utenrikspolitikk? Vil migrasjonsmyndighetene få frie tøyler for vilkårlig å fengsle og deportere mennesker, og rive familier fra hverandre, når politiske ledere ønsker det?

Og ikke minst, vil USAs universiteter og andre utdanningsinstitusjoner la seg presse til å bli til en forlenget arm av makthavernes menneskeforaktende ideologi, eller vil de våge å stå opp for studentenes og lærernes ytringsfrihet og akademisk frihet, og for menneskerettighetene som skal ligge i bunn for akademisk virksomhet?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar