Takeaway skaper liv i byen – ikke tomme restauranter

Vi samarbeider med over 3.500 restauranter over hele Norge. For mange er hjemlevering avgjørende for overlevelsen, skriver Wolt-sjefen i et svar til Subjekts spaltist. (Foto: Wolt.)
Vi samarbeider med over 3.500 restauranter over hele Norge. For mange er hjemlevering avgjørende for overlevelsen, skriver Wolt-sjefen i et svar til Subjekts spaltist. (Foto: Wolt.)
Milan Aran har rett i sin beskrivelse av restaurantbransjens utfordringer. Han tar imidlertid feil i at vi er en del av problemet, skriver daglig leder i Wolt, Elisabeth Stenersen.
Om skribenten
Elisabeth Stenersen er daglig leder i Wolt Norge.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Daglig leder i Wolt svarer Subjekts spaltist om takeaway.

Restauranter over hele landet har de siste årene slitt med økende kostnader, høyere lønnsutgifter og lavere marginer. En lønnsom restaurantbransje er avgjørende for en levende by.

Derfor er vi enige med Milan Arans beskrivelse i Subjekt 6. desember av bransjens utfordringer. Det vi imidlertid ikke kjenner oss igjen i, er påstanden om at leveringstjenester som Wolt er en del av problemet.

Les også: Forsvarer ultraprosessert mat: – Selvsagt er Toro innenfor

Masse nysalg for restaurantene

Takeaway utgjør ingen trussel mot fysiske restaurantbesøk – tvert imot er det et viktig supplement for lokale serveringssteder.

Annonse

Mange restauranter opplever at takeaway gir en stabil inntekt som bidrar til å opprettholde driften. Kunder som bestiller hjem, ville som regel ikke spist i restauranten den dagen uansett.

Våre partnere forteller oss at opptil ni av ti salg gjennom Wolt er nysalg.

Takeaway handler dermed ikke om kannibalisering, men om å nå nye kundegrupper og øke omsetningen. Hjemlevering utvider restaurantens nedslagsfelt, introduserer nye kunder og gir bedre kapasitetsutnyttelse. I appen konkurrerer den lokale kebaben på like vilkår med de store kjedene.

Å få mat levert hjem kan aldri erstatte restaurantopplevelsen. Å gå ut og spise handler om atmosfære, mennesker og håndverk.

Den reelle konkurrenten til takeaway er ikke restaurantbesøk – det er frossenpizza.

Les også: Tror Helsedirektoratet at nordmenn ikke skjønner forskjellen på seigmenn og brød?

En sterk næring skaper ringvirkninger

Vi samarbeider med over 3.500 restauranter over hele Norge. For mange av dem er hjemlevering avgjørende for at bedriften skal overleve.

Jonas André Johannessen, eier av Midgard i Harstad, sier til lokalavisen Harstad tidende at restauranten hans ikke ville klart seg uten tjenester som Wolt. Han er langt fra alene. Ja, det er tøft å drive restaurant – men det som knekker dem, er ikke takeaway.

Wolt er avhengig av levende byer og lokale helter. Når du bestiller restaurantmat, dagligvarer eller andre varer på Wolt, kommer det fra lokale virksomheter – ikke fra et fjernlager. Verdiskapingen skjer lokalt.

En sterk restaurantnæring skaper ringvirkninger: flere arbeidsplasser, høyere lønnsomhet og en mer bærekraftig bransje. I dag er det lavere moms på takeaway enn på restaurantmat. En reduksjon i restaurantmomsen vil gi positive effekter i hele næringskjeden.

Vi håper myndighetene ser verdien av dette og gir bransjen nødvendig støtte. Vi skal fortsette å gjøre det vi gjør best – koble restauranter som vil selge mat, med sultne kunder som heller vil velge et lokalt måltid enn en frossenpizza når tiden er knapp.

Les også: Hadde vært flaut, hvis det ikke maten var så bra

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
Anette Trettebergstuen
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen fyrer opp feeden min nesten ukentlig, og jeg må selvsagt følge med der det skjer. Og de skriver om kulturstoff andre har sluttet å dekke.


Anette Trettebergstuen
Stortingsrepresentant (AP)
Snorre Klanderud
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er avisen som virkelig forstår samtiden. De er seriøse og lesverdige på kultur og politikk, men uten å bli jålete, sånn at alle kan være med og forstå den kompliserte virkeligheten.


Snorre Klanderud
Influenser
Alexander Tenvik
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg er interessert i kultur, og fordi de har en stor bredde i dekningen sin.


Alexander Tenvik
Kunstner
Mohammad Usman Rana
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen skiller seg ut med skarpe analyser, intellektuell friksjon, ekte meningsmangfold og mot til å stille spørsmål ved zeitgeist. Som muslimsk tenker har jeg opplevd slike medier som anti-islamske, men ikke Subjekt.


Mohammad Usman Rana
Muslimsk tenker
Hedvig Montgomery

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi kultur og politikk trenger flere stemmer og plattformer i Norge. På Subjekt blir jeg orientert og irritert, opplyst og engasjert. Og kjeder meg i hvert fall ikke!



Hedvig Montgomery
Psykolog
Benedikte Høgberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er viktig for meg personlig å lese et bredt spekter med nyheter og meninger for å gjøre de gode samfunnsanalysene.


Benedikte Høgberg
Sarah Gaulin
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
Asle Toje
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen er maktkritisk og uredd. Det er forfriskende.


Asle Toje
Nestleder i Nobelkomitéen
Adrian Eilertsen

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger flere aviser som står utenfor de store mediekonserne.



Adrian Eilertsen
King Skurk One
Simen Velle

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å løfte prinsipielle debatter, og stå i dem når det stormer. Medie-Norge hadde vært fattigere uten Subjekts aktive bidrag til samfunnsdebatten.



Simen Velle
Leder i FPU
Hadle Bjuland

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er en avis som setter mangfold høyt, og som mener det. Subjekt våger å ta inn flere perspektiver.



Hadle Bjuland
Leder i KRFU
Janne Wilberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Morten Traavik

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør der andre tier.



Morten Traavik
Kunstner
Agnes Moxnes
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
Susanne Kaluza

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger mer, ikke mindre  kulturjournalistikk i Norge. Og så synes jeg det er viktig å følge med på tendenser, nyheter og meninger på tvers av det politiske spekteret, både saker jeg er enige i og saker jeg er uenige i.



Susanne Kaluza
Litteraturhussjef i Oslo
Ervin Kohn
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen publiserer tankevekkende innlegg i samfunnsdebatten, og fordi jeg bryr meg om de som leser avisen.


Ervin Kohn
Jødisk tenker
Ari Bajgora
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har interessante og spennende vinklinger på aktuelle saker.


Ari Bajgora
Rapper
Mímir Kristjánsson
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
Trym Ruud

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er en av de få virkelig frie avisene i Norge. De dekker kunst, kultur og samfunn med integritet, uten å bøye seg for staten eller kommersielt press. De skriver ærlig, modig og ufiltrert, og gir rom til stemmer og kunstnere som ellers ikke blir sett. Det er derfor Subjekt vokser, og derfor jeg støtter dem.



Trym Ruud
Kunstner
Einar Øverenget
Jeg abonnerer på Subjekt fordi det inviterer meg til å tenke.


Einar Øverenget
Filosof
Anine Kierulf
– Mangfold i de redigerte medier er en demokratisk forutsetning. Jeg leser kulturavisen Subjekt fordi kulturkrig også er kultur. Anbefales særlig for folk med lavt blodtrykk.


Anine Kierulf
Jurist
Trine Skei Grande
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Direktør i Forleggerforeningen
Amrit Kaur
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de utfordrer dagsordenen. Selv om jeg ikke alltid er enig, så er det forfriskende å lese meninger som utfordrer status quo.


Amrit Kaur
Leder i Rød ungdom