30 under 30: Navnene du bør følge med på nå

Dette er de unge og lovende du bør følge med på i tiden fremover.

Vi snakker ofte om de unge og lovende. Men hvem er de, egentlig?

I kunstverden er man ung og lovende til fylte 40, har kunstkritiker Lars Elton tidligere ment. Med tiltagende konkurranse, stadig yngre rekruttering og målrettet inkludering har de unge og lovende aldri vært yngre.

Unge Chræssi ble omtalt som Norges yngste rapper – åtte år gammel. Elise By Olsen ble redaktør i en alder av 13. Derfor hadde vi langt mer enn nok å velge blant, da vi satte taket til 30 år.

Revideres årlig

Og hvem er vi?

Det er Subjekts redaksjonelle jury som har vurdert kandidatene, og med innspill fra ulike bransjepersoner.

Kriteriene for å være med til vurdering, i tillegg til å være under 30 år, er å utmerke seg med kvalitet, aktivitet og profesjonalitet i kulturlivet. Juryen legger vekt på særlig utmerkelse i det gjeldende året.

Listen vil revideres årlig. Denne listen er for 2023. Se til Subjekt 100 for Kultur-Norges 100 mektigste mennesker.

Du må være abonnent for å lese artikkelen. Riv betalingsmuren én gang for alle!
Månedlig
3,–
Deretter kun kr. 245,–/mnd.
✓ Ingen bindingstid.
✓ 40% studentrabatt
✓ Betal med kort eller Vipps
× Betal med faktura
Halvårlig
725,–
Spar 50% nå!
Deretter kun kr. 1.450,–/halvår.
✓ Ingen bindingstid.
✓ 40% studentrabatt
✓ Betal med kort eller Vipps
× Betal med faktura
Årlig
1.950,–
Deretter kun kr. 2.450,–/år.
✓ Ingen bindingstid.
✓ 40% studentrabatt
✓ Betal med kort eller Vipps
× Betal med faktura
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar