Fri konstruerer et skadelig fiendebilde mellom politiet og skeive 

Det er fascinerende hvordan Fris lokallag i sitt forsøk på å være tolerante og inkluderende, ender med det stikk motsatte, skriver Tage Pettersen. Bildet er fra prideparaden i Oslo.
Det er fascinerende hvordan Fris lokallag i sitt forsøk på å være tolerante og inkluderende, ender med det stikk motsatte, skriver Tage Pettersen. Bildet er fra prideparaden i Oslo.
Det som burde være en verdig markering for kjærlighet og toleranse, ødelegges av fornuftsfattige mennesker, skriver Tage Pettersen (H).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, høyrepolitiker Tage Pettersen, kritiserer Fri for deres oppfordring til politiet om å holde seg unna prideparaden i Stavanger.

Denne uken vedtok LHBT+-organisasjonen Fri Rogaland at de ikke ønsker uniformert politi i årets prideparade. Vedtak gjør lederen av organisasjonen, Karoline Skarstein, «stolt».

«Vi har lyst til å få til en debatt med politiet der vi får luftet tematikken hatkriminalitet mot skeive og hvordan det er å møte politiet som skeiv», uttaler hun til Stavanger Aftenblad.

Den beste måten å invitere noen, er sjelden å ekskludere dem.

Det skal for ordens skyld sies at polititjenestepersonene er velkomne til å gå i toget, men uten uniform. For som en av Skarsteins tilhengere, transaktivisten Luca Espeseth, skriver: «Du kan være skeiv og i politiet (utrolig men sant). Gå gjerne i paraden. Ikke gå som politi. Det er usmakelig, historieløst og voldelig.»

Annonse

Les også: Antallet ikke-heterofile har doblet seg de siste ti årene

Unødvendig fiendebilde

Det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert. Straffelovens paragraf 213 som forbød likekjønnet sex, ble opphevet. En bestemmelse som for øvrig er ført i pennen og vedtatt av politikere – ikke politiet. Allikevel er det tilsynelatende politiet som straffes for datidens politikeres og psykiateres utdaterte syn på homofili.

Få land i verden har et like profesjonelt politi, som samarbeider så godt med befolkningen som norsk politi gjør. Resultatet er skyhøy tillit til ordensmakten. Åtte av ti oppga, ifølge politiets innbyggerundersøkelse for 2021, at de har ganske stor eller svært stor tillit til politiet. Over 90 prosent svarer at de føler seg trygge.

Vi må bare anta at en viss del av disse også er skeive.

Selv om det åpenbart finnes eksempler på at politiet har behandlet skeive dårlig opp igjennom historien, er virkeligheten en annen i 2022. Politiet har offentlig bedt om unnskyldning, og hvert eneste år heises det regnbueflagg utenfor politihus i hele landet. Politiet ønsker å gå i prideparade for å vise sin uforbeholdne støtte, og veiver stolt med regnbueflagg.

Det er et viktig signal. Både til skeive ansatte i politiet, og til samfunnet for øvrig. Likevel velger Fri Rogaland å konstruere et fiendebilde mellom politiet og skeive. Forstå det den som kan.

Les også: På tide å krenke noen konverteringsterapeuter

Ødeleggende for homokampen

Det er fascinerende hvordan Fris lokallag i sitt forsøk på å være tolerante og inkluderende, ender med det stikk motsatte. Hvis det er på denne måten Fri skal drive virksomheten sin på fremover, er det ikke lenger noen tvil om at mye av det gode intellektet i organisasjonen har gått planken. 

Man kan spørre seg om Fri Rogaland heller blir ødeleggende for homokampen.

Det som burde være en viktig og verdig markering for kjærlighet og toleranse, ødelegges av det motsatte. Ingen eier likestillingskampen. Å utestenge noen fra en mangfoldsparade er en selvmotsigelse – en helt absurd en sådan. 

For som Kim Friele sa: «Vi må se fremover og ikke belaste dagens politi med deres forfedres handlinger.»

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar