Lenge leve Andrew Tates rett til å ytre seg, og vår rett til å si imot

Tates image fremstår så politisk ukorrekt som du kan få det. Derfor reagerer mange, skriver Thea Fredriksen, leder i Fremskrittspartiets ungdom, Oslo.
Tates image fremstår så politisk ukorrekt som du kan få det. Derfor reagerer mange, skriver Thea Fredriksen, leder i Fremskrittspartiets ungdom, Oslo.
Andrew Tate er det nyeste eksemplet på at vi ikke lenger eier ytringsfriheten. Det er det teknologiselskapene som gjør, og det burde skremme oss alle, skriver Thea Fredriksen, leder i Oslo FPU.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Andrew Tate, tidligere verdensmester i kickboksing og influenser, er utestengt fra sosiale medier. Tate, som kaller seg «kongen av giftig maskulinitet» ble på kort tid enormt populær.

Andrew Tate har på kort tid blitt superkjent på sosiale medier. Korte og lange klipp av det han sier, både med og uten kontekst, er sett av milliarder av mennesker. Tates image fremstår så politisk ukorrekt som du kan få det, noe som får folk til å reagere sterkt. Resultatet er at han nå blir fjernet fra ulike medieplattformer. Det synes mange er topp. Men er det riktig at kun fordi noen sier noe du ikke liker, skal de fjernes? 

Jeg mener tvert imot at hvis vi driver med slik kanselleringskultur, kommer vi til å miste oversikt over meninger og holdninger som finnes i samfunnet. Det er mye farligere enn å la dem komme til. Vi må heller møte holdninger vi ikke liker, med motargumenter og forklare hvorfor vi er uenige.

Les også: Kamelen banker Karpe, A-ha og Drillo: – For kontroversiell for NRK

Det siste og mest kjente eksempelet

Nylig lanserte Ytringsfrihetskommisjonen sin rapport. Den viser at I Norge er terskelen lav for å kunne uttrykke egne meninger. Du kan si nesten hva du vil, så lenge det er i tråd med loven. Men hvis man trekker paralleller til USA, ser man en annen praksis. For det Andrew Tate gjør, er å kun ytre sine meninger. Det har han all rett til, men fordi de skaper reaksjoner, skal noen få, mektige amerikanere bestemme om de får bli hørt eller ikke. 

Annonse

Andrew Tate er nå det siste og mest kjente eksempelet på at ytringsfriheten per i dag faktisk ikke eies av oss, folket, men av en håndfull amerikanske teknologiselskaper. Det burde faktisk skremme oss alle. For dem er den enkleste løsningen å frata folk de misliker, en stemme i samfunnet. I dette tilfellet er det Andrew Tate. 

Gir det oss et mer åpent samfunn med et større meningsmangfold? Jeg tror ikke det.

Les også: Den tredje bølgen av «alfa-influensere» er over oss. Andrew Tate og resten av gjengen bør ikke idoliseres

Mister en mulighet til å lære

Andrew Tate snakker mye om mannens rolle i samfunnet. Jeg tipper ganske mange gutter der ute har hørt noen utsagn fra han som de synes er bra. Hvis disse unge guttene hadde kunnet si dette høyt, kunne vi som fellesskap svart dem med hva vi mener er riktig og feil. Det hadde vært en sunn diskusjon, og slik kunne vi alle blitt litt klokere. 

Dessverre ser det ut til at den muligheten har falt fra oss. Fremfor å forklare unge hva som er rett og galt med Tates utsagn, har vi valgt å kansellere dem. I mitt drømmesamfunn klarer vi å skille mellom meninger og handlinger. Vi klarer å være åpne og respektere alle meninger, ideer og tanker. Vi sier ikke bare «det er feil», men forklarer også hvorfor.

Lenge leve Andrew Tates rett til å ytre seg, og din og min rett til å si ham imot!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar