Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo akkurat nå

Uke Januar
«Fus» er årets første utstilling ved Køsk. (Foto: Køsk.)

Først ut

Mange har nyttårsforsetter og store mål de går inn i året med.

Ved galleri Køsk begynner de året med «Fus», en gruppeutstilling som presenterer unge kunstnere fra samtidskunstscenen i Norge.

Årets fem unge stemmer, Alfred Brekke, Naeun Kang, Lars August Stensli, Lydia Soojin Park og Finn Adrian Jorkjen, representerer et bredt spenn av medium- og materialbruk.

De skildrer den ytre verden og sine indre universer gjennom fem svært ulike uttrykk. Sentrale temaer i kunstnerskapene som presenteres i utstillingen er kompleksiteten ved medmenneskelige relasjoner, nære og fjerne omgivelser, akkumulering av erfaringer, og samspill mellom sinnet og den fysiske kroppen.

I utstillingen «Fus» vil du møte maleri som strekker seg fra figurative hverdagsscener til abstrakte skildringer av sanselig stimuli.

 

Daniel Peder Askeland stiller ut ved Buer galleri. (Foto: Daniel Peder Askeland.)

På skogbunnen

Buer galleri åpner også året med ny utstilling fra Daniel Peder Askeland.

Utstillingen «Fire frie!» for vi se femten nye malerier fra den norske kunstneren.

Askelands oljemalerier fremstår i hovedsak som abstrakte med større eller mindre grad av figurative elementer, som en variasjon over tema som repeteres og går igjen i flere av verkene.

I serien «Swings» er formene forenklet og gir inntrykk av å være i forgrunn og i bakgrunn på samme tid. Maleriene er kjenntegnes gjerne ved bruk av en frisk og klar kollorit med litt «sykelige» undertoner.

Daniel Peder Askeland benytter typografiske elementer, som skrift eller utklipp av tilfeldige bilder av natur, som grener og røtter. Enkelte malerier fremstår som animerte og forenklede med en fargepalett som spenner fra det naturalistiske over i det abstrakte mot det syntetiske.

En monumental Niki de Saint Phalle-skulptur nærmest svever ved inngangen til Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden. (Installasjonsfoto- Øystein Thorvaldsen/Henie Onstad Kunstsenter.)

Et viktig retrospektive

Henie Onstad slår til med stor retrospektiv utstilling med Niki de Saint Phalle.

Niki de Saint Phalle (1930–2002) gjorde seg først bemerket på den internasjonale kunstscenen i overgangen til 1960-tallet. Sammen med kunstnere som Andy Warhol var Niki de Saint Phalle på denne tiden tidlig ute med å utvikle en ny kunstnerrolle i nær dialog med spesielt TV-mediet.

Utstillingen tar for seg de viktigste tematiske periodene i Saint Phalles kunstnerskap i en «semi-kronologisk» presentasjon. Den viser de første oljemaleriene og Saint Phalles arbeid med assemblager på slutten av 1950-tallet før vi inviteres inn i hennes berømte «Skyte-malerier». Den presenteres hennes «hvite periode» og de mange og ulike skulpturene av kvinner i alle farger og fasonger, såkalte «Nanaer».

Subjekts anmelder omtaler utstillingen som en viktig gjenoppdagelse av en sentral avantgardist.

Les mer om Niki de Saint Phalle her.

Grayson Perry stilles ut ved Nasjonalmuseet. (Foto: Victoria Miro gallery.)

På innsiden av utenforskap

Kunstner Grayson Perry er blant en av Storbritannias mest internasjonalt annerkjente kunstnere.

Nå kan du for første gang se en soloutstilling med Perrys arbeid ved Nasjonalmuseet.

Utstillingen gir ikke bare innblikk i Perrys kunstnerskap fra 80-tallet til i dag, den viser også hvor bredt han favner når det kommer til kunstnerisk uttrykk og materialbruk. Perry inkluderer både kjeramikk, skulpturer i tre og metall, grafikk og monumentale bildevever og broderi.

Perrys kunst viser både kyndighet og humor, med en satirisk tilnærming til verden vi lever inn vevet sammen med tradisjonfylte kunstneriske uttrykk.

– Grayson Perry er en av Storbritannias fremste nålevende kulturskatter. Nasjonalmuseets nye utstilling viser hvorfor, skriver Subjekts anmelder.

Med andre ord, en utstilling som bør oppleves.

Julius Karoub (Foto: Ole Erik Løvold.)

Magisk mosaikk

«Colle à carrelage» er soloutstillingen til Julius Karoubi.

Colle à carrelage er flislim og viser også til Karoubis mest distinktive media: Mosaikker.

Karoubi jobber med mosaikk, tegning og maleri, og henter inspirasjon fra elementer i emballasje, popkultur og familiens røtter i Algerie.

Han undersøker spørsmål rundt kultur, tradisjon, historie og materialitet: Hva er det som står igjen etter oss om 1000 eller 10.000 år, og hvilke historier vil disse objektene fortelle? Hva skjer når et motiv tas ut av sin flyktige sammenheng og stiliseres eller abstraheres?

Hos Arne viser han en variasjon av mosaikker og malerier.

Verkene kan sees i Hos Arnes åpningstider, eller hverdager etter avtale.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar