Ta helg med Anna Molberg

Opera, oljemaling og en kveld med Mímir

I jobben på Løvebakken er Anna Molberg høyt og lavt. Det blir høyt og lavt i kulturen også. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.)
I jobben på Løvebakken er Anna Molberg høyt og lavt. Det blir høyt og lavt i kulturen også. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.)
Hun hater «stygg» arkitektur og lanserer en pris for klassiske kunstuttrykk. Men én av Anna Molbergs (H) siste kulturopplevelser var med stortingskollega Mímir Kristjánsson (R).
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er «Helgeprat» publiseres på lørdager, og er en kort samtale med kulturpersonligheter om hva de liker å gjøre i helgene.

I «Helgeprat» spør vi spennende folk fra Kultur-Norge om hva de bruker helgen til. De deler sine tips til rekreasjon, matretter og tv-serier.

Navn: Anna Irene Molberg

Alder: 32

Yrke: Stortingsrepresentant for Høyre fra Hedmark.

Annonse

Aktuell med: Har lansert «Ny norsk kulturpris», som skal hedre den tradisjonelle og klassiske musikken, arkitekturen og kunsten. Med seg på laget har hun blant annet Sivilisasjonen-redaktør Carl Korsnes.

Les også: Ta helg med Bjørn Olav Jahr: Hyttetur, isbading og gamle mord

Fylle et kulturelt tomrom

– Hva skal du til helgen? 

– Jeg skal på Innlandet Høyres årsmøte på Gjøvik. Du vet, byen der alle har et søskenbarn.

– Dere lager en ny kulturpris. Hvilke behov skal dere fylle og hvem tar dere opp konkurransen med? 

Ny norsk kulturpris skal fylle et tomrom ved å anerkjenne klassiske og tradisjonelle kulturaktører. Det er mange gode prisutdelinger i Norge, men en egen kulturpris for klassisk kunst og kultur mener jeg det er rom for, forteller Anna.

Hun er ikke så opptatt av konkurransen:

– Vi har ikke behov for å konkurrere med noen – men heller bidra til å løfte talentene som vier livet sitt til å tolke, skape og videreformidle den tidløse kunsten i alle former.

Ekstraordinær opera

– Det er den tradisjonelle og klassiske kulturen som står i høysete her. Har du fått noe klassisk kultur under huden i det siste?

– Jeg så Tsjajkovskijs opera «Eugen Onegin» i Operaen forrige helg. Min mor synes det ble litt mye tafsing på scenen i forhold til tidligere oppsettinger hun har sett. Jeg synes det var en artig vri på en klassisk kjærlighetshistorie. Musikken var nydelig fremført og sangerne var suverene, sier hun.

Molberg legger til at at avslutningen gjorde det sterkeste inntrykket.

– Ekstra vakkert var det at Onegin ble sunget av ukrainske Iurii Samoilov, som veivet det ukrainske flagget på scenen når alle skulle takkes av.

– Hva er en ideell helg for deg?

– Den består helst av litt yoga, ski eller løping, cafètur med bok og aviser, og god mat og vin med mine nære, sier Moberg.

Kunstneren som gikk bort

– Filmkveld eller nesen i en bok?

– Her må jeg vel si begge deler. Hva gjelder litteratur har jeg etterhvert lært at man må lese det man liker, sier Anna.

Molberg gidder nemlig ikke å jåle seg til med litteratur:

– Man trenger ikke jage visse bøker bare fordi man skal oppfylle et eller annet intellektuelt vilkår.

– Kan du nevne en (kultur)personlighet du beundrer for tiden, og hvorfor?

– Det frister å si Mimir Kristjansson i Rødt, siden vi sang karaoke sammen på jobbreise, sier hun spøkefullt, og fortsetter:

– Spøk til side: Jeg synes kunstnerne i Memorosagruppen hadde en flott utstilling i Stavern i sommer. Det ligger så mye arbeid og talent bak hvert maleri.

Anna tenker seg om, før hun legger til:

– Og så synes jeg Christopher Rådlund gikk bort for tidlig – vi skulle sett mer av hans vakre bilder, sier Moberg.

– Har du fortært noe i de siste som du kan anbefale til Subjekts lesere?

– Jeg så den sovjetiske filmatiseringen av Tolstojs «Krig og fred» fra 1965 her om dagen. Den ligger på Youtube og varer i timesvis, sier hun, og fortsetter:

– For en episk filmproduksjon og fremstilling av de ulike slagene i Napoleonskrigene. Jeg har enorme motforestillinger mot det sovjetiske systemet, men kunst, musikk og delvis film har de virkelig levert på, avslutter Anna.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar