Vernissageguiden
Oslo

Disse utstillingene må du se i Oslo denne uken

Uke 14
Thorvald Hellesen, «Komposisjon», ca. 1919 (Foto: Eckbos Legat.)

Gammel kubist i ny kontekst

Nasjonalmuseet kan by på et skikkelig påeskeegg.

Kubisten Thorvald Hellesen får sin første museumsutstilling. Mer enn hundre år etter at kunsten hans ble slaktet av norske kritikere, løftes nå Norges første kubistiske maler fram i en retrospektiv utstilling i Nasjonalmuseet.

I utstillingen «Thorvald Hellesen. Kubistisk pioner» for vi et dypt møte med en kunstner som lenge stod utenfor det gode selskap i Norge.

– Alle kjenner Picasso, men få kjenner Norges første konsekvente kubist. Med denne utstillingen håper Nasjonalmuseet at et større publikum skal bli kjent med Thorvald Hellesens kunst, sier kurator for utstillingen i Nasjonalmuseet, Ingvild Krogvig.

Lengua, «Faint Music» (2023) kan sees ved Fotogalleriet. (Foto: Presse/Lengua.)

Fem å få med seg

Utstillingen «Indoctrination: Multivalent Gestures» ved Fotogalleriet er vel verdt å få med seg.

Gjennom fem kunstnere utforskes indoktrinering, mangfoldet i det moderne samfunnet, representering og feil-representering i den mainstreame diskursen, for å nevne noe.

Kunstnerne er Margaret Abeshu, Jinbin Chen, Dev Dhunsi, Ilavenil Jayapalan og Lengua, og det vises fotografi og video i tillegg til installasjon, lerret, og tekstil.

Utstillingen er satt sammen av kuratorstipendiat Dahir Hussein.

Gjennom «Indoctrination: Multivalent Gestures» går man inn i verdener av subkulturer, intrakulturelle røtter, queer botanikk og overfloden av begjær.

Publikum inviteres til å utforske og dekonstruere dannelsen av kollektive identiteter og subjektiviteter gjennom de fem fotografenes arbeid.

I påsken har de åpent onsdag 5. til lørdag 8. april.

Saf Heh Ved Monuchmuseet. (Foto: presse.)

Abstrakte mestere

Utstillingen «Frihetens former» hos Munchmuseet er en såkalt «Must see».

Med en mestersamling av de sjeldne, er denne utstillingen stappfull av abstrakte godbiter.

Du møter kunst fra internasjonale stjerner som Jackson Pollock, Mark Rothko, Joan Mitchell, Lee Krasner og Jean Dubuffet.

Dette er første gang en utstilling i dette formatet med abstrakt kunst fra denne perioden, vises i Norge.

Utstillingen «Frihetens former» gir publikum en sjelden mulighet til å la seg rive med av både farger, mønster og abstraksjon fra noen av verdens fremste innen feltet.

– I «Frihetens former» kan publikum glede seg til å oppleve kunst i verdensklasse. Kjente og for lengst kanoniserte kunstnere innen abstrakt kunst vises sammen med mindre kjente kunstnere som var sentrale i sin tid, sier Tone Hansen, direktør ved Munchmuseet.

Utstillingen er åpen alle dager i påsken.

Elise Storsveen, Hetebølgene. Stilles for tiden ut ved Vigelandmuseet. (Foto: Eline Mugaas.)

Fargesprakende hetetokter

Vigelandsmuseet viser utstilling med Elise Storsveen.

Utstillingen «Hetebølgene» består i hovedsak av tre monumentale og fargesterke tekstilbaserte verk, sydd for hånd.

Elise Storsveen arbeider med ulike teknikker og uttrykk, med hovedvekt på collage, tekstil, maleri, installasjon og skulptur.

Utstillingstittelen kan rent umiddelbart kan ordet få oss til å tenke på klimakrise, men i denne sammenhengen handler det om klima på mikronivå, nærmere bestemt klimakteriet. Det er Storsveens egne kroppslige erfaringer som er kjernen i utstillingens arbeider. I tittelverket «Hetebølgene» forsøker Storsveen blant annet å visualisere de personlige erfaringene som hetetokter gir.

– For meg er hetetokter en blanding av stort ubehag og en sterkt fascinerende opplevelse. For hvor kommer denne plutselige varmen fra? Hvorfor er den der og hva er den godt for?, sier Storsveen om verket «Hetebølgene».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar