Subjekt mener:

Vi må selvsagt tillate pro-palestinske demonstrasjoner

At vestlige land nå slår ned på demonstrasjoner, kommer overraskende på mange. Men det er siste ledd i en urovekkende trend som har skutt fart de siste årene. (Foto: Guy Smallman/Getty Images.)
At vestlige land nå slår ned på demonstrasjoner, kommer overraskende på mange. Men det er siste ledd i en urovekkende trend som har skutt fart de siste årene. (Foto: Guy Smallman/Getty Images.)
Flere vestlige land har nektet demonstrasjoner til støtte for palestinerne. Det er udemokratisk og lite gjennomtenkt. Selvfølgelig må vi tillate pro-palestinske demonstrasjoner, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Pro-palestinske demonstrasjoner slås ned på i Europa.

Å flagge med Palestina-flagg kan være en kriminell handling, har Storbritannias innenriksminister, Suella Braverman, uttalt.

I Frankrike har pro-palestinske demonstrasjoner blitt forbudt. Også i Sveits har demonstrasjoner blitt forbudt.

I Tyskland har Bayern Münchens marokkanske fotballspiller Noussair Mazraoui blitt kalt inn på teppet etter Palestina-støtte i sosiale medier, og en palestinsk forfatter er avinvitert fra arrangementer under bokmessen i Frankfurt.

Denne begrensingen av ytringsfriheten må ta slutt.

Annonse

Les også: Ville gi penger fra TV-aksjonen til Gaza. NRK sa nei

Viktige prinsipper

Å tillate upopulære ytringer og demonstrasjoner mot makthaverne er viktige grunnsteiner i demokratiske samfunn.

Den friheten vi nyter her, er grunnen til at så mange migranter ønsker å komme nettopp til Vesten. Da må vi tillate de samme migrantene denne friheten. Noe annet er dobbeltmoralsk.

De aller fleste av innvandrerne fra muslimske land sympatiserer med palestinerne, mens myndighetene i de fleste europeiske land sympatiserer med Israel, et land som står dem nært kulturelt og geopolitisk.

Det er liten tvil om at en del av demonstrasjonene til støtte for palestinernes sak inneholder antisemittiske slagord og symboler, sist demonstrert ved en etnisk norsk medisinstudent i Polen. Saken fikk så stor oppmerksomhet at selv den polske statsministeren følte for å ta avstand. Slikt er forkastelig, men må likefullt møtes med straffeforfølgelse for eventuelle brudd på lover om for eksempel hatytringer eller trusler. Løsningen er ikke å forhåndssensurere enkelte folkegrupper.

Uansett hvilken side i denne svært komplekse konflikten man støtter, er det umulig å ikke se at det rammes mange uskyldige. Det dør barn i Gaza som ikke har noe ansvar for det som har skjedd. Det er ikke rart mange ønsker å ytre støtte for deres sak, selv om man skulle mene at Israel er nødt til å svare på det grufulle terrorangrepet de ble utsatt for 7. oktober.

Å slå ned på alle demonstranter er å likestille Hamas-støttespillere med aktivister som ønsker en fredelig løsning på konflikten.

Les også: Kulturbyråden oppfordrer til boikott: – Boikott israelske kulturaktører

Verden følger med

At vestlige land nå slår ned på demonstrasjoner og lovlige ytringer, kommer som en overraskelse på mange. Men dette er siste ledd i en urovekkende trend som har skutt fart de siste årene.

Land som Storbritannia, Spania, Frankrike og USA har alle benyttet ulike hendelser med offentlig uro til å innskrenke rettighetene til å demonstrere mot regimet. Heldigvis står Norge fast på sine prinsipper. Men hvor lenge varer det?

Vi tillater i dag koranbrenning, i motsetning til Danmark, som nylig har slått ned på denne praksisen. Dette er noe som sårer muslimer spesifikt, og derfor er det viktig at vi som forsvarer retten til å brenne også deres hellige bok, samtidig forsvarer de som rammes av dette, sin rett til å demonstrere.

Lover som bare rammer retten til å demonstrere mot Israel, kan dessuten forsterke kjente antisemittiske konspirasjonsteorier om at det er jødene som egentlig styrer verden. Det er vi mildt sagt ikke tjent med i en tid hvor antisemittismen øker i Europa. En utvikling som forsterkes av innvandring fra muslimske land, der antisemittiske holdninger er mer utbredt enn i Europa, og som kommer i tillegg til den arkaiske antisemittismen blant europeiske venstre- og høyreekstremister.

Vesten er nødt til å benytte seg av anledninger som dette til å vise frem toleranse og villighet til å møte ord med motargumenter fremfor politimakt. Fordi verden følger med, og de glemmer ikke hykleri.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar