– Nå har vi hatt den norske finalen og fått en norsk vinner. Dette er et naturlig tidspunkt for Gramart og Nopa å gi uttrykk for våre medlemmers syn på saken, sier Ivar Peersen, styreleder i Gramart til Dagsavisen.
I en felles pressemelding fra Nopa og Gramart viser organisasjonene til at Israels krigføring i Gaza har drept flere titusen palestinske sivile, og at WHO rapporterer at en befolkning på 2 millioner står i fare for å sulte i hjel.
Les også: Ville gi penger fra TV-aksjonen til Gaza. NRK sa nei
Sammenligner med Russland
– En omfattende rettsprosess der Israel anklages for folkemord er også i gang. Derfor ser vi det som høyst kritikkverdig at Israel får delta i Eurovision 2024.
Pressemeldingen refererer til da Russland ble utestengt fra Eurovision i 2022, etter invasjonen av Ukraina, og mener Israel nå må utestenges:
– Vi må ta høyde for at vi ikke er en politisk deltaker til vanlig og poengterer at vi kommer med denne uttalelsen fordi det er en musikalsk happening, sier Peersen, og fortsetter:
– I Gramart er det plass til liberale, konservative, alle retninger. Men felles for alle er at vi har et humanistisk menneskesyn, som gjør det lett å komme med en sånn uttalelse om en pågående humanitær katastrofe.
Gramart er en interesseorganisasjon for artister og musikere med rundt 3000 medlemmer. Norsk forening for komponister og tekstforfattere (Nopa) er en interesseorganisasjon for opphavere til musikkverk. Foreningen har rundt 1500 medlemmer og 500 andre tilknyttede.
Omstridt vinner
Eurovision Song Contest starter i Malmö med semifinaler fra 7. mai. Den store finalen er lørdag 11. mai.
Det blir Gåte som reiser til Malmö for å representere Norge under Eurovision Song Contest med låten «Ulveham».
Låten er skrevet av Sveinung Sundli og Ronny Janssen.
– Det prikker i hele kroppen, sa bandets vokalist Gunnhild Eide Sundli umiddelbart etter at resultatet var klart.
Gåte har i forkant av finalen vært blant de store favorittene til å vinne i konkurransen.
Det ble imidlertid noe drama i forkant av finalen, da bandet måtte skrive om teksten. Årsaken var at låten baserer seg på en gammel kulokk, og tekstlinjene var hentet fra en 1000 år gammel middelalderballade.
Bandet var nødt til å skrive om teksten fordi musikkonkurransen er for originalskrevet musikk.
– Skatter fra norsk folkemusikk
Gåte blir det første bandet som synger på norsk i en internasjonal finale siden 2006.
– Vi har alltid hentet fram skatter fra norsk folkemusikk og – kultur. Det har vi kombinert og puttet i en moderne sammenheng. Det slår jo veldig bra an i Melodi Grand Prix og Eurovision, sa gitarist Magnus Børmark til NTB fredag.