Saken behandles over to dager i High Court i London, og retten settes klokka 11.30 norsk tid tirsdag.
Domstolen skal avgjøre om Assange skal utleveres til USA, der myndighetene vil stille ham for retten for spionasje og datatyveri.
Bakgrunnen for saken er at nettstedet Wikileaks i 2010 offentliggjorde store mengder hemmelige dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.
Les også: Norsk presse vil ha Julian Assange løslatt: – Svært alvorlig for pressefriheten
Brukt alle ankemuligheter
Hvis 52-årige Assange vinner denne gangen, får han en ny mulighet til å legge fram saken sin i en domstol i London. Taper han, har han brukt opp alle ankemuligheter i det britiske rettssystemet. En utleveringsprosess er i så fall ventet å starte.
Assanges advokater har imidlertid signalisert at de vil bringe saken inn for europeiske domstoler. Kona, Stella Assange, frykter for ektemannens liv dersom han blir utlevert, og hun vil be Den europeiske menneskerettsdomstolen stanse utleveringen midlertidig.
Les også: Ødelegger verdenskjente kunstverk hvis Assange dør
Motstand mot utlevering
Mange presseorganisasjoner og forkjempere for ytringsfrihet mener at Assange utøvde journalistikk da dokumentene ble publisert. I fjor høst ble Assange tildelt Ossietzkyprisen av organisasjonen Norske Pen.
– Å drive undersøkende journalistikk er å systematisk avdekke kritikkverdige samfunnsforhold og maktmisbruk. Det er nettopp dette Julian Assange gjorde ved å publisere avsløringer av alvorlige krigsforbrytelser, het det i begrunnelsen.
Assange er australsk statsborger, og Australias statsminister Anthony Albanese, som overtok makten i 2022, mener rettsprosessen mot Assange bør avsluttes.
Les også: Storbritannias regjering godkjenner utleveringen av Julian Assange
– Dramatisk for pressefriheten
Den britiske regjeringen godkjente utleveringen i 2022. Det fikk reaksjoner, også i Norge. Norsk journalislag (NJ) kaller fredagens beslutning «et dramatisk tilbakeslag for pressefriheten».
– Presseorganisasjoner over hele verden har jobbet mot at Julian Assange skal bli utlevert. Wikileaks’ avsløringer bidro til at verden fikk vite om overgrep og menneskerettighetsbrudd under krigene i Afghanistan og Irak. Straffeforfølging av Assange vil være ødeleggende for både pressefriheten og ytringsfriheten i verden, skrev NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en e-post til NTB.
Han tok sterkt avstand fra den britiske regjeringens beslutning.
Han fikk følge av generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk presseforbund.
– Det er åpenbart et tilbakeslag for pressefrihet og ytringsfrihet. Jeg mener det er viktig å følge med på hva som skjer videre, sier Floberghagen til Medier24.