Selv om studiestøtten har blitt større de siste årene, er det flere som sliter med å få endene til å møtes. Derfor bør inntektsgrensen for basislån heves.
Basislånet som alle norske studenter får, er svært viktig. Det er en grunnleggende forutsetning for at alle skal ha mulighet til å ta utdanning i Norge.
Inntekt og formue er med på å begrense hvor mye av basislånet som kan gjøres om til stipend. Tjener du mer enn 205.579 kroner, mister du gradvis retten på stipend, og får til slutt kun lån. Dette er svært urettferdig.
Les også: FRP må ta et oppgjør med partiets fremstilling av muslimer
Mangel på arbeidskraft
Noen har mulighet til å jobbe ved siden av studiet sitt, andre har ikke. Problemet er bare at de som har tid og lyst til å jobbe, blir møtt med rigide begrensninger som kanskje ikke lar dem jobbe så mye de vil.
Til tross for beinharde prioriteringer i statsbudsjettet har studiestøtten blitt økt de siste årene. Det er veldig bra. Men likevel opplever mange at økonomien ikke strekker til, og får seg derfor en deltidsjobb. Dersom man klarer å balansere studie og jobb, burde samfunnet sette pris på unge som ønsker å arbeide.
I helse- og omsorgssektoren snakker man ofte om bemanningskrise. Da bør man sette pris på hver eneste student som ønsker og klarer å jobbe ved siden av studiene. Det skal ikke være slik at man i oktober må vurdere å droppe ekstravaktene fordi man risikerer å få mindre stipend om man går over grensen.
Har man i tillegg en godt betalt sommerjobb, og jobber ekstra på helligdager eller andre ferier, er terskelen ganske lav for at inntektsgrensen nås. Slik burde det ikke være, all den tid vi er avhengig av den arbeidskraften vi kan få.
Les også: Vil straffe handlinger du ennå ikke har begått
Det skal lønne seg å jobbe
Når utgiftene økes, bør det også være mulig å øke sitt eget budsjett. Selvsagt skal det lønne seg å jobbe hardt.
Klarer man å balansere jobb ved siden av studier, skal det hylles og ikke straffes.