Oda Oline Omdal retter grunnløse anklager mot Norsk studentorganisasjon

For å gjenreise heltidsstudenten ser NSO et behov for å styrke studentøkonomien, og det gjør også samtlige av de store partiene på Stortinget. Vi tror ikke de er enige med Oda Oline Omdal i at NSO ligner et «ensaksparti», skriver Kaja Ingdal Hovdenak. (Foto: Geir Bergersen Huse.)
For å gjenreise heltidsstudenten ser NSO et behov for å styrke studentøkonomien, og det gjør også samtlige av de store partiene på Stortinget. Vi tror ikke de er enige med Oda Oline Omdal i at NSO ligner et «ensaksparti», skriver Kaja Ingdal Hovdenak. (Foto: Geir Bergersen Huse.)
Vi mangler ikke et politisk prosjekt. Vi skal gjenreise heltidsstudenten, skriver Kaja Ingdal Hovdenak.
Om skribenten
Kaja Ingdal Hovdenak er leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er NSO anklages for å fremme økonomisk støtte som løsning i alle saker. Den kritikken kjenner de seg ikke igjen i.

I et debattinnlegg i Subjekt 10. september omtaler Oda Oline Omdal Norsk studentorganisasjon (NSO) som en studentbevegelse som alltid følger venstresidens ideologi, og hevder at økning av studiestøtte presenteres som løsningen på alle problemer.

I Omdals øyne ligner vi nærmest et ensaksparti. Begge disse anklagene er grunnløse.

Les også: Nav og Skatteetaten kan ikke fortsette å finansiere organisert kriminalitet

Langt ifra et ensaksparti

Det er få av de utdannings- og forskningspolitiske sakene som vi jobber med, som enkelt kan deles inn i en venstre-mot-høyre-akse. NSO har vært imot innføringen av skolepenger for internasjonale studenter – en sak som Omdal beskriver som et venstresideperspektiv.

Annonse

Partiene Venstre og KRF har derimot også vært imot innføringen av skolepenger. Og vi må heller ikke glemme at det var dagens venstresideregjering som, med støtte fra SV, innførte ordningen. Økning av studiestøtte er heller ikke en «venstresidesak». Høyre, Venstre, KRF og FRP vil alle styrke studiestøtten.

Når det kommer til saker utenom studentøkonomi, så samarbeider vi aktivt med både regjeringen og opposisjonen. Vi stiller derfor spørsmål ved om de borgerlige partiene vil si seg enige i Omdals beskrivelse av NSOs politikk som et venstrevridd ensaksparti.

NSO er avhengig av å jobbe tverrpolitisk for å få gjennomslag i alle våre saker. Vi jobber for at hele studiehverdagen for alle studenter i Norge skal bli bedre gjennom økt utdanningskvalitet, bedre læringsmiljø, digitalisering og studentaktiv forskning. Vi jobber opp mot departementene, direktorater og råd for å sikre bedre vilkår for studentene. Vi samarbeider med andre studentorganisasjoner om nasjonal, europeisk og internasjonal utdanningspolitikk. Alt dette på bestilling fra studenttillitsvalgte i organisasjonen vår.

Les også: Arbeiderpartiets fall har så vidt begynt. Med mindre partiet gjør noe drastisk

Nøkternt krav

Det er en styrke at den norske studentbevegelsen har så mange ulike interessefelt, på alt fra kunstig intelligens og studiekvalitet til læringsmiljø og fleksibel utdanning. Likevel er vi omforent om et felles prinsipp om lik rett og mulighet til utdanning. Det har vi ikke før vi er sikret en tilstrekkelig studiestøtte.

For oss handler det ikke om hvorvidt studenter skal eller må jobbe ved siden av studier, men heller om hvor mye. Vi trenger en økt studiestøtte som i større grad lar oss prioritere studiene foran betalt arbeid. Det handler ikke bare om penger, men om lik rett og mulighet til utdanning.

Det handler om at man skal få godt utbytte av den undervisningen man får mens man studerer, og unngå å gå glipp av viktig undervisning på grunn av deltidsjobben. Det er en investering i en fremtid med godt kvalifisert arbeidskraft som skal ut i arbeidslivet.

Det at vi har en problembeskrivelse som tydeliggjør hvor sterkt behovet er for en styrket studentøkonomi, undergraver ikke bevegelsens troverdighet. Det er det heller alle påstander om at studentbevegelsen er kravstor, som gjør. Vi har et nøkternt krav til studiestøtte som skal sikre vårt kanskje viktigste prinsipp: Lik rett og mulighet til utdanning.

Norsk studentorganisasjon ønsker å gjenreise heltidsstudenten. Vi ser et behov for å styrke studentøkonomien, og det gjør også samtlige av de store partiene på Stortinget.

Vi er ikke som en ensaksparti. Vi jobber for økt studiekvalitet, studentenes rettssikkerhet, internasjonal studentsolidaritet, studentaktiv forskning, bedre vilkår for studentinnovasjon, og flere andre saker. En tilstrekkelig studentøkonomi er bærebjelken for en god utdanning og alle de andre sakene våre bidrar til å bygge en helhetlig utdanning og studietilværelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar