I et debattinnlegg i Subjekt 10. september omtaler Oda Oline Omdal Norsk studentorganisasjon (NSO) som en studentbevegelse som alltid følger venstresidens ideologi, og hevder at økning av studiestøtte presenteres som løsningen på alle problemer.
I Omdals øyne ligner vi nærmest et ensaksparti. Begge disse anklagene er grunnløse.
Les også: Nav og Skatteetaten kan ikke fortsette å finansiere organisert kriminalitet
Langt ifra et ensaksparti
Det er få av de utdannings- og forskningspolitiske sakene som vi jobber med, som enkelt kan deles inn i en venstre-mot-høyre-akse. NSO har vært imot innføringen av skolepenger for internasjonale studenter – en sak som Omdal beskriver som et venstresideperspektiv.
Partiene Venstre og KRF har derimot også vært imot innføringen av skolepenger. Og vi må heller ikke glemme at det var dagens venstresideregjering som, med støtte fra SV, innførte ordningen. Økning av studiestøtte er heller ikke en «venstresidesak». Høyre, Venstre, KRF og FRP vil alle styrke studiestøtten.
Når det kommer til saker utenom studentøkonomi, så samarbeider vi aktivt med både regjeringen og opposisjonen. Vi stiller derfor spørsmål ved om de borgerlige partiene vil si seg enige i Omdals beskrivelse av NSOs politikk som et venstrevridd ensaksparti.
NSO er avhengig av å jobbe tverrpolitisk for å få gjennomslag i alle våre saker. Vi jobber for at hele studiehverdagen for alle studenter i Norge skal bli bedre gjennom økt utdanningskvalitet, bedre læringsmiljø, digitalisering og studentaktiv forskning. Vi jobber opp mot departementene, direktorater og råd for å sikre bedre vilkår for studentene. Vi samarbeider med andre studentorganisasjoner om nasjonal, europeisk og internasjonal utdanningspolitikk. Alt dette på bestilling fra studenttillitsvalgte i organisasjonen vår.
Les også: Arbeiderpartiets fall har så vidt begynt. Med mindre partiet gjør noe drastisk
Nøkternt krav
Det er en styrke at den norske studentbevegelsen har så mange ulike interessefelt, på alt fra kunstig intelligens og studiekvalitet til læringsmiljø og fleksibel utdanning. Likevel er vi omforent om et felles prinsipp om lik rett og mulighet til utdanning. Det har vi ikke før vi er sikret en tilstrekkelig studiestøtte.
For oss handler det ikke om hvorvidt studenter skal eller må jobbe ved siden av studier, men heller om hvor mye. Vi trenger en økt studiestøtte som i større grad lar oss prioritere studiene foran betalt arbeid. Det handler ikke bare om penger, men om lik rett og mulighet til utdanning.
Det handler om at man skal få godt utbytte av den undervisningen man får mens man studerer, og unngå å gå glipp av viktig undervisning på grunn av deltidsjobben. Det er en investering i en fremtid med godt kvalifisert arbeidskraft som skal ut i arbeidslivet.
Det at vi har en problembeskrivelse som tydeliggjør hvor sterkt behovet er for en styrket studentøkonomi, undergraver ikke bevegelsens troverdighet. Det er det heller alle påstander om at studentbevegelsen er kravstor, som gjør. Vi har et nøkternt krav til studiestøtte som skal sikre vårt kanskje viktigste prinsipp: Lik rett og mulighet til utdanning.
Norsk studentorganisasjon ønsker å gjenreise heltidsstudenten. Vi ser et behov for å styrke studentøkonomien, og det gjør også samtlige av de store partiene på Stortinget.
Vi er ikke som en ensaksparti. Vi jobber for økt studiekvalitet, studentenes rettssikkerhet, internasjonal studentsolidaritet, studentaktiv forskning, bedre vilkår for studentinnovasjon, og flere andre saker. En tilstrekkelig studentøkonomi er bærebjelken for en god utdanning og alle de andre sakene våre bidrar til å bygge en helhetlig utdanning og studietilværelse.