På tide å juble over spilt melk

Ingen liker å bli lurt, Tine. La kua rape i fred!

Kuas evne til å omdanne uspiselig gress til den beste og mest næringsrike maten for mennesker, er i praksis et mirakel. Kall det ekte grønne omstilling, en perfekt holistisk prosess som har foregått siden tidenes morgen. Skal vi virkelig fucke opp det også, spør Magnus Vanebo.
Kuas evne til å omdanne uspiselig gress til den beste og mest næringsrike maten for mennesker, er i praksis et mirakel. Kall det ekte grønne omstilling, en perfekt holistisk prosess som har foregått siden tidenes morgen. Skal vi virkelig fucke opp det også, spør Magnus Vanebo.
Tilsetningen av metanhemmere i kufôret vitner om bunnløs maktarroganse og fravær av respekt for naturens kretsløp, skriver Magnus Vanebo.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Tine brukte det metanhemmende stoffet Bovaer til melkeproduksjon uten å informere forbrukerne.

Etter at det ble allment kjent at Tine meierier gir stoffet Bovear (3-NOP) til flere av kyrne sine, har selskapets renommé fått et kraftig skudd for baugen.

Kjøttentusiaster, melkedrikkere, bønder, bitcoinere(!) og dyrevernere har alle tatt til nettet for å uttrykke sjokk og vantro over den norske melkegigantens valg.

I skrivende stund går saken viralt på X: Norge er nemlig ikke det eneste landet som benytter seg av det kontroversielle stoffet, og misnøyen rulles ut på internasjonal skala.

Les også: Reagerer på metanhemmere i kraftfôr: – Et helt vanvittig eksperiment

Annonse

Eksperimenterer med dyr og mennesker

Hvorfor er folk sure? Fordi prestisjetunge tiltak som angivelig skal være bra for klima, potensielt tukler med dyr og menneskers helse, med produkter de er glade i, og fordi de føler seg snytt av en produsent de pleide å ha tillit til.

Folk forventes, bokstavelig talt, å svelge nok et klimainnfall prakket på dem av ambisiøse byråkrater og private selskaper med enormt profittincentiv. Noen av oss husker kanskje den sagnomsuste kuprompryggsekken argentinske forskere lanserte for ti år siden. Ved å blant annet stappe en sonde ned i halsen, eller bare rett gjennom spiserøret, til dyret, ville man demonstrere hvordan en slik innretning kunne omgjøre skumle drivhusgasser til biobrensel. Det fikk de til.

Kua promper litt mindre. Men til hvilken pris?

Når høyt utdannede eksperter har regnet seg frem til hvor mye rap og promp det kan være i atmosfæren før verden går under, skulle det vel bare mangle at de har noen løsninger til oss.

Navnet på løsningen er, ifølge lobbyistene, Bovaer, eller mer spesifikt 3-nitrooxypropanol, som virker som en metanhemmer. Stoffet tilsettes kufôret slik at kua skal rape mindre når den drøvtygger. Det høres kanskje mer sofistikert ut enn en prompesekk, men nedsiden er at stoffet skal gjennom kua for å endre dens naturlige fordøyelsesprosess.

En annen nedside er at stoffet er helseskadelig for dem som håndterer det, såfremt de ikke bruker verneutstyr. Bivirkninger inkluderer nedsatt fertilitet eller sterilitet. Dette får naturligvis skeptiske forbrukere til å tenke at stoffet ikke har noe i kua å gjøre, ei heller i kjøttet, melken, osten eller smøret de kjøper i butikken. De argeste kritikerne har døpt det nye klimaproduktet til «steriliseringsmelk», «frankenmelk» og «forsøksmelk».

Tine hevder at stoffet er helt trygt. Det forsvinner inne i kua, og lekker visstnok ikke over i maten. De har derfor konkludert med at kjemisk medisinering av friske dyr er en forsvarlig praksis vi burde drive på med i 2024.

Ekspert på ernæringsbiologi, Marit Kolby, kaller på sin side prosjektet et «usikkert eksperiment med dyrehelse».

Les også: Husk å salte maten din nok

Melken ingen ville ha

Bovaer har, for hva det er verdt, blitt godkjent for bruk i 68 land, og tutes frem med støtte av den norske regjeringen via prosjektet MetanHUB, som ledes av Tine. Målet deres er at alle kyr skal få Bovaer-tilskudd innen 2027. Forbrukerne skal helst ikke ha noe valg.

Det er altså et spill med dyrenes helse, med bøndenes helse, og, avhengig av hvem du spør, potensielt også forbrukernes helse. MetanHUB med Tine i spissen designer nå et system som vil tvinge bønder til å håndtere skadelige stoffer, endre kuas fordøyelse og forandre basisvarer de fleste i befolkningen er avhengige av. Dette klarer de altså å fremstille som en slags seier, mens mange forbrukere opplever det som svindel.

Tine har nemlig forsøkt seg på dette stuntet tidligere. I 2023 ble det X-brukere nå kaller «forsøksmelk», som jo stammet fra et forskningsprosjekt på Kjos gård, solgt i butikken som «fremtidsmelk». Det hører med til historien at Q-meieriene allerede var ute med sin «klimamelk» på daværende tidspunkt. Klimamelken og fremtidsmelken er det knapt noen som husker noe av, fordi svært få ville ha dem i utgangspunktet. I lys av fiaskoen trakk Q-meieriene produktet, og uttaler etter den siste ukens rabalder at de ikke vil benytte seg av Bovaer lenger. Sannsynligvis takket være god borgerjournalistikk.

Tine hadde derimot andre planer for den smått dystopiske fremtidsmelken sin.

De trakk nemlig kun etiketten fra butikkhyllene. Bovaer-melken fortsatte de å dumpe inn i øvrige meieriprodukter, men gadd rett og slett ikke å informere forbrukerne om det. At folk nå stormer til Rørosmeieriet, som ikke bruker Bovaer og heller ikke forleder forbrukerne sine, burde således ikke komme som noen overraskelse.

Etiske vurderinger

Annet enn for kommentator i landbruksavisen Nationen, Hans Bårdsgård, vel å merke. I en kronikk titulert «den skumle melken» forsøkte han å stemple alle skeptikere til stoffet som konspirasjonsteoretikere.

Til hans store overraskelse har «anti-woke-høyrenettstedet» document.no, som har kjørt flere saker på Bovaer, lagt sin elsk på det økologiske Rørosmeieriet, som ifølge Bårdsgård er den «wokeste, mest venstreorienterte melken som finnes». Sjokkerende at folk vil ha gode og rene produkter, jeg vet.

Han fortsetter med å kontre skepsisen til Bovaer med at kyrne tilknyttet Rørosmeieriet får gras som er tilsatt karboksylsyre når det ligger i silo. Karboksylsyre og Bovaer er to helt forskjellige ting, og brukes til helt forskjellige formål med helt ulike motiver, men samme det. Poenget er uansett at Bårdsgård ikke ser ut til å forstå at mange forbrukere foretrekker melk fra dyr som ikke har blitt unødvendig medisinert – attpåtil med et stoff de ikke føler seg trygge på.

Ingen liker å bli lurt, og det er heller ikke alle som gladelig vil være forsøkskaniner for et nytt landbruksparadigme som gjør bønder avhengige av å håndtere (enda flere) helseskadelige stoffer.

Det er heller ikke bare forbrukernes egen trygghet som spiller en rolle, det er også en etisk vurdering relatert til både dyrevelferd, bøndenes arbeidsmiljø, samt hvilke multinasjonale selskaper man eventuelt ønsker å belønne for det «grønne» gildet.

Selskapet med patent på Bovaer, sveitsk-nederlandske DSM-firmenich, kan i hvert fall gni seg i hendene hvis Tine meierier og MetanHUB-prosjektet får det som de vil. Det samme kan Norges Bank Investement Management, vår forvalter av Oljefondet, som er med på moroa og er største eier med fem prosent eierskap av selskapet.

Hvis man tillater seg å bli akkurat den konspiratoriske stråmannen Bårdsgård maler opp, frister det jo vitterlig å tenke at det på et eller annet punkt skal tjenes enorme pengesummer i akrobatikken mellom politisk korrekt grønnvasking og finurlige farmasøytiske løsninger. Å bli milliardær på rap og promp ville vært umulig uten klimakrisen.

You gotta respect the hustle, som barna på Tiktok sier.

Les også: Det er ingen naturlov at skolemelk inneholder alger som kan irritere tarmen. Matkulturen må endres

Bunnløs maktarroganse

Pengene kommer ikke forbrukerne til gode uansett – det eneste de står igjen med er kjøtt og melk fra Bovaer-kyr, til en litt dyrere pris. Altså et potensielt dårligere produkt.

Å ødelegge ellers gode produkter har Tine meierier for øvrig en godt dokumentert historie med allerede. Forbrukeropprøret vi hadde for et par år siden, dreide seg blant annet om hvordan det omdiskuterte stoffet karragenan fant sin vei inn i et sjenerøst antall varer som aldri har hatt behov for det tidligere – også i skolemelken som Tine pushet på landsbasis mens de ellers kjørte kampanjer om «friske og sunne barn» – til tross for at Mage-tarmforbundet og andre faglærte advarte mot stoffet.

At tilgangen på ordentlige råvarer stadig blir mindre, mens mengden ultraprosesserte varer bare øker, er et av mange nedslående tegn i tiden. Produktene i matbutikken inneholder stadig flere tilsetningsstoffer, der gamle klassikere som leverpostei eksempelvis tilsettes søppel blottet for næring kun for å drøye varen. At økonomiske hensyn hadde høyere prioritet enn sunne råvarer, matkultur og i ytterste konsekvens folkehelsen, var umulig å benekte, da som nå.

Hvilket gjorde det lett for resten av oss å klage.

Når kyrne nå får et stoff de på ingen måte har bruk for, er det vanskeligere å si imot – fordi det gjøres for klimaet – altså et ubetinget «godt» mål som helliger nærmest ethvert tenkelig middel. Å kritisere klimatiltak, selv om de stadig øker i både absurditet, omfang og ellevilt sløseri med offentlige midler, innebærer fortsatt en viss risiko for å bli stemplet som både dum og frafallen.

Som representant for begge grupper tar jeg derfor gladelig en for laget: Jeg driter i metangass fra friske kyr som beiter ute i ro og mak. La kua spise og fise i fred! Det er et klimatiltak.

Kuas evne til å omdanne uspiselig gress til noe av den aller beste, mest næringsrike, kortreiste maten vi mennesker kan få fatt i, via intrikate prosesser i vomma, er i praksis et mirakel. Kall det ekte grønn omstilling. Det er en perfekt holistisk prosess som har foregått siden tidenes morgen. Skal vi virkelig fucke opp det også? Å jo da.

For å komme en tidsriktig idé om et hypotetisk klima til unnsetning, begynner man å ødelegge det faktiske miljøet vi har rundt oss – ironisk nok helt uten respekt for naturens kretsløp. Det fremstår som et paradoks, og eksemplifiserer toppen av moderne hybris og teknologioptimistisk maktarroganse.

Det lukter sur fremtidsmelk av hele opplegget.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
Janne Wilberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Ervin Kohn
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen publiserer tankevekkende innlegg i samfunnsdebatten, og fordi jeg bryr meg om de som leser avisen.


Ervin Kohn
Jødisk tenker
Amrit Kaur
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de utfordrer dagsordenen. Selv om jeg ikke alltid er enig, så er det forfriskende å lese meninger som utfordrer status quo.


Amrit Kaur
Leder i Rød ungdom
Trine Skei Grande
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Direktør i Forleggerforeningen
Ari Bajgora
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har interessante og spennende vinklinger på aktuelle saker.


Ari Bajgora
Rapper
Benedikte Høgberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er viktig for meg personlig å lese et bredt spekter med nyheter og meninger for å gjøre de gode samfunnsanalysene.


Benedikte Høgberg
Susanne Kaluza

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger mer, ikke mindre  kulturjournalistikk i Norge. Og så synes jeg det er viktig å følge med på tendenser, nyheter og meninger på tvers av det politiske spekteret, både saker jeg er enige i og saker jeg er uenige i.



Susanne Kaluza
Litteraturhussjef i Oslo
Anette Trettebergstuen
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen fyrer opp feeden min nesten ukentlig, og jeg må selvsagt følge med der det skjer. Og de skriver om kulturstoff andre har sluttet å dekke.


Anette Trettebergstuen
Stortingsrepresentant (AP)
Hedvig Montgomery

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi kultur og politikk trenger flere stemmer og plattformer i Norge. På Subjekt blir jeg orientert og irritert, opplyst og engasjert. Og kjeder meg i hvert fall ikke!



Hedvig Montgomery
Psykolog
Morten Traavik

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør der andre tier.



Morten Traavik
Kunstner
Hadle Bjuland

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er en avis som setter mangfold høyt, og som mener det. Subjekt våger å ta inn flere perspektiver.



Hadle Bjuland
Leder i KRFU
Snorre Klanderud
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er avisen som virkelig forstår samtiden. De er seriøse og lesverdige på kultur og politikk, men uten å bli jålete, sånn at alle kan være med og forstå den kompliserte virkeligheten.


Snorre Klanderud
Influenser
Mímir Kristjánsson
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
Sarah Gaulin
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
Alexander Tenvik
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg er interessert i kultur, og fordi de har en stor bredde i dekningen sin.


Alexander Tenvik
Kunstner
Einar Øverenget
Jeg abonnerer på Subjekt fordi det inviterer meg til å tenke.


Einar Øverenget
Filosof
Agnes Moxnes
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
Mohammad Usman Rana
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen skiller seg ut med skarpe analyser, intellektuell friksjon, ekte meningsmangfold og mot til å stille spørsmål ved zeitgeist. Som muslimsk tenker har jeg opplevd slike medier som anti-islamske, men ikke Subjekt.


Mohammad Usman Rana
Muslimsk tenker
Asle Toje
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen er maktkritisk og uredd. Det er forfriskende.


Asle Toje
Nestleder i Nobelkomitéen
Anine Kierulf
– Mangfold i de redigerte medier er en demokratisk forutsetning. Jeg leser kulturavisen Subjekt fordi kulturkrig også er kultur. Anbefales særlig for folk med lavt blodtrykk.


Anine Kierulf
Jurist
Simen Velle

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å løfte prinsipielle debatter, og stå i dem når det stormer. Medie-Norge hadde vært fattigere uten Subjekts aktive bidrag til samfunnsdebatten.



Simen Velle
Leder i FPU
Trym Ruud

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er en av de få virkelig frie avisene i Norge. De dekker kunst, kultur og samfunn med integritet, uten å bøye seg for staten eller kommersielt press. De skriver ærlig, modig og ufiltrert, og gir rom til stemmer og kunstnere som ellers ikke blir sett. Det er derfor Subjekt vokser, og derfor jeg støtter dem.



Trym Ruud
Kunstner
Adrian Eilertsen

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger flere aviser som står utenfor de store mediekonserne.



Adrian Eilertsen
King Skurk One