Maleri provoserer:

MDG vil fjerne 258 år gammelt kunstverk fra bystyresalen i Bergen

«Justitia» er et bestillingsverk som ble malt for å henge i Rådhussalen. Kunstneren Mathias Blumenthal fikk oppdraget og malte den romerske rettferdighetsgudinnen, Justitia, i 1762. (Foto: Wikimedia Commons.)
«Justitia» er et bestillingsverk som ble malt for å henge i Rådhussalen. Kunstneren Mathias Blumenthal fikk oppdraget og malte den romerske rettferdighetsgudinnen, Justitia, i 1762. (Foto: Wikimedia Commons.)
I maleriet «Justitia» (1762) ligger en mørkhudet mann under en lys gudinnes føtter: – Problematisk å demontere vår egen historie, sier fagdirektør.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Maleri i bystyresalen i Bergen provoserer.

I USA krever mange, særlig unge, at stadig flere malerier og skulpturer dekkes over for sine problematiske motiver.

Elever ved George Washington High School i San Francisco krevde i 2019 at et av 13 malerier skulle males over, for å inneholde en død innfødt amerikaner ved beina til USAs første president. Det skriver Klassekampen.

Samme året vedtok også Notre-Dame-universitetet i Virginia å dekke til veggmalerier som skildrer Christofer Columbus’ liv og reise, da de framstiller Columbus som heroisk og hans ankomst som fordelaktig for den amerikanske urbefolkningen.

Nå vekker symbolikken i Mathias Blumenthals maleri fra 1762, «Justitia», reaksjoner i Norge. Maleriet er et bestillingsverk opphengt i bystyresalen i Bergens gamle rådhus.

Annonse
Det gamle rådhuset ligger på Rådstuplass 1 i Bergen. Siden 1837 har huset blitt brukt av byens formannskap og bystyre. Bergen bystyre har fortsatt sine møter i den restaurerte bystyresalen. (Foto: Wikimedia Commons.)

Vil fjerne kunstverket

Maleriet har fått Paul Richard Johannessen (MDG) til å reagere og foreslå at hele maleriet fjernes, melder Bergensavisen.

– Tolkningen blir for meg ganske klar. Mannen under føttene på gudinnen representerer det onde, det barbariske eller urettferdighet. Rettferdigheten har seiret og er representert av en guddommelig, hvit kvinne, sier Johannessen.

Partiet hans vil nå ta saken opp i bystyret for å få kunstverket fjernet.

Direktør Henrik von Achen for Universitetsmuseet i Bergen, sier bildet er en del av vår tradisjon, og han mener det bør bli hengende.

– Tidene har forandret seg, men samtidig er det noe problematisk hvis vi skal demontere vår egen historie både på godt og vondt, sier han.

Kunstverket er et bestillingsverk som ble malt for å henge i Rådhussalen. Kunstneren Mathias Blumenthal fikk oppdraget og malte den romerske rettferdighetsgudinnen, Justitia, i 1762.

Justitia brukes som navn på en allegorisk figur som viser en stående kvinneskikkelse med sverd og vekt i hver sin hånd samt bind for øynene. Justitia er et symbol for lov og rett, der sverdet står for rettshåndhevelsen, vekten for dømmende virksomhet og bindet for upartiskhet. Denne måten å framstille Justitia på ble populær i renessansen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar