Ble 91 år gammel

Filmlegenden Ennio Morricone er død

Ennio Morricone er mest kjent for samarbeidet med regissør Sergio Leone om hans sjangerdefinerende spagettiwestern-filmer fra 60- og 70-tallet, blant dem «Ondt blod i Vesten» og «Den gode, den onde og den grusomme». (Foto: Andrew Medichini.)
Ennio Morricone er mest kjent for samarbeidet med regissør Sergio Leone om hans sjangerdefinerende spagettiwestern-filmer fra 60- og 70-tallet, blant dem «Ondt blod i Vesten» og «Den gode, den onde og den grusomme». (Foto: Andrew Medichini.)
Har komponert musikk for drøyt 500 filmer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Komponisten Ennio Morricone døde mandag 6. juli.

Den italienske komponisten Ennio Morricone er død. Han ble 91 år gammel.

Det melder det italienske nyhetsbyrået Ansa mandag.

91-åringen var innlagt på sykehus i Roma etter å ha falt og pådratt seg et lårbeinsbrudd, og han døde som følge av komplikasjoner av dette, ifølge flere medier.

Morricone-familiens advokat og venn Giorgio Assumma sier til DPA at Morricone døde tidlig mandag, «beholdt total tilstedeværelse og verdighet helt til det siste», og fikk tatt farvel med sin kone Maria.

Annonse
Den italienske musikeren Ennio Morricone ankommer pressekonferansen i anledning av Polar Music Prize på Grand Hotell i Stockholm. Morricone var en av vinnerne av prisen. (Foto: Fredrik Sandberg/scanpix.)

Leone-samarbeid

Italieneren er en legende innen filmmusikk, og har komponert musikk for drøyt 500 filmer.

Mest kjent er han kanskje for samarbeidet med regissør Sergio Leone om hans sjangerdefinerende spagettiwestern-filmer fra 60- og 70-tallet, blant dem «Ondt blod i Vesten» og «Den gode, den onde og den grusomme».

Paret samarbeidet også om «Ondt blod i Amerika» fra 1984, der Morricone komponerte den ikoniske musikken til filmens lange åpningsscene.

Oscar-vinner

I nyere tid har han jobbet sammen med blant annet Quentin Tarantino.

Musikken til Tarantinos westernfilm «The Hateful Eight» innbrakte Morricone hans første «ordentlige» Oscar i 2016, etter at han i 2007 – etter fem nominasjoner – mottok en Æres-Oscar, delt ut av Clint Eastwood.

Da han snakket med NTB før sin konsert i Telenor arena i januar 2019, fortalte han hva som drev ham til å fortsatt spille konserter, langt inn i alderdommen.

– Hoveddrivkraften min er å se og føle reaksjonen til publikum når de lytter til musikken min, og lytter til musikken uten bildene fra filmen. Det er veldig viktig så vel som givende for meg å se, sa Morricone.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar