Blant de mange store pop-eksportene fra Norge, er indie-duoen Verdensrommet kanskje ikke den første du tenker på.
Men så er ikke den sørafrikanske regissøren Mzimasi Ndzombane (25) noen hvem som helst heller.
Han er blitt avhengig av alternativ norsk musikk, og har nå på eget initiativ regissert en musikkvideo for den norske duoen fra Skien.
– Jeg har hørt mye på skandinavisk musikk lenge, sier Ndzombane til Subjekt, og trekker frem artister som Hester V75, Ivan Ave og Smerz.
– Hvorfor det?
– Den alternative norske musikken er kreativ og forfriskende. Og jeg er en spesielt stor fan av det Verdensrommet har fått til, sier han.
Introdusert av algoritmene
Ndzombane, som går under kallenavnet Zizi, oppdaget Verdensrommet gjennom sine Spotify-algoritmer, eller mer presist den skreddersydde «Discover Weekly»-spillelisten.
Etter å ha hørt ivrig på bandet siden 2017 sendte han bandmedlemmet Vetle Junker (26) en melding på Instagram.
Dette ble starten på et uventet samarbeid, noe Junker selv kaller «veldig gøy».
– Zizi tok kontakt og spurte om han kunne gjøre noe visuelt til en versjon vi hadde laget av John Olav Nilsen og Gjengens «Der eg bor», sier Junker, og fortsetter:
– At noen blir inspirert og vil gjøre noe kunstnerisk ut av våre produksjoner er utrolig gøy, og til og med litt absurd, særlig når musikken har nådd helt til Sør-Afrika!
Det ble lite blest rundt fjorårets video til der «Der eg bor», men nå et år senere senere premierer den enda mer ambisiøse musikkvideoen til «Alene» her i Subjekt.
Universelle følelser
Videoen er skutt i svart/hvitt med en et smalt sideforhold på 4:3, en del smalere enn det tradisjonelle widescreen-formatet. Ifølge regissøren er dette en måte å skape en følelse av at noe ikke er helt som det skal, for å invitere publikum inn i hovedkarakterens klaustrofobi.
– Jeg har hørt på sangen en god stund, og jeg visste at sangen fikk meg til å føle meg som om jeg fulgte narrativet til noen som følte seg veldig alene. Noen som sliter med en indre kamp og sammenkobling av egen psyke, sier han.
Ndzombane ville formidle denne kampen: en tidslinje hvor hovedpersonen går fra motløs til nølende optimistisme.
– Slutten skal skildre at hovedpersonen finner mening i eget liv, noe som ender i et følelsesutbrudd.
– Hva er det ved Verdensrommets musikk som trekker deg mot dem?
– Jeg synes de gjør en fantastisk jobb med å formidle sterke følelser i musikken, sier Ndzombane.
Og det til tross for at han ikke forstår noen av tekstene i låtene.
– Som en som hører på mye internasjonal musikk, vil jeg si at Verdensrommet er noen av de beste i verden til akkurat dette, sier han.
Til Subjekt kommenterer bassist Vetle Junker at vokalist Andreas Høvset (26) sine tekster kun underbygger det som også formidles musikalsk.
– Zizi har absolutt fanget opp dette, uten å ha plukket opp tekstinnholdet, sier Junker.
Verdensrommet med tid til overs
Låten som nå får musikkvideo, «Alene», er fra albumet «Allting tar slutt» (2020), som ble utgitt til et rosende kritikerkorps tidligere i år.
Albumet sjonglerer mellom forskjellige sjangre, som jazz, indie og hiphop.
Andreas Høvset og Vetle Junker er bandmedlemmer i blant annet Softcore Untd., Charlie Skien og Eirik Aas. I disse dager jobber duoen med ny musikk, til både Verdensrommet og andre bandprosjekter.
– Ser dere på den litt profetiske albumtittelen «Allting tar slutt» i et nytt lys nå?
– Jeg skjønner at det virker dystopisk, men egentlig ikke. Vi er stolte av albumet, og håper ikke den dystre tittelen gjør at noen velger å ikke høre på det.