Springbrett 2025
Kistefos inviterer unge kuratorer basert i Norge til å utvikle og realisere en utstilling i samarbeid med museets kurator-team. Utstillingen vil bli vist i Nybruket Galleri i sesongen 2025 (juni – oktober).
Søknadsfrist: 3. januar 2025
Kuratorer i alderen 24-35 inviteres til å sende inn forslag til et utstillingskonsept som skal ta utgangspunkt i verk fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse, samt verk utenfor samlingen av kunstnere som er tidlig i karrieren. Én kurator vil bli valgt ut av en jury bestående av profesjonelle innen kunstfeltet. Utstillingen vil danne grunnlaget for et spennende og dynamisk formidlingsprogram som har som mål å tiltrekke seg et ungt publikum. Med Springbrett ønsker Kistefos å bidra til å løfte unge kuratorer, kunstnere og formidlere innenfor det norske kunstfeltet. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.
Kistefos jobber i spennet mellom norsk industrihistorie, kulturarv og kunst, og har høstet stor annerkjennelse i inn- og utland. Programmet på Kistefos gjennom sesongen 2025 har som overordnet tema «Det kroppslige og interseksjonalitet». Juryen inviterer kuratorer til å la seg inspirere av dette temaet i sin tilnærming og utvikling av utstillingskonseptet.
Viktig informasjon
- Utstillingssted: Andre etasje i Nybruket Galleri, Kistefos
- Forsknings- og planleggingsperiode: Mars – mai 2025
- Utstillingsåpning: Juni 2025
- Både enkeltkuratorer og kurator-kollektiver er velkomne til å sende inn forslag
Utstillingen skal inkludere verk fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse, samt verk utenfor samlingen – gjerne nye bestillingsverk. Det forutsettes at disse er av unge kunstnere eller kunstnere som er tidlig i karrieren, som er basert i Norge.
Tema
Temaet for sesongen 2025 på Kistefos er «Det kroppslige og interseksjonalitet». Temaet er inspirert av praksisene til sesongens tre hovedkunstnere, hvis arbeider skal vises i The Twist, skulpturparken og første etasje i Nybruket Galleri. Springbrett-utstillingen vil presenteres parallelt og gå i dialog med disse. Nedenfor finnes en veiledende tekst rundt årets tema.
Det kroppslige og interseksjonalitet
Interseksjonalitet er et begrep som er brukt mye i samtaler rundt feminisme, rasisme og diskriminering. Det viser til hvordan sosiale kategorier som kjønn, rase, etnisitet, religion, sosial klasse, seksuell orientering, alder og funksjonsevne kan samvirke og påvirke personers livsvilkår. Å tenke interseksjonelt er å romme denne kompleksiteten. Dette åpner for viktige nyanser når det kommer til spørsmål om maktstrukturer og hvordan mennesker opplever verden ulikt.
I 2025 utforsker kunsten på Kistefos kroppen som et sted for interseksjonelle identiteter og samtaler. I denne konteksten blir kroppen en metafor for hvordan de overlappende kategoriene nevnt over, påvirker hvordan individer blir sett, følt og forstått i verden.
Kunstnerne som skal presenteres i 2025 utforsker dette på ulike vis: i The Twist vises malerier av abstraherte kropper som virker å være i stadig bevegelse og som nekter å la seg definere. Ved å fragmentere kroppen og presentere den i tvetydige former, visualiserer kunstneren både det sammensatte og motsetningene ved en interseksjonell identitet.
I skulpturparken vil Kistefos få et nytt verk som gir assosiasjoner til kroppsdeler og proteser. Skulpturens materialitet peker til kroppens sårbarhet og rører ved spørsmål rundt både reparering, forbedring og endring av kroppen, hvem som har tilgang til eller ønske om dette, og hvordan slike inngrep krysses med andre identitetsmarkører.
I første etasje i Nybruket Galleri vises skulpturer som minner om hverdagsobjekter og mat, som blant annet råtten frukt. Ved bruk av resirkulerte materialer av ulik verdi iscenesetter kunstneren motsetninger mellom det organiske og det kunstige, og åpner opp for en utforskning av forfall, dekadens og begjær – særlig sett i sammenheng med vår tids forbrukersamfunn.
Det kroppslige og interseksjonalitet kan tolkes bredt, og rører ved hvordan kropper stadig underlegges sosialt og kulturelt press. Dette innbefatter også teknologi og maskiner, og hvordan disse bruker og påvirker kroppen og livsopplevelsen, og i seg selv inkorporerer eksisterende maktdynamikker. Det kan tenkes rundt hvordan kropper interagerer med hverandre og omgivelsene, og hvordan dette representeres visuelt i kunsten. Her kan vi også tenke på Kistefos’ spesifikke omgivelser som består av gamle industribygg, helt ny arkitektur, omsluttende natur, og ikke minst kroppene som utgjorde arbeidskraften i den gamle papirfabrikken.
Springbrett Open Call inviterer unge kuratorer til å tenke rundt og bli inspirert av disse temaene i sitt utstillingskonsept.
Mål
- Støtte og fremme nye talenter innen kuratorfeltet
- Skape unike og meningsfylte kunstopplevelser av og for unge mennesker på en internasjonalt anerkjent arena
- Utvikle individuelle ferdigheter, profesjonelle nettverk og tverrfaglig ekspertise
- Skape et dynamisk formidlingsprogram for å engasjere et ungt museumspublikum
Hva vi tilbyr
- Stipend: Kuratoren vil motta et stipend på 75.000 NOK for sitt arbeid
- Veiledning: Profesjonell utvikling gjennom dedikert veiledning med ledende aktører fra kunstfeltet
- Ferdighetsutvikling: Profesjonell erfaring ved et internasjonalt anerkjent museum for samtidskunst
- Erfaring med kuratering av samlinger: Verdifull erfaring med å kuratere fra en kunstsamling av internasjonalt kaliber
- Reisetilskudd: Økonomisk støtte til reiseutgifter
- Utstillingsbudsjett som dekker transport, produksjon, installasjon, trykksaker og veggtekster. Totalbudsjett vil avtales i dialog med Kistefos
- Produksjons- og teknisk assistanse for å realisere prosjektet
- Et utvidet lokalt og internasjonalt nettverk
Juryen
Juryen består av anerkjente fagpersoner fra det norske og internasjonale kunst- og kulturfeltet:
- Dr Isabella Maidment – Kurator, ARoS Aarhus Kunstmuseum
- Ruben Steinum – Direktør, Office for Contemporary Art Norway
- Apichaya Wanthiang – Kunstner
- William Flatmo – Direktør, Christen Sveaas’ Kunstsamling
Hvem kan søke?
Springbrett Open Call 2025 er åpen for kuratorer som bor i Norge og som er mellom 24 til 35 år. Vi ser etter en ung kurator tidlig i karrieren. Det vil si at du er ferdig utdannet (med minimum bachelor- og gjerne mastergrad) og har noe erfaring fra arbeid i kunstfeltet (du har kanskje jobbet i en kunstinstitusjon eller gjennomført ett eller flere egne prosjekter). Arbeidserfaring er likevel ikke et formelt krav, da vi ønsker velkommen søkere med andre veier inn i feltet, og som mener at de vil ha nytte av og evne til å gjennomføre et nyskapende utstillingsprosjekt på Kistefos.
Hvordan søke?
Send inn et forslag til et utstillingskonsept basert på temaet for sesongen 2025: «Det kroppslige og interseksjonalitet». Utstillingen skal inkludere verk fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse, samt av verk utenfor samlingen – gjerne nye bestillingsverk. Det forutsettes at disse er av unge kunstnere eller kunstnere som er tidlig i karrieren, basert i Norge. Du trenger ikke å velge ut fullstendig verksliste til en utstilling, men må gjerne vise til noen verk fra CSK og/eller verk utenfor samlingen for å understreke konseptet ditt. Vi ønsker altså en original utstillingsidé, ikke et ferdig planlagt og formulert utstilling.
Juryen ser etter en kurator som viser originalitet og innsikt i sin tilnærming til prosjektet. Prosjekter rettet mot et yngre publikum, gjennom konsept, presentasjon og formidlingsprogram, vil bli prioritert.
Søknaden skal inneholde
- Kuratorisk konsept (maks 500 ord)
- Presenter din idé til en utstilling i Nybruket Galleri for sesongen 2025.
- Forslag til formidlingsprogram (maks 300 ord)
- Kom med noen tanker rundt hvordan din utstilling kan formidles best mulig til et yngre publikum. I gjennomføringen av formidlingsprogrammet kan kuratoren invitere samarbeidspartnere som formidlere og kunstnere.
- En kortfattet tekst som beskriver din kuratorpraksis og hvorfor denne muligheten er interessant for deg (maks 500 ord)
- Eksempler på tidligere prosjekter
- Referanse (attest)
- CV
Søknaden sendes til live@kistefosmuseum.com.
Søknadsfrist: 3. januar 2025
Prosjektrealisering: Utstillingsåpning juni 2025
For mer informasjon og søknadsveiledning, ta kontakt med live@kistefosmuseum.com.
Christen Sveaas’ Kunststiftelse
Christen Sveaas’ Kunststiftelse ble grunnlagt av Christen Sveaas i oktober 2019. Stiftelsen har som formål å drive forvaltning, bevaring, formidling og utlån av stiftelsens kunstsamling for å fremme interessen for moderne kunst og samtidskunst. Samlingen består av over 850 kunstverk gitt i gave fra grunnleggerens private samling. Et vesentlig mål for stiftelsen er å tilgjengeliggjøre samlingen for et større publikum. Stiftelsen samarbeider derfor tett med norske og internasjonale institusjoner om temporære utstillinger, deponi, langtidslån og dedikerte samlingsutstillinger. Ved å illustrere verkene i utstillingskataloger og produsere nytt tekstmateriale om kunstnerne, bidrar stiftelsen til å holde verkene levende og relevante for nye generasjoner.
Klikk her for å få tilgang til Christen Sveaas’ Kunststiftelse.
Om Kistefos
Kistefos er en unik kulturdestinasjon, som ligger i vakre omgivelser på Jevnaker. Museet er etablert på det tidligere fabrikkområdet til AS Kistefos Træsliberi, og består av en imponerende skulpturpark med 54 skulpturer, to kunstgallerier med skiftende utstillinger, samt et industrimuseum.
Siden 90-tallet har Kistefos jobbet målrettet med å fremme norsk og internasjonal samtidskunst. Museet jobber i spennet mellom norsk industrihistorie, kulturarv og kunst, og har høstet stor anerkjennelse i inn- og utland. Kistefos er hyppig besøkt av anerkjente kunstinstitusjoner fra hele verden.
Parallelt har Kistefos bygget opp en skulpturpark som i dag regnes blant de aller viktigste i Europa. Fokuset på norsk og internasjonal samtidskunst speiles også i skulpturparken. Åpningen av nybygget The Twist i 2019 har ytterligere forankret museets posisjon som en kunst- og kulturdestinasjon i verdensklasse.